Kedvezményes helyiségbérleti pályázatunk nyerteseivel találkoztunk

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Kedvezményes helyiségbérleti pályázatunk nyerteseivel találkoztunk

A Józsefvárosi Önkormányzat kedvezményes helyiségbérleti konstrukciójának célja a kerület kulturális életének színesítése és közösségeinek támogatása, a fenntarthatóság és az értékteremtés, Józsefváros rendelkezésre álló tereinek minél jobb kihasználása.

Felhívásunkra olyan szervezetek jelentkezését vártuk, amelyek az önkormányzati célokhoz kapcsolódó, azokhoz hasonló tevékenységeket végeznek. Határozott szándékunk volt a régóta üresen álló helyiségek hasznosítása. A tíz nyertes szervezet közül kilenccel együttműködési szerződést kötöttünk, többségük már nekiállt a helyiségek felújításának, sőt van szervezet, amely meg is nyitott.

A sikeresen pályázókat, valamint a még elérhető helyiségeket ezen a térképen is meg tudják tekinteni.

2023-as kiírásunkon az alábbi szerveztek pályáztak sikeresen:

  • Életmentő a Beteg Gyermekekért és a Nagycsaládosokért Alapítvány
  • Eleven Blokk Művészeti Alapítvány
  • Gólya Szövetkezet
  • Hazavárunk Alapítvány
  • Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
  • Magyar Független Film és Video Szövetség
  • Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthona
  • Meme Múzeum Kft.
  • Omnivore Kft.
  • Platón Népfőiskolai Alapítvány

Az együttműködési szerződést aláíró pályázókat közös találkozóra, egy jelképes kulcsátadóra hívtuk a polgármesteri hivatalba, hogy személyesen is gratulálhassunk nekik, és ők is megismerjék egymást. Fontos célja volt továbbá az eseménynek, hogy a kedvezményes helyiségbérlők találkozzanak azokkal az önkormányzati szereplőkkel, akikkel az elkövetkező időszakban kapcsolatban lesznek, illetve akikhez fordulhatnak a kérdéseikkel.

A találkozót most először, nem titkoltan hagyományteremtő szándékkal rendeztük meg, a köszöntők és a bemutatkozások után kötetlen beszélgetésre is volt lehetőség.

Pikó András polgármester hangsúlyozta: ezekkel a helyiségekkel lesz feladatuk bőven a nyertes pályázóknak, de a tevékenységük hozzájárul ahhoz, hogy Józsefváros színesebb és még sokoldalúbb legyen, emellett rendkívül fontos feladatokat látnak el, és hasznos szolgáltatásokat kínálnak. A munkájukhoz sok sikert kívánt, és kifejezetten biztatta a résztvevőket, hogy ne csak a hivatali munkatársakkal, de egymással is tartsák a kapcsolatot.

Borbás Gabriella, a Kerületgazdálkodási Ügyosztály vezetője, valamint Sztripszky Hanna, a Közösségi Részvételi Iroda irodavezető-helyettese is köszöntötte a résztvevőket, és számos gyakorlati tudnivalóval, hasznos információval segítette a helyiségek bérlőit, az együttműködési lehetőségeket külön is hangsúlyozva. A résztvevőknek az oklevelek mellé kisebb ajándékcsomagot is átnyújtottunk.

A találkozó hasznossága már a nyertes pályázók bemutatkozása során egyértelművé vált: ahol valamilyen hiány vagy kérdés merült fel, egy másik szervezet szinte azonnal tudott rá megoldást, szakembert, választ – többen is felajánlásokkal éltek mások felé, és szívesen fogadták egymás észrevételeit, tanácsait.

Ezúton is szeretnénk gratulálni az idei és a tavalyi nyerteseknek – bízunk benne, hogy ennek az együttműködésnek a keretében számos értékes szolgáltatással, lehetőséggel, programmal gazdagodik Józsefváros. Sok sikert kívánunk a munkájukhoz!

A nyertes pályázókról röviden: 

Meme múzeum – Baross u. 47.

A világ egyetlen, internetes humorral foglalkozó állandó tárlata, Heller Z. Péter vezetésével. Interaktív kiállítások szervezésével is foglalkoznak, céljuk a fiatalok bevonása.

Eleven Blokk – Lujza u. 14. (2 db helyiség), Práter u. 56. (1 db helyiség)

Művészeti, kulturális, közösségi eseményeket szerveznek, fiatal művészeknek teszik elérhetővé a helyiségeket.

Magyar Független Film és Video Szövetség – Német u. 13.

Összefogják és integrálják a magyarországi amatőr és független filmes alkotókat. Szakköröket, klubokat szerveznek, egyéni alkotókat támogatnak, és fesztiválokat rendeznek. Gondozzák és fejlesztik az egyetlen magyar Alternatív Film és Video Archívumot.

Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete – Népszínház u. 26.

Klubokat, találkozókat szerveznek, a Népszínház utcában közösségi teret működtetnek, és közösséget építenek.

Életmentő a Beteg Gyermekekért és a Nagycsaládosokért Alapítvány – Kun u. 12.

Beteg gyerekek, különösen a daganatos betegségben szenvedő gyerekek gyógyulási esélyeinek javítása a céljuk. Munkájuk során az érintett gyerekek családjait támogatják, valamint segítik a szociális krízishelyzetben lévő, hátrányos helyzetű nagycsaládokat.

Hazavárunk Alapítvány – Kun u. 12.

Börtönbüntetésre ítélt szülők gyermekeit segítik, és a bűnmegelőzésre fókuszálnak. Fogvatartottakkal is dolgoznak, de segítő tevékenységük fontos része az otthon maradt családtagok támogatása.

Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthona – Magdolna 33.

Közösségi nappali ellátást és megelőző, felvilágosító munkát végeznek. Pszichoterápiás és szocioterápiás foglalkozásokat tartanak (pl. önismeret, művészetterápia, sport, kompetenciafejlesztés, relaxáció, imagináció, visszaesés-megelőzés). Rendszeres családkonzultációs üléseket és hozzátartozói csoportokat tartanak, de utángondozó csoportjuk is elérhető.

Platón Népfőiskolai Alapítvány – Rákóczi út 75.

Oktatással foglalkoznak, művészetterápiás és rehabilitációs foglalkozásokat tartanak, céljuk a problémás vagy sérült gyerekek és fiatalok felzárkóztatására.

Gólya Szövetkezet – Orczy út 45.

Közösségi kerékpárszerelő műhely és teherkerékpár-kölcsönző, teherkerékpáros futárszolgálat és átrakodási pont.

Omnivore Kft. – Teleki 16.

Kulturális és közösségi helye a TANGÓ PROJEKT-nek. Szezonális hely, amelyben kis kávézó, könyves rész, előadások, kiállítások, kisebbségi rendezvények kapnak helyet, valamint egyéni felvetéseken alapuló civil workshopok, magánórák, „anyanap” és gyerekfoglalkozások.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!