Marczali Henrik emléktábla-avató ünnepség

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Marczali Henrik emléktábla avató ünnepség

Marczali Henrik (Marcali, 1856 – Budapest, 1940) az első professzionális magyar történetíró és a Budapesti Tudományegyetem első magyar-zsidó történész egyetemi tanárának emlékére táblát avat a Józsefvárosi Önkormányzat.

A 20. század egyik legjelentősebb, a közgondolkodást meghatározó történész személyisége Budapesten a VIII. kerületi József körút 59-ben élt és tevékenykedett.

Marczali érdeklődésének középpontjában Magyarország 18. századi és középkori története állt. Bekapcsolódott a magyar nyelvrokonsággal kapcsolatos vitába, valamint az Anonymus krónikája körüli korabeli diskurzusba is. Többek között részt vett A Magyar Nemzet Története című tízkötetes sorozat megírásában, és a Nagy Képes Világtörténet több kötetének volt a szerkesztője. Az aktuális folyamatokkal is élénken foglalkozott, az elsők között készített mélyinterjúkat kora vezető politikusaival és közéleti figuráival.

Az eseményen beszédet mond

Dr. Erőss Gábor kultúráért felelős alpolgármester

Dénes Iván Zoltán történész, a Marczali Henrik Kutatócsoport vezetője, az emléktábla-állítás kezdeményezője.

Időpont: 2024. április 17., 9:00
Helyszín: 1085 Budapest, József krt. 59-61.

Várjuk Önt, avassuk fel közösen Népszava emléktábláját!

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/953657379774739

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!