Véleményezze a megújuló Békési utca, Kölcsey utca és Scheiber Sándor utca tervét!

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Véleményezze a megújuló Békési utca, Kölcsey utca és Scheiber utca terveit

A Józsefvárosi Önkormányzat szeretné a három utcát megújítani, kényelmes, biztonságos gyalogos és kerékpáros útvonalat kialakítani, hogy zöldebb, vonzóbb környezetben lehessen használni ezeket az utcákat. Mondja el véleményét a koncepciótervekről 2024. január 21-ig!

A kérdőívet ezen a linken érheti el: https://jozsefvaros.hu/go/bekesi-kolcsey-scheiber/

A Békési utca, a Kölcsey utca és a Scheiber Sándor utca a józsefvárosi Palotanegyedet és a Gutenberg teret köti össze a József körúttal, a Rákóczi térrel és a Csarnoknegyeddel. A 4-es metró és a körúti villamosok irányából érkezők számára ezek az utcák a Palotanegyed kapuját jelentik. Az Önkormányzat úgy szeretné megújítani ezeket az utcákat, hogy a negyedhez méltó kaputérség alakuljon ki.

A tervek szerint mindhárom utcában egy szintbe kerül a járda és az úttest, ahogy a Mária vagy Horánszky utcákban ezt már megszokhattuk a Palotanegyedben. A biztonságosabb és kényelmesebb gyalogos közlekedés érdekében pedig szélesebb járdákat alakítunk ki.

Látványterv

Mi lesz a Békési tojásával?

Sokan Békési tojásaként ismerik a Kölcsey utca és Békési utcák által körülhatárolt teresedést, amely most leginkább parkolóként működik. A terv szerint a Békési utca és a Kölcsey utca találkozásánál egy új tér alakul ki, amelynek közepén egy nagy lombkoronát nevelő fa kap majd helyet. Ennek árnyékában sokkal jobb lesz majd beszélgetni egy kávé mellett. Ezen kívül további 30 m2 zöldfelületet alakítunk ki a téren évelőnövényekkel és cserjékkel. 

Ezen kívül a Békési utcában és a Kölcsey utcában a parkolósávokban 6 darab szabadföldbe ültetett fát telepítünk és 50 m2-en zöldfelületet hozunk létre. Ezek a zöldfelületek nagyon fontosak ahhoz, hogy a nyári melegben kellemesebb legyen az utcán sétálni. A ágyások pedig befogadják a járdára hulló csapadékvizet, ezzel tehermentesítik a csatornahálózatot. A két utcában egy oldali parkolást alakítunk ki, így a kerékpáros közlekedés biztonságosabbá válik mindkét irányba. 

Mi változik a Scheiber Sándor utcában?

Megmarad az egyoldali parkolás, szélesebb járdát alakítunk ki, valamint egy rakodóhelyet is kijelölünk a körútnál. A Rabbiképző előtt pedig egy kis teresedés alakul ki, így az intézményt sokkal kényelmesebben lehet majd megközelíteni. Az utca szűkössége és a közművezetékek sűrűsége miatt sajnos nem tudunk talajkapcsolatos fákat telepíteni. Itt ültetőedényekben és ágyásokban lehet elhelyezni árnyéktűrő évelőnövényeket.

A koncepcióterv főbb elemei:

  • egy szintbe emelt gyalogos és járműforgalmi felületek
  • biztonságos, akadálymentes burkolatok: térkő gyalogos felület, térkő járműforgalmi felület, nagykockakő parkolósáv 
  • egyirányú gépjárműforgalom és ellenirányú kerékpáros forgalom
  • egyoldali párhuzamos parkolóhelyek, koncentrált rakodóhelyek kialakítása
  • a József körúti torkolatoknál a járda emelt szintű átvezetése
  • közvilágítás fejlesztése
  • ivókút, szemetesek és kutyapiszok gyűjtők kihelyezése

Ha inkább személyesen osztaná meg véleményét velünk, akkor szeretettel várjuk tervbemutató eseményünkön, ahol a Józsefvárosi Önkormányzat és a RÉV8 kollégáival, valamint a tervezőkkel beszélgethetnek a tervről az érdeklődők.  

Békési / Kölcsey / Scheiber tervbemutató

2024. január 10. szerda 18 óra

helyszín: H13 Horánszky utca 13. 

Az esemény Facebook oldala: https://fb.me/e/39zmB8gIq

Ha kérdése van a tervekkel kapcsolatban írjon az info@rev8.hu címre. Ha pedig nem szeretne lemaradni az utcák fejlesztésével kapcsolatos hírekről, iratkozzon fel a RÉV8 hírlevelére a https://rev8.hu/hirlevel/ oldalon.

További információ: https://rev8.hu/bekesi-kolcsey-scheiber/

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!