Véleményezze a Józsefvárosi Önkormányzat részvételi koncepcióját!

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Véleményezze a Józsefvárosi Önkormányzat részvételi koncepcióját!

Az önkormányzás azt jelenti, hogy polgárok egy csoportja közösen és önrendelkező módon alakítja környezetét és jövőjét, vagyis bele tud szólni az őket érintő döntésekbe. A települési önkormányzat ma Magyarországon az önkormányzás leginkább elterjedt formája, amely az elmúlt évtizedek politikai és történelmi körülményei miatt gyakran és sok szempontból a polgároktól elszigetelt hivatalrendszerként működik. Miközben a települési önkormányzat a képviseleti demokrácia kiemelten fontos intézménye, a részvételi demokrácia elveinek és eszközeinek alkalmazása lehetőséget ad arra, hogy az állampolgárok újra magukénak érezzék és ellenőrzést tudjanak gyakorolni felette, illetve arra is, hogy az önkormányzat intézményrendszere érzékenyebben és tartalmasabban tudja betölteni eredeti funkcióját.

A Józsefvárosi Részvételi Koncepció célja, hogy megteremtse a részvételi önkormányzás alapjait és intézményes kereteit Józsefvárosban és konkrét intézkedési tervet fogalmazzon meg az önkormányzat és szervei számára a következő 1-5 év távlatában.

A részvételi koncepció hosszú távú céljai:

  • a józsefvárosi önkormányzat társadalmi beágyazottságának erősítése,
  • a józsefvárosi önkormányzat demokratikus működésének biztosítása,
  • a részvételi önkormányzati modell alapjainak megteremtése.

A koncepció segítségével olyan józsefvárosi önkormányzatot kívánunk kialakítani, amely

  • nyitottan és rugalmasan reagál a lakosság és az egyéb helyi szereplők igényeire és szükségleteire,
  • bevonja a lakosságot és az érintett szereplőket a legfontosabb, őket érintő döntésekbe,
  • tiszteletben tartja és megerősíti a leginkább sérülékeny csoportok lehetőségeit.

Mindehhez szükség van arra, hogy megerősödjön a józsefvárosi lakosok állampolgári öntudata és közösségi aktivitása, és hogy a helyi lakók képesek legyenek

  • bízni magukban, egymásban és az önkormányzatban,
  • kiállni magukért,
  • megfogalmazni igényeiket és érdekeiket,
  • kritikus és konstruktív párbeszédet folytatni az önkormányzattal.

A koncepció, és így az önkormányzat munkájának alapját olyan alapelvek alkotják, amelyek intézményesítésre és érvényesítésre kerülnek a szakpolitikában és az önkormányzat működésében is. Ezek az alapelvek a következők:

  • közérthetőség
  • átláthatóság
  • akadálymentes hozzáférés
  • méltányosság
  • szolidaritás

Ahhoz, hogy a koncepció a gyakorlatban is megvalósuljon, az alapelveket a következő operatív elvek egészítik ki:

  • a közös munka alapja a bizalom és együttműködés
  • az önkormányzati munka középpontjában az ember van a közösségi érdekvédelem hasznos tevékenység
  • a kritika a párbeszéd kezdete
  • a velünk beszélj, ne rólunk! elve

Ennek a koncepciónak egy korábbi, a polgármesteri kabinet által belső munkaanyagként használt változata alapján kezdett működni az országban elsőként a Közösségi Részvételi Iroda, amely 2020 márciusa óta dolgozik azon, hogy a józsefvárosi lakosok a korábbinál aktívabban bele tudjanak szólni az önkormányzat működtetésébe. A koncepció jelen változatát a Közösségi Részvételi Iroda munkatársai írták, beépítve az elmúlt három év során összegyűjtött tapasztalatokat és visszajelzéseket a kerületi lakosok, civil szervezetek és közösségek részéről. A koncepció munkaanyagát a Polgármesteri Hivatal jogi és pénzügyi szakértői vizsgálták megvalósíthatósági szempontból, majd a módosított koncepciót most, 2023 áprilisában társadalmi véleményezésre bocsátjuk.

A társadalmi véleményezés folyamata

A társadalmi véleményezés során az anyagot megjelenítjük az önkormányzat honlapján és egyéb online felületein és írásban várjuk a véleményeket, visszajelzéseket. A koncepciót célzottan elküldjük a kerületben működő civil szervezeteknek, valamint az önkormányzat intézményeinek és gazdasági társaságainak is.

Kérjük, véleményezze Ön is a Józsefvárosi Önkormányzat részvételi koncepcióját!

A véleményeket írásban várjuk 2023. május 10-ig a reszvetel@jozsefvaros.hu e-mailcímen.

Ezen kívül egy online műhelybeszélgetést is tartunk 2023. április 20-án csütörtökön 17 és 19 óra között, ahol a koncepciót szervezetek és magánszemélyek is véleményezhetik. Ide is szeretettel várjuk az érdeklődőket! Kérjük, ha szívesen részt venne, itt regisztráljon a fórumra >>>

A beérkezett javaslatok feldolgozása után a végleges koncepciót a Józsefvárosi Önkormányzat online felületein mutatjuk be.

A Józsefvárosi Önkormányzat részvételi koncepciója innen letölthető >>>

További információ:

Közösségi Részvételi Iroda

reszvetel@jozsefvaros.hu

+36 1/459-2139

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!