Várhatóan idén elindul a Szeszgyár utca és Szeszgyár köz megújítása

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Várhatóan idén elindul a Szeszgyár utca és Szeszgyár köz megújítása

Hamarosan véget ér a Szeszgyár utca közbeszerzési eljárása, ami azt jelenti, hogy még 2024-ben el fog indulni az utca megújítása.

A 90-es évek közepéig a Kőris utca 1822. szám alatti ingatlanok a Budapesti Szeszipari Vállalathoz tartoztak. 1997-ben jött létre az a megállapodás, amelyben az ingatlan három részre való felosztásáról döntöttek, így alakult ki a Szeszgyár utca folytatásában a Visi Imre és a Kőris utca közötti átjárást biztosító, önkormányzati tulajdonban lévő Szeszgyár köz. 

A területet évekig nem rendezték, de most, majdnem 30 évvel később a Józsefvárosi Önkormányzat megújítja a Szeszgyár közt és a teljes Szeszgyár utcát.

Az utca Kőris utca felőli részén jelenleg kihasználatlan terület helyén a kivitelezéseket követően egy árnyékos zöld sétány jön létre, ahol trambulin, mászófal és padok várják majd a városlakókat. A Szeszgyár utca további szakaszán pedig új fasort telepítünk, valamint felújítjuk az útpályát és a járdát is.

A Józsefvárosi Önkormányzat megbízásából a RÉV8 2022 tavaszán két alkalommal is bevonta a közösséget az utca tervezési folyamatába, hogy elmondhassák, mit látnának szívesen a megújuló utcában, és hogy mit szeretnének a jövőbeli sétányon csinálni: pihenni, játszani vagy sportolni.

2022-ben tartottunk egy ötletbörzét a Csobánc utcai iskola diákjaival, egyet a Kálvária téri gyereknapon, illetve egy közösségi tervezési alkalmat a Szeszgyár kertben. Itt játékos feladatokon keresztül lehetett kísérletezni azzal, hogy ki milyennek látná szívesen a Szeszgyár közt, és hogy mi fér el egy ekkora területen.

A beérkezett javaslatok alapján a környékbeliek egy gyalogos sétányt szerettek volna, amely természetközeli, és ahol meg lehet pihenni. Ugyanakkor az is felmerült, hogy legyenek színes, játékos elemek is, és szívesen töltsenek itt időt az emberek, legyen szó nyugdíjasokról vagy kisgyerekekről.

A részvételi folyamat részletes leírását és hogy milyen javaslatok jöttek be a tervezési alkalmakon, az alábbi kiadványban foglalta össze a közösségi tervezést tartó UFLab.

A Szeszgyár utca tervezése során az volt a fő szempont, hogy kényelmesebben lehessen sétálni az utcában, és árnyékosabb, zöldebb legyen. Ezért annyi fát telepítünk, amennyit a föld alatt futó közművek megengednek, a Baross utca felőli szakaszon pedig a fasor útjában lévő vízvezetéket is áthelyezzük, hogy itt is lehessen fákat telepíteni. 

A jelenlegi, kétoldali parkolás csak az egyik oldalon marad meg, a páros oldalon egy fasort telepítünk, illetve évelőágyásokat.

A terv főbb jellemzői:

  ‒ biztonságos közlekedés
  ‒ szélesebb járdák
  ‒ a csomópontok kiemelése a járda szintjére
  ‒ 36, szabadföldbe telepített fa
  ‒ megújuló burkolatok: térkő a járdákon, aszfalt az úttesten
  ‒ új utcabútorok,
  ‒ megújuló közvilágítás.

SZESZGYÁR KÖZ, AZ ÚJ GYALOGOSSÉTÁNY

Az Orczy negyedben kevés lehetőség van szabadtéren mozogni és kikapcsolódni, ezen szeretnénk javítani a Szeszgyár köz megújításával. 

A terv elkészítése során figyelt rá a tervező, hogy legyen hol pihenni, de a játékra is legyen hely. Aki pedig csak áthaladni szeretne az új sétányon, az is kényelmesen végig tudjon sétálni a szélén. A tervezés során azzal is számolni kellett, hogy biztosítsuk a behajtást az itt működő vállalkozás számára. Ehhez a Kőris utca felőli oldalon egy rámpa készül.

 ‒ játékos elemek: trambulin, mászófal, kosárhinta
  ‒ árnyékos ülőhelyek
  ‒ 20, szabadföldbe telepített fa
  ‒ találkozóhely firkafallal és gerendából kialakított ülőhelyekkel
  ‒ természetes anyagokból készült játszótér
  ‒ átlátható, természetközeli kialakítás

A beérkezett lakossági vélemények alapján véglegesítettük a terveket, és beszereztük a szükséges hatósági és közműszolgáltatói engedélyeket. A közbeszerzési eljárás jelenleg is zajlik, amely során kiderül, hogy ki lesz az utca kivitelezője. 

A beszerzési eljárás eredményét hamarosan kihirdetjük. A kivitelező beszerzését követően várhatóan még idén elindulhat az építkezés.

További információért, kérjük, írjon az info@rev8.hu címre, vagy látogasson el a https://rev8.hu/szeszgyar-utca/ oldalra.

 

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!