Véleményezze a lakásrendelet módosítását és a Józsefvárosi Lakásügynökség koncepcióját!

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Véleményezze a lakásrendelet módosítását és a Józsefvárosi Lakásügynökség koncepcióját!

A Józsefvárosi Lakásügynökség szeretné összekötni azokat, akik lakást keresnek és azokat, akik lakást szeretnének kiadni a kerületben. Azok jelentkezhetnek lakásra, akik Józsefvárosban élnek, vagy pedig itt dolgoznak.

A Józsefvárosi Lakásügynökség koncepciója innen letölthető

A józsefvárosi képviselő-testület idén tavasszal tárgyalja a kerületi lakásügynökség létrehozásáról szóló előterjesztést. Ez a döntés az első lépés abban a folyamatban, aminek eredményeként a kerületben is létrejön egy olyan lakásügynökség, amely új megközelítéssel célozza a megfizethető lakhatási lehetőségek biztosítását a kerületben. A lakásügynökség pedig garanciát vállal azokért a lakásokért, amiket a lakástulajdonosok rábíznak.

Mi az a lakásügynökség?

A lakásügynökségi modell lényege, hogy az Önkormányzat magántulajdonú lakásokat vesz bérbe, és rászorultsági szempontok alapján tovább-bérbeadja őket. Ez azért újdonság, mert az önkormányzati lakáspolitika hagyományos modellje a önkormányzati lakásvagyonon alapszik, amelyet szociális szempontok alapján adunk bérbe. Ezzel szemben a lakásügynökségi modellben a lakásokat magánszereplők tulajdonolják és biztosítják, de a lakásügynökség kezeli és osztja el őket. Hasonló modell számos országban működik, így például Belgiumban, Írországban, Franciaországban, Ausztráliában. Magyarországon Szombathelyen és az I. kerületben.

A Józsefvárosi Lakásügynökség keretében az Önkormányzat magántulajdonú és felújítandó önkormányzati lakásokat ad majd bérbe, jelenleg józsefvárosi lakhellyel rendelkezőknek, illetve az Önkormányzat intézményei és cégei dolgozói számára.

A tervek szerint a magántulajdonú lakások bérbeadása mellett a Józsefvárosi Lakásügynökség bonyolítja majd azon önkormányzati lakások kezelését és bérbeadását, amelyek az önkormányzat által megszabott piaci lakbér kategóriába tartoznak. Ez a lakbérszint még mindig jóval alacsonyabb, mint a tényleges piaci lakbérek. A modellünkben a magántulajdonú lakásokba költöző bérlők is ezt a lakbért fizetnék – ez tehát a budapesti átlagos lakbérekhez képest 42%-os támogatásnak felel meg.

Miért előnyös a részvétel a lakástulajdonosok számára?

A lakástulajdonosok számára a részvétel azért előnyös, mert az Önkormányzat legalább hároméves, határozott idejű szerződést köt és a szerződés időtartamára garantálja a szerződésben megállapított lakbér, valamint a lakáshoz kapcsolódó egyéb díjak (rezsi, közös költség) fizetését, a lakásügynökségi szervezet pedig kezeli a bérlőkkel felmerülő konfliktusokat és biztosítja, hogy a szerződés lejártával megfelelő állapotban legyen a lakás. Lényeges előny, hogy az önkormányzat számára történő bérbeadás esetén az ebből származó bevétel adómentes.

Miért előnyös a részvétel a bérlők számára?

A Lakásügynökség keretében az Önkormányzat magántulajdonú és önkormányzati tulajdonú lakásokat ad bérbe, a jelenlegi piaci lakbéreknél jóval alacsonyabb szinten: 2200 Ft/nm bérleti díjért. A Lakásügynökség biztonságos, kiszámítható lakhatási feltételeket biztosít, garantálja a lakcímre való bejelentkezés lehetőségét.

Hogyan lehetek bérlő a Lakásügynökségen keresztül?

A Lakásügynökség bérlőinek kiválasztása névjegyzék alapján történik, melyre jövedelem határoknak megfelelő lakásigénylők tudnak felkerülni. A névjegyzékre kerülő lakásigénylők egy egységes, rászorultságot mérő szempontrendszer alapján pontszámot kapnak, mely meghatározza a lakáshoz jutás sorrendjét. A névjegyzékre való jelentkezés során a lakásigénylők dönthetnek, hogy beköltözhető állapotú magántulajdonú lakásba szeretnének költözni, 3 éves határozott idejű szerződéssel, vagy pedig részlegesen felújítandó önkormányzati tulajdonú lakásba, 10 éves szerződéssel.

Az Önkormányzat a lakásügynökségi feladatokkal az innovatív, kísérleti programok megvalósításában tapasztalt Rév8 Zrt-t bízta meg. Ha bármi kérdése van a Józsefvárosi Lakásügynökséggel kapcsolatban, írjon a lakasugynokseg@rev8.hu email címre.

A társadalmi véleményezés folyamata

Kérjük, véleményezze a Józsefvárosi Lakásügynökség koncepcióját és az ezt alátámasztó rendelettervezetet!

A véleményeket írásban várjuk 2023. április 10-ig a reszvetel@jozsefvaros.hu e-mailcímen.

A beérkezett javaslatok feldolgozása után a végleges koncepciót a Józsefvárosi Önkormányzat online felületein mutatjuk be.

A Józsefvárosi Lakásügynökség koncepciója >>>

Felhívás véleményezésre és rendeletmódosítás-tervezet >>>

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!