Lezárult a településkép védelmét szabályozó rendelet módosításának véleményezési szakasza

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Lezárult a településkép védelmét szabályozó rendelet módosításának véleményezési szakasza

A Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete 56/2023. (I.20.) számú határozatában döntött a településkép védelméről szóló 2/2022. (I. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról, mivel a gyakorlati alkalmazás során észlelt hiányosságok pótlása, illetve pontosítási igények merültek fel, valamint az időközben módosult magasabb szintű jogszabályi előírások átvezetése is szükségessé vált.

Az önkormányzat a jogszabályi előírásoknak megfelelően véleményeztette a Rendelet módosítását a lakossággal, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, vallási közösségekkel.

A településképi rendelet módosításáról a honlapon felhívást tettünk közzé 2023. május 4-én. A partner(ek) véleményének megismerése céljából az Önkormányzat 2023. május 18-án lakossági fórumot tartott, melyről jegyzőkönyv készült. A jogszabály szerinti véleményezési határidő 2023. május 23-án lejárt.

A határidőig beérkezett véleményeket és azok elfogadását vagy elutasítását az itt található összefoglaló táblázat tartalmazza. A korábban már közzétett változásokon felül az alábbi módosításokkal került kiegészítésre a Rendelet-módosítási-tervezet a vélemények alapján:

  • parklet fogalma,
  • járdafestés szabályai,
  • közterületi bútorok közé bekerült a kutyapiszoár,
  • szakmai konzultáció benyújtási módja,
  • részleges homlokzati felújítás panelházak esetén,
  • a teraszok téliesítésének időintervallum-módosítása,
  • belső udvar felújításának bejelentési kötelezettsége,
  • 5. melléklet tartalmának módosítása a már felújított KAT területek törlésével,
  • a helyi egyedi védelem alá helyezést kezdeményező az értékvizsgálat költségeinek átvállalását kérheti az Önkormányzattól,
  • a közterületi bútor fogalmának kiegészítése a virágládával és az ivókúttal, valamint elhelyezésének időbeni korlátozása.

Továbbá egyéb jogszabály-szerkesztési pontosítások, melyeket az Állami Főépítész kért.

Ezúton tájékoztatjuk a véleményezőket, hogy közvetlen értesítést a véleményük elfogadásról/elutasításról csak az kap, aki megadta elérhetőségeit!

Az elfogadott véleményekkel a Rendelet módosításának tervezete kiegészítésre került. A végleges Rendelet-módosítás tervezete a 2023. szeptember 21-ei Képviselő-testületi ülésen kerül napirendre. Az elfogadásról az Önkormányzat honlapján, a https://jozsefvaros.hu/otthon/onkormanyzat/rendeletek-es-hatarozatok/rendeletek/  linken tájékozódhat.

További információ: Józsefvárosi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Városépítészeti Iroda, 1082 Budapest, Baross u. 63-67. partnersegi@jozsefvaros.hu, 06-1-459-2157

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!