Változtatási tilalomról döntött a Pázmány-fejlesztés ügyében tartott közmeghallgatás

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Változtatási tilalom a PPKE campusának területén

2023. december 11-én a Józsefvárosi Önkormányzat közmeghallgatást tartott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Palotanegyedben tervezett fejlesztése ügyében. A közmeghallgatás megszervezését az indokolta, hogy az Önkormányzat álláspontja szerint nem valósult meg az a társadalmi egyeztetés, amely egy ilyen fejlesztés kapcsán alapvetőnek kellene lennie.

A közmeghallgatásra azután került sor, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat határozatot fogadott el 2023 novemberében, amely szerint nem ért egyet az érintett épületek társadalmi egyeztetés nélküli lebontásával.

Szintén 2023 novemberében a Fővárosi Közgyűlés is határozatot fogadott el, amely kimondja hogy az új campust fenntarthatóan, a zöldfelületek növelésével kell létrehozni. Felszólították az építési és közlekedési minisztert, hogy kezdjen érdemi egyeztetést a fővárossal és Józsefvárossal, illetve arra is, hogy az ‘56-os forradalom ikonikus épületeit „funkcióba illeszkedően” tartsák meg. A fővárosi határozat továbbá kimondja, hogy amíg az általuk szabott feltételek nem teljesülnek, a Budapest Közút nem ad engedélyt a bontásban részt vevő gépek közúti súlykorlátozás alóli mentesítésére.

A közmeghallgatáson az önkormányzat meghívásából részt vett Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára, és Nyul Zoltán helyettes államtitkár, és Becker Pál, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem fejlesztési főigazgatója.

Nyitóbeszédében Pikó András, Józsefváros polgármestere elmondta, hogy azért volt szükség közmeghallgatás megszervezésére, mert az Önkormányzat a beruházás kezdete óta társadalmi egyeztetést kért és igényelt. A polgármester hangsúlyozta, azért kellett közmeghallgatással kezdeni a párbeszédet, mert már a bontási engedélyt is kiadták az érintett épületekre, egyeztetés nélkül.

Az állam részéről Lánszki Regő prezentációját egészítette ki a tervezőmérnökök bemutatója.  A kerületi civilek részéről a Civilek a Palotanegyed nevében Márkus Ferenc és Perényi László mutatták be elképzeléseiket és kritikáikat a fejlesztéssel kapcsolatban. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem részéről Becker Pál mutatta be röviden az egyetem működését, eredményeit és terveit.

Ezt követően a meghívott vendégek és a szervező önkormányzat képviselői válaszoltak a lakosság kérdéseire. Kérdésre válaszolva a minisztérium képviselői jelezték, hogy a www.pazmanycampus.hu oldalon elérhetőek és véleményezhetőek a fejlesztés tervei. Bár a közmeghallgatás 20 óráig volt meghirdetve, a kérdések számossága miatt a közmeghallgatás meghosszabbítása mellett döntöttek. A minisztérium és az egyetem képviselőinek 20:30-kor távozniuk kellett. Ugyanakkor Lánszki Regő államtitkár elmondta, arra, hogy későbbi fordulót tartsanak, ha van olyan kérdés, személyesen nyitott, a későbbiekben is állnak rendelkezésre.

A közmeghallgatás második napirendi pontjaként az érintett épületek változtatási tilalmáról döntöttek az önkormányzati képviselők, mivel jogilag a közmeghallgatás képviselő-testületi ülésnek minősül. A változtatási tilalom mellett szavaztak a Momentum-Párbeszéd és a Józsefváros Jövőjéért frakció tagjai, a Fidesz-KDNP képviselői kivonultak a szavazásról. A változtatási tilalom alá eső területen telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, továbbá elbontani, illetőleg más értéknövelő változtatást az életveszély elhárításán kívül végrehajtani nem szabad.

A változtatási tilalomról született döntést követően, december 12-én kedden újra kiadták az érintett épületek bontási engedélyét. Az engedély nem vette figyelembe a már érvényben lévő változtatási tilalmat, ezért az az Önkormányzat álláspontja szerint újra szabálytalan, és újra vissza kell vonni.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!