Véleményezze a Józsefvárosi Önkormányzat roma stratégiáját!

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

 Véleményezze a Józsefvárosi Önkormányzat roma stratégiáját!

Józsefvárosban él az ország második legnagyobb számú roma közössége, ezért szükségesnek tartjuk, hogy külön koncepció keretében is meghatározzuk a kerület roma lakosságának lehetőségeit segítő lépéseket, városfejlesztési politikákat.

A most vitára bocsátott stratégiát az esélyegyenlőség, a társadalmi igazságosság és a diszkrimináció-mentesség elveire építjük.

Alapelvnek tekinti a stratégia, hogy a diszkrimináció – a roma és nem roma emberek közötti különbségtétel és a romákkal szembeni hátrányos megkülönböztetés – nem megengedhető az önkormányzatnál és annak intézményeinél sem a szolgáltatásokhoz való hozzáférés, sem az ügyfelekkel való bánásmód során.

Az önkormányzat állami szinten szükséges beavatkozásokat természetesen nem tud kínálni, azonban a civil szervezetekkel, egyházi szervezetekkel és a roma nemzetiségi önkormányzattal is együttműködve a rendelkezésére álló eszközökkel feltétlenül cselekednie kell.

Az  ötéves időszakra szóló Józsefvárosi Roma Stratégia a diszkrimináció elleni küzdelem, az esélyegyenlőség (lakhatás, oktatás, munkaerőpiaci integráció) és szemléletformálás, kultúra és közművelődés területén határoz meg feladatokat és kiemelten támogatja a nők hátrányainak csökkentését. A társadalmi vita eredményeként a stratégia kiegészül egy évenként megújítandó intézkedési tervvel is.

A beavatkozás területei:

  • Az esélyegyenlőséget és társadalmi igazságosságot szakmailag támogató iroda létrehozása
  • Nők esélyeinek megteremtése, fiatal nők és anyák kiemelt támogatása
  • Kultúra és közművelődés
  • Lakhatás és szegregáció csökkentése
  • Munkaerőpiaci integráció támogatása
  • Oktatás és nevelés

Hogyan készült a stratégia?

Az állampolgári részvétel elősegítése és az érintettek bevonása a Józsefvárosi Önkormányzat működésének alapelve. Ennek szellemében a polgármester létrehozott egy roma civil szervezetek tapasztalt vezetőiből és független roma szakértőkből álló tanácsadói- és munkacsoportot, mely a Józsefvárosi Önkormányzat romaügyi referensének koordinálásában rendszeresen tartott megbeszéléseket az elmúlt közel egy évben. Ezek során a munkacsoport megismerte és véleményezte az önkormányzat jelenlegi és tervezés alatt álló programjait, mint pl. a Balogh Lajos művészeti ösztöndíjat és mentor programot, a felsőoktatásban tanuló roma fiatalokat foglalkoztató gyakornoki programot, a lakhatást támogató intézkedéseket, a különböző támogatásokat, valamint a bérlakások rehabilitációjának folyamatát és eredményeit. Az önkormányzat a munkacsoport keretein belül többek között tájékoztatta a munkacsoportot a kerületi bölcsődei-óvodai ellátásról és ezen intézmények kapcsolatáról a roma családokkal és a munkacsoport tagjai tájékozódtak az önkormányzat által már elfogadott és még kidolgozás alatt lévő koncepciókról, stratégiákról. A roma stratégia alapjait a munkacsoport tagjai írták, együttműködésben az önkormányzat munkatársaival. A pénzügyi lehetőségeket és a jogi kereteket is figyelembe véve az önkormányzat munkatársai néhány helyen pontosították a javaslatokat, és voltak olyan javaslatok is, amelyek nem kerültek be a most vitára bocsátott stratégiába

A roma stratégia társadalmi véleményezése

A roma stratégia társadalmi véleményezése során az anyagot megjelenítjük az önkormányzat honlapján és egyéb online felületein és az érintettek és szakértők véleményét számos csatornánk várjuk.

A Józsefvárosi Roma Stratégiát innen töltheti le >>>

Ha Ön írásban küldené meg a véleményét, ezt 2023. október 8-ig várjuk a reszvetel@jozsefvaros.hu e-mail címen!

Ha személyesen szeretne részt venni a stratégia megvitatásában, akkor szeretettel várjuk a nyilvános fórumra 2023. október 3-án kedden 17 és 19 óra között a Kesztyűgyár Közösségi Házban (Mátyás tér 15.)! Az eseményt itt találja a Facebookon: https://www.facebook.com/events/3121288098167659/

.A kerületi roma nemzetiségi önkormányzattal – amelyet hivatalosan is megillet a véleményezési jog – önálló egyeztetéseket folytatunk a stratégiáról, valamint a vitaanyagot célzottan elküldjük a kerületben működő civil szervezeteknek, roma közösségeknek, akik egy meghívásos műhelybeszélgetés során is elmondhatják véleményüket, visszajelzéseiket  a stratégiával kapcsolatban.

A beérkezett javaslatok feldolgozása után a végleges stratégiát a Józsefvárosi Önkormányzat online felületein mutatjuk be.

További információ: Közösségi Részvételi Iroda, reszvetel@jozsefvaros.hu +36 1/459-2139

Kapcsolódó dokumentumok
  1. Roma stratégia 2023 Utolsó frissítés: 2023. szeptember 11.
    420 KB PDF dokumentum

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!