Több sikeres pályázati projekt megvalósítása indulhat el Józsefvárosban a Fővárosi Szolidaritási Alap támogatásával

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Több sikereses pályázati projekt megvalósítása indulhat el Józsefvárosban a Fővárosi Szolidaritási Alap támogatásával

A Józsefvárosi Önkormányzat a Fővárosi Szolidaritási Alap 2023 felhívásra saját pályázatai benyújtása mellett több civil szervezet pályázatát is támogatta együttműködési megállapodások aláírásával.

A bírálóbizottság 17 pályázat támogatása mellett döntött, ezek közel fele, összesen nyolc pályázat józsefvárosi kötődésű. A támogatási keretösszeg jelentős részét, 134,8 millió forintot Józsefvárosban megvalósuló, a józsefvárosi lakosokat támogató projektek nyerték el.

Az önkormányzat által benyújtott két saját, sikeres pályázat:

  •  „LakóTér” pályázat – 35,2 millió forint támogatást nyert el
  • „A józsefvárosi Gyermekek Átmeneti Otthona fejlesztése” pályázat – 20 millió forint támogatást nyert el

A bírálóbizottság mindkét esetben az igényeltnél alacsonyabb támogatási összeget ítélt meg. Ezért a költségvetési tervek módosítása vált szükségessé, azaz az önkormányzat által vállalt önrész megemeléséről kellett döntenie a képviselő-testületnek.

LakóTér program

A tervek szerint a program keretében a Józsefvárosban önkormányzati lakásban élők szolgáltatásokat vehetnek igénybe közösségépítés, tájékoztatás, tanácsadás és érdekvédelem területén. A program célja rendszeres jelenlét megteremtése az önkormányzati házak lakóközösségeinek életében, a lakók, a vagyongazdálkodó cég és az önkormányzat közötti párbeszéd erősítése, lakógyűlések tartása, közösségi kezdeményezések segítése, a szomszédsági viszonyok rendezése, a közös terek minőségének javítása.

A projekt teljes költsége a tervek szerint a kétéves megvalósítási időszakra 97,6 millió forint.

A program megvalósítása érdekében szükségessé vált a korábban vállalt pályázati önrész megemelése, összesen 17,4 millió forint összegben. A képviselő-testület ezt 2024. július 4-i ülésén jóváhagyta.

A józsefvárosi Gyermekek Átmeneti Otthona fejlesztése

A Dankó utca 31. szám alatti ingatlan átalakítása a Gyermekek Átmeneti Otthona számára projekt célja a józsefvárosi átmeneti elhelyezés férőhelyeinek bővítése. A projekt keretében megvalósuló beruházás lehetővé teszi egy új, akadálymentes, udvari kapcsolatos, bővített kapacitású telephely kialakítását a Dankó utcai volt óvodaépületben.

A projekt további eleme az intézményi célcsoport szélesítése, a gyermekükkel egyedül költöző szülők befogadásának lehetővé tétele. A célcsoportbővítés eredményeként javulna a Gyermekek Átmeneti Otthonának kihasználtsága, valamint csökkenne a Családok Átmeneti Otthonának terheltsége.

A Józsefvárosi Önkormányzat 80 millió forint támogatásra pályázott a projekt megvalósításához. A projekt teljes költsége a kétéves megvalósítási időszakra 400 millió forint.

A megvalósításhoz az önrész megemelése vált szükségessé 60 millió forint összegben, a képviselő-testület ezt 2024. július 4-i ülésén jóváhagyta.

 

 

 

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!