Józsefvárosi Gyerek- és Ifjúsági Fórum – Összefoglaló

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Józsefvárosi gyerek- és ifjúsági fórum Összefoglaló

A Józsefvárosi Gyerek- és Ifjúsági Fórum célja, hogy az itt élő gyerekek és fiatalok (5 és 18 év közöttiek) a véleményükkel befolyásolni tudják az önkormányzati döntéseket minden, őket érintő kérdésben: a játszótérstratégiától a közbiztonságon és a köztisztaságon át a várostervezésig-városfejlesztésig, a környezetvédelemtől az oktatás és a sporton át a készülő jogszabályokig.

Gyerek-és Ifjúsági  fórum jön létre Józsefvárosban: a Gyerekfórum az 5–11 éves kerületi gyerekeknek, az Ifjúsági fórum pedig 12–18 év (a 18 év/ 18 éves a szöveg további részeiben azt jelenti, hogy 2025 májusa után fogod betölteni 18. életévedet) közötti fiataloknak.

Gyerekfórum

A 2024–2025-ös tanévben két alkalommal szervezünk gyerekfórumot, ősszel és tavasszal.

Résztvevők: a józsefvárosi Gyerek- és Ifjúségi Részvételi Programmal (JóKer) együttműködő intézmények által szervezett

  • óvodás és 12 év alatti általános iskolás korú gyerekek csoportjai, valamint támogató pedagógusaik,
  • az önkormányzat gyerekügyi referense és a Közösségi Részvételi Iroda (KRI) munkatársa, illetve az adott téma kapcsán illetékes önkormányzati munkatársak.

A Gyerekfórumon a résztvevők játékos eszközök segítségével (JóKer-térkép, játékok) mondják el véleményüket a kerületről. Az általuk megfogalmazott problémák és javaslatok az Ifjúsági fórum alakuló ülésének napirendjére kerülnek.

A Gyerekfórumon részt vevő csoportok pedagógusai vállalják, hogy felkészítő beszélgetéseket szerveznek az önkormányzatról, elkísérik a gyerekeket a Gyerekfórum helyszínére, és segítenek az eligazodásban. Beszélgetéseket szerveznek az esemény után, és visszajelzést adnak a gyerekeknek arról, hogy miként épülnek be a javaslataik a kerületi döntéshozatalba.

Részt vevő intézmények: Katica tagóvoda, Csodasziget tagóvoda, Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium, Józsefvárosi Egységes Módszertani Intézet és Általános Iskola (JEGYMI), Losonci téri Általános Iskola, Kesztyűgyár Közösségi Ház, FiDo Ifjúsági Központ és a programmal együttműködő civil szervezetek: Terre des Hommes, Menedék, SOS Gyermekfalvak

Létszám: Várhatóan összesen maximum 120 gyerek és 30 támogató felnőtt.

Ifjúsági fórum

A 2024–2025-ös tanévben az Ifjúsági fórum legalább 5 alkalommal (2024-ben legalább 2 alkalommal, plusz egy felkészítő alkalmon) találkozik.

Résztvevőinek az adott iskolai tanévre szól a felkérésük. A 11 fős fórumba 6 tagot a JóKer program intézményi partnerei küldenek, 5 további tag pedig nyílt jelentkezés alapján lesz tag.

A fórumnak tagja az önkormányzat gyerekügyi referense és a Közösségi Részvételi Iroda munkatársa. Az Ifjúsági fórum tagjai a munkájukért JóKer-ösztöndíjat kapnak.

Küldő szervezetek: Kesztyűgyár Közösségi Ház, FiDo Ifjúsági Központ, Losonci téri Általános Iskola, Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium, Józsefvárosi Egységes Módszertani Intézet és Általános Iskola (JEGYMI) és egy tagot civil partnereink: a Terre des Hommes, a Menedék Egyesület és az SOS Gyermekfalvak közösen delegálnak.

A Gyerekfórumhoz hasonlóan az Ifjúsági Fórum résztvevőit is támogatja felnőtt.

Támogató felnőtt nélküli jelentkezéseket nem tudunk befogadni.

Az Ifjúsági fórum tagjait támogató felnőttek vállalják, hogy havi megbeszélések alkalmával tartják a kapcsolatot a gyerekügyi referenssel, konzultálnak a fiatalokkal az események előtt és azokat követően, segítik a fiatalok felkészülését és a kérdéseik megválaszolását.

Támogató felnőtt lehet egy tanár, mentor, nagykorú családtag, aki vállalja, hogy segít felkészülni az alkalmakra.

Jelentkezés

Az Ifjúsági fórumba jelentkezni itt lehet. Vagy a kinyomtatott jelentkezési és adatvédelmi lap a Kesztyűgyárban és a FiDóban is átvehető, és kitöltés után szintén itt lehet leadni.

Jelentkezési időszak

2024. szeptember 1–október 15.

    Eredményhirdetés

    2024. október 25.

      Gyerekfórum

      2024. október 22., 9:00–13:00

      2025. március, az Ifjúsági fórum visszajelzései

      2025. április, JóKer-konferencia

      2025. június, záróesemény

      Ifjúsági fórum, ülések

      2024. november 7. (várhatóan)

      2024. november 20. (várhatóan)

      2024. december 20. (várhatóan)

      2025. január–február

      2025. március, a JóKer-konferenciára való felkészülés

      2025. április, JóKer-konferencia

      2025. június, záróülés

      Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!