Heller Ágnes-emlékkő-avató ünnepség

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Heller Ágnes emlékkő- avató

Heller Ágnes, 20-21. század egyik legjelentősebb magyar filozófusa életének utolsó éveiben Józsefvárosban, a Palotanegyedben élt. A 2019-ben elhunyt Széchenyi-díjas magyar filozófus, esztéta, egyetemi tanár, akadémikus emlékére május 10-én 13 órakor táblát avat a Józsefvárosi Önkormányzat a Gutenberg téren.

1986-tól 25 éven át tanított New Yorkban a New School for Social Research egyetemen. 1995-től a szegedi JATE Filozófia és a budapesti ELTE Esztétika Tanszékének egyetemi tanára volt. 1999-ben nyugdíjba vonult, de 2010-től professor emeritaként ismét oktatott az ELTE Esztétika Tanszékén. 1990-ben választották az MTA levelező, 1995-ben pedig rendes tagjává.

Heller Ágnes fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Munkásságát egyebek mellett Lessing-, illetve Széchenyi-díjjal, valamint Goethe-éremmel ismerték el.

Az eseményen beszédet mond

Hermann Zsuzsa, Heller Ágnes lánya

Szabados Bettina, Heller Ágnes-díjas filozófus

Dr. Erőss Gábor kultúráért felelős alpolgármester

Időpont: 2024. május 10., 13:00
Helyszín: 1084 Budapest,Scheiber Sándor utca 1. (Gutenberg tér)

Szeretettel várjuk Önt is Heller Ágnes emléktáblájának avató ünnepségére!

Fotó: Lukács Archívum Nemzetközi Alapítvány (LANA)

FB esemény linkje: 

 

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!