Nyáron átalakul a Harminckettesek tere

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Nyáron átalakul a Harminckettesek tere

2023. nyarán átalakul a Harminckettesek tere. Új forgalmi rend, növényládák és ülőfelületek teszik barátságosabbá a teret.

A RÉV8 azon dolgozik, hogy egy olyan tér jöjjön létre, amely sokkal jobban reagál a térhasználók igényeire.

Ha kíváncsi a kísérleti kialakítás terveire, látogasson el a http://rev8.hu/harminkettesektere/ oldalra, és íratkozzon fel a hírlevélre, hogy ne maradjon le a kivitelezés pontos dátumáról.

A Harminckettesek tere sokak számára Józsefváros kapuja. A 4-6-os villamosról közel 10 000 ember száll le naponta itt, a Baross utcában lévő buszmegállóban pedig több, mint 5000 ember. Ugyanezek az emberek aznap haza is mennek. A tér nevének hallatán a többség erre a közlekedési csomópontra gondol, senki nem tudja pontosan, hogy hol kezdődik és meddig tart. Az is benne van a köztudatban, hogy van itt egy nagy szobor, de a történetét szintén sokan nem ismerik.

Jelenleg a téren nincs elég ülőfelület, a zebrán átkelő gyalogosok pedig néha az életükért küzdenek, hogy elérjenek a buszmegállóig. A teret meghatározó szobor egy bekerített részen áll, a szervizutat pedig parkoló autók foglalják el, így nagyon kis helyre szorulnak be a buszra várakozók. Babakocsival és kerekesszékkel pedig nagyon kényelmetlen közlekedni a téren.

A Józsefvárosi Önkormányzat szeretné megújítani a Harminckettesek terét, ezért azzal bízta meg a RÉV8 munkatársait, hogy tervezzék meg a tér átalakítását. A tér végleges kialakításának megtervezése idén zajlik majd, de ezzel párhuzamosan egy gyors, kísérleti kialakítást már most megvalósítunk. A kísérleti kialakítás azért jó, mert gyors és költséghatékony eszközökkel tudjuk kipróbálni a tér tervezett elemeit. Mivel ezek nem végleges megoldások, ha van olyan, amit a józsefvárosiak szeretnek, azokat megtartjuk, ha valami problémás, vagy nem használják a városlakók, akkor azt a végső kialakítás során elvetjük. Ennek az az előnye, hogy mielőtt elköltenénk több százmillió forintot egy beruházásra, kipróbáljuk, mi az ami működik, és mi az ami nem.

A kísérleti átalakítás során a szervizúton, valamint a szobor mögötti utcaszakaszon megszűnik a gépjárműforgalom és a parkolás.

Ezzel a tér kibővül, és sokkal biztonságosabb lesz a gyalogosok számára. A gépjárműforgalom megszűnésével a járdaszigetek mellett széles rámpák alakíthatók ki, ahol akadálymentesen lehet majd közlekedni. A buszmegállóban olyan új berendezési eszközöket helyezünk ki, amelyek a kényelmes várakozást segítik majd. A szobor mögötti területen, a fák árnyékában pedig asztalokat és székeket helyezünk ki.

Az átalakítással a gépjármű forgalom is módosul.

A Kisfaludy utca az átalakítás után a Futó utca – Kis Stáció utca útvonalon lesz elérhető.

Azok akik eddig a Kisfaludy utcáról kanyarodtak ki a Baross utcára, most ugyanezt a Futó utca – Kis Stáció utca – Vajdahunyad utca útvonalon tehetik meg.

Ezen kívül a RÉV8 és a Józsefvárosi Múzeum egy interaktív kiállítással is készül a nyárra, ahol a tér és a Baross utca történetéről tudhatnak meg többet az arra járók. A tárlat folyamatosan bővül, és később a helyi lakosok, és az itt dolgozók személyes történetei is megjelenhetnek majd.

A kísérleti kialakítás várhatóan júniusban készül el, ekkor vezetjük be az új forgalmi rendet is.

Amennyiben kíváncsi a pontos dátumra, és szeretné figyelemmel követni az átalakítás menetét, iratkozzon fel a RÉV8 hírlevelére a http://rev8.hu/hirlevel/ oldalon.

Ha pedig bármilyen kérdése van az új kialakítással kapcsolatban, írjon a info@rev8.hu email címre.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!