A műanyag szelektív gyűjtése

🟨 A sárga tartályba a műanyag alapú hulladéknak van a helye.
✅ Tehát ebbe a tartályba dobja az üdítős és ásványvizes PET-palackokat, a háztartási flakonokat, a kozmetikai szerek flakonjait és azok kupakjait (lecsavarva), az otthonában előforduló tiszta fóliákat, szatyrokat.
💧 Ide kerüljenek továbbá a tejes,- tejfölös- és joghurtospoharak is, de fontos, hogy kidobás előtt ezeket ki kell mosni.
👉 Mi helyezhető a sárga jelzésű edényekbe?
műanyag: kizárólag italos PET-palackok és azok lecsavart kupakjai, flakonok, szatyrok, fóliák (csak csomagolási műanyag)
fém csomagolási hulladék: konzerv és italos fémdobozok (a hulladékudvarokban külön konténerekben gyűjtik)
italos kartondoboz: kiöblített tejes-, gyümölcsleves dobozok (Tetra Pak) (2022. január 1-től)
👉 Mit NE dobjanak bele?
CD-lemezt, vegyszeres és zsíros, szennyezett flakonokat, műanyag játékokat, hungarocellt, ételmaradékkal szennyezett konzervdobozokat.
👉 Mi történik a szelektíven gyűjtött műanyagokkal?
A műanyag az egyik legnagyobb mennyiségben keletkező hulladékfajta, amiből négy fő hulladéktípust (frakciót) gyűjtenek az FKF szelektív hulladékgyűjtési rendszerében:
🔸 PET
🔸 fólia
🔸 flakon
🔸 hungarocell (csak a hulladékudvarokban adható le)
A lakossági szelektív gyűjtésből származó műanyag-fém együtt gyűjtött hulladék gépi és kézi feldolgozása korszerű technológia segítségével történik.
Ennek az anyagféleségnek az újrahasznosítására jól működő háttéripar alakult ki. A különböző műanyagfajtákat külön-külön hasznosítják. A vegyesen összegyűjtött műanyaghulladékokat a hulladékválogatóban anyagfajta és szín szerint különítik el.
A hasznosítóüzemben ezután a műanyagokat tisztítják és darabolják, majd granulátumot készítenek belőlük, ami közvetlenül alkalmas már késztermékek előállítására.
👉 Miért tapossuk laposra a műanyag palackot és a kartonokat?
Azért, mert ha eredeti formájukban tesszük a lapítható hulladékokat (pl. a műanyag palackot) a kukába, jóval kevesebb fér el benne. Ezáltal kevesebb hasznos anyagot (és több levegőt) szállítanak a kukásautók, több fordulóra van szükség, a járművek jobban terhelik a környezetet, és a szolgáltató üzemeltetési költségei is növekednek.
👉 Van-e alapja annak a városi legendának, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékokat összeöntik?
Röviden: nincs.
Bővebben azonban elmondható, hogy hulladékfajtákként különböző járművekbe teszik a sárga, illetve a kék fedelű kukák tartalmát, és ugyancsak más járművek szállítják el a háztartási vegyes hulladékot. Erről bárki meggyőződhet, hiszen az ingatlanhasználók ismerik a szállítási időpontokat.
A hulladékok összeöntése egyébként is pénzkidobás lenne, nem beszélve a környezetterhelésről. Az FKF-nek hulladéklerakási járulékot kell fizetnie saját fenntartású lerakójában is (PRHK – Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ). A szelektíven gyűjtött hulladékokat viszont szétválogatva értékesítik, ami bevételt, és nem kiadást jelent.
A szelektív kukák tartalmát más-más helyre szállítják válogatásra, és innen kerül további felhasználásra, míg a vegyes háztartási hulladék két helyre kerülhet: a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központba vagy a XV. kerületben található Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe. Előbbiben a keletkező gázokat hasznosítják és villamos energiát állítanak elő belőlük. Utóbbiban – ami az ország egyetlen települési szilárdhulladék tüzelésű erőműve – a hulladékból villamos energiát és távhőt állítanak elő.
♻️ Józsefváros szelektívtérképét itt találják: https://maphub.net/JVsajto/szelektivterkep-jozsefvaros
FELELŐS KÖZÖSSÉG, FENNTARTHATÓ JÓZSEFVÁROS 💚💛

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!