Akadálymentes lakások kialakítása

Beruházás helyszíne: Józsefváros

Beruházó: Józsefvárosi Önkormányzat

Lebonyolító: Józsefvárosi Önkormányzat

Közreműködő: Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt.

Beruházás jelenlegi státusza:

 
 
 
 
 
Előkészítés (befejezve)

 
 
 
 
 
Koncepcióalkotás (befejezve)

 
 
 
 
 
Tervezés (befejezve)

 
 
 
 
 
Engedélyeztetés (befejezve)

 
 
 
 
 
Közbeszerzés (befejezve)

 
 
 
 
 
Kivitelezés (befejezve)

 
 
 
 
 
Kész (befejezve)

Beruházás költsége: 86 000 000 (bruttó Ft)

Kivitelezés várható kezdése: 2023/3. negyedév

Kivitelezés várható befejezése: 2024/1. negyedév

Röviden a beruházásról

Jelenleg az önkormányzati lakásállományban nincs akadálymentes lakás számon tartva, ami megnehezíti a kerületi mozgáskorlátozott emberek lakáshoz jutását. Ezért az Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Fővárosi Szolidaritási Alapra, melyben 40 millió forintot nyert öt darab akadálymentes lakás kialakítására.  A projektbe mozgássérülteket képviselő szakmai szervezeteket és tapasztalati szakértőket is bevontunk, hogy a célcsoport igényeit a lehető legpontosabban feltérképezze.

 
 
 
 
 
 

Főbb célok:  

Célunk öt darab akadálymentes lakás kialakítása (ami magában foglalja a lakóépület akadálymentesítését is), amit kifejezetten mozgáskorlátozott személyeknek szóló pályázaton hirdetünk meg. A pályázati időszak lezárult, jelenleg a nyertes pályázók kiválasztása zajlik. A pályázaton keresztül szeretnénk egy újabb rászoruló csoport számára a támogatott lakásbérlés lehetőségét megadni, ezáltal pedig a célcsoport jólétéhez, szociális biztonságához, illetve általánosságban társadalmi részvételi lehetőségeik kiszélesítéséhez hozzájárulni. További cél, hogy a most kialakított lakások hosszú távon is kifejezetten mozgáskorlátozott emberek lakhatását szolgálják.

Főbb műszaki tartalom:

A beruházásra 3 önkormányzati bérház 6 lakása van kijelölve. A felújítások során összecsatolásra került két kis alapterületű lakás. Az akadálymentesség magába foglalja a fürdőszoba megfelelő kialakítását (kerekesszék körbe fordíthatóságának biztosítását, speciális szaniterek és csaptelepek, megfelelő magasságban elhelyezett WC csésze, kapaszkodók, perem nélküli zuhany kiépítését stb.), a nyílászárók küszöbmentességét és nyithatóságát, valamint az ajtók megfelelő szélességét. Az épület akadálymentesítése során egyrészt szükséges a megfelelő szélességű, és automatizáltan nyíló kapu másrészt rámpák kialakítása a meglévő lépcsőfokok kiküszöbölésére. A lakások várhatóan 2024. tavaszára készülnek el.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!