A Semmelweis Egyetem új kutatóközpontjáról szóló véleményezés összefoglalója

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

A Semmelweis Egyetem új kutatóközpontjáról szóló véleményezés összefoglalója

A Semmelweis Egyetem új kutatóközpontját a Kőris utca–Diószegi utca–Dugonics utca–Kálvária utca által határolt foghíjtelkeken, illetve a bontásra érett kisebb épületek helyén tervezik megvalósítani. A tervek alapján négy új kutatóépület, továbbá a tömbrehabilitáció eredményeként egy nyitott, átjárható, zöldfelülettel gazdagított belső park épülne meg.

A beruházás a szükséges forrás rendelkezésre állásától függően egyben vagy több, egymás utáni építési ütemben valósulhat meg, jó esetben 2026 első felétől.

A beruházás mértéke, az Orczy negyed, illetve lakóinak mindennapi életére való hatása miatt a Józsefvárosi Önkormányzat a Semmelweis Egyetemmel együttműködésben véleményezést indított, hogy megismerjük a lakosság beruházással kapcsolatos gondolatait.

A véleményezésről

A véleményezés időszaka 2024. június 19-től július 10-ig tartott.

A véleményezés adatlapja itt tekinthető meg.

A beruházással kapcsolatos előkészítő, egyeztető folyamatokat és a terveket egy tájékoztató kiadványban foglaltuk össze, amely itt olvasható el.

A kérdőívet online és személyesen is kitölthették a lakosok. A kérdőívek magyarul és angolul is elérhetőek voltak.

A véleményezés ideje alatt a tervezett beruházást környező utcákban élőket személyesen keresték fel az iroda munkatársai és önkéntesei, valamint egy lakossági fórumot tartottunk.

A véleményezés lebonyolítását a Józsefvárosi Önkormányzat Közösségi Részvételi Irodája koordinálta.

Eredmények rövid összefoglalója

Az alábbi cikkben egy rövid elemzést olvashatnak a kérdőívben jelölt válaszok alapján. A teljes elemzést az oldal alján letölthetik. A lakossági véleményezés során megfogalmazott szöveges visszajelzések alapján egy táblázat készül, amely tartalmazni fogja az önkormányzat és a Semmelweis Egyetem válaszait, hogy mely javaslatokat építjük be és melyeket utasítjuk el.

A Semmelweis Egyetem új kutatóközpontjának terveiről szóló lakossági véleményezést összesen 238 fő töltötte ki, ebből 233 kitöltés online formában történt, 5 pedig papír alapon. A 233 online kitöltésen belül 227-en magyar, 6-an pedig angol nyelven töltötték ki a kérdőívet.

A válaszadók lakóhelyét tekintve a kitöltők 55,05 százaléka él az Orczy negyedben, amiből 14,71 százalék él a közvetlenül érintett házak valamelyikében (Kálvária utca 24., 26., 28.; Kőris utca 5/a., 5/b., 9., 13., 15.; Diószegi Sámuel utca 13., 15.; Dugonics utca 10., 12/a). A kitöltők 38,24 százaléka lakik Józsefvárosban, de nem az Orczy negyedben, és a nem Józsefvárosban élő kitöltők aránya 6,72 százalék.
Életkor szerint a legnagyobb számban a 25–34 éves korcsoportból töltötték ki a kérdőívet, és a kor előrehaladtával fokozatosan csökken a kitöltők száma.

I. A Semmelweis Egyetem új kutatóközpontjának terveivel kapcsolatos elégedettség

Az alábbi ábra (1. ábra) alapján elmondható, hogy a kitöltők 90 százaléka inkább elégedett a tervekkel kapcsolatban (4-es vagy magasabb értékelés), amelyből 53 százalékuk nagyon elégedett tervekkel. A válaszadók 10 százaléka fejezett ki elégedetlenséget valamilyen mértékben (3-as vagy alacsonyabb értékelés).

1. ábra

Ha azonban a tervekkel való elégedettséget lakóhely szerinti bontásban nézzük, látható, hogy van eltérés az elégedettséget illetően, ugyanis az alábbi ábra (2. ábra) szerint a közvetlenül érintett házak lakói körében a valamilyen formában elégedetlenek aránya már 26 százalék, ami jóval magasabbnak mondható nem csak azokhoz képest, akik nem közvetlenül érintve, de mégis a negyedben élnek, hanem a Józsefvárosban élőkhöz és a nem Józsefvárosban élőkhöz viszonyítva is. A beruházást támogatók aránya azonban minden kategórián belül lényegesen magasabb az elutasítókénál.

2. ábra

II. A kerületi lakosok számára ingyenesen vagy kedvezményesen igénybe vehető szolgáltatások megítélése

A kitöltőket azzal kapcsolatban is megkérdeztük, hogy a különböző tervezett szolgáltatásokkal kapcsolatban mennyire tartják fontosnak, hogy azok a kerületi lakosság számára is elérhetők legyenek ingyenes vagy kedvezményes formában.

Az alábbi ábrán (3. ábra) látható, hogy a felsorolt lehetőségek közül a nyitott zöldterület használata bír a legnagyobb támogatottsággal: a kitöltők 70 százaléka nagyon fontosnak tartja, hogy azt a kerületi lakosok igénybe tudják venni. A nyitott zöldterület után a kedvezményes menüztetést az étteremben tartják második legfontosabbnak a válaszadók, majd ezt követően az egyetem nyitvatartási idejében látogatható kávézót és a kedvezményes belépőjegyeket a tudományos-innovációs bemutatótérbe közel azonos mértékben tartják fontosnak a válaszadók. Legkevésbé fontosnak a kedvezményes könyvtári olvasókártyát tartják a kitöltők, bár itt is elmondható, hogy a többség alapvetően ezt is fontosnak érzi valamilyen szinten.

3. ábra

III. Az egyes közterületek átalakításával kapcsolatos kérdések

Az építkezéssel összefüggésben a Dugonics, a Kálvária, valamint a Kőris utca esetében is átalakítások szerepelnek a tervekben, ezekkel kapcsolatban is kikértük a kitöltők véleményét.

Az alábbi ábrán (4. ábra) jól látható, hogy ha a válaszadók egészét nézzük, mindhárom utca esetében 80 százaléknál nagyobb a tervezett átalakítások teljes támogatottsága, és a részben támogatók aránya is magasabb a nem támogatókénál.

4. ábra

IV. Az Orczy negyed fejlesztéséről szóló kérdések

A Semmelweis Egyetem kutatóközpontjával kapcsolatos kérdések mellett arra is kíváncsiak voltunk, hogy a kitöltők milyen fejlesztéseket látnának szívesen az Orczy negyedben.

Az alábbi ábra (5. ábra) alapján elmondható, hogy a válaszadók legnagyobb arányban egy közösségi tér kialakítását tartják a legfontosabbnak (73 százalékuk jelölte valamilyen formában fontosnak), de a különböző vendéglátóhelyek kialakítását is fontos ügynek tartják (70 százalékuk jelölte valamilyen formában fontosnak), emellett a háziorvosi rendelő (64 százalékuk), valamint a kulturális intézmények kialakítása (63 százalékuk) kapcsán is többen nyilatkoztak úgy, hogy fontos lenne fejleszteni. A legkisebb prioritást a posta, valamint a kereskedelmi egységek jelentettek a kitöltők szemében, bár hozzá kell tenni, hogy szinte az összes fejlesztési javaslatot illetően 50 százalék felett volt azoknak a kitöltőknek az aránya, akik valamilyen formában fontosnak tartanák azok fejlesztését.

5. ábra

A véleményezést összefoglaló teljes dokumentum itt megtekinthető, innen letölthető:

Mi fog történni ezután?

A Józsefvárosi Önkormányzat 2024. augusztus 27-én bemutatta a véleményezés összefoglalóját a Semmelweis Egyetem illetékes munkatársainak és a beruházás tervezőinek.

A lakossági véleményezés során megfogalmazott szöveges visszajelzések alapján egy táblázat készül, amely tartalmazni fogja az önkormányzat és a Semmelweis Egyetem válaszait, hogy mely javaslatokat építjük be és melyeket utasítjuk el.

Ezt a táblázatot még az építési engedélyeztetési eljárás elindítása előtt, várhatóan szeptember végén közzétesszük.

A kérdőív kitöltőinek, a fórumon résztvevőknek köszönjük a részvételt!

Kérdése lenne?

Közösségi Részvételi Iroda

1082 Budapest, Baross u. 63-67. fszt. 3/1. reszvetel@jozsefvaros.hu +36 1/459-2139 + 36 20/ 258-6713 (pénteki napokon!)

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!