Foghíjkert létesítése (Magdolna utca)

Beruházás helyszíne: Magdolna u. 24.

Beruházó: Józsefvárosi Önkormányzat

Lebonyolító: Józsefvárosi Önkormányzat

Közreműködő: Józsefvárosi Önkormányzat, JGK Zrt.

Beruházás jelenlegi státusza:

 
 
 
 
 
Előkészítés (befejezve)

 
 
 
 
 
Koncepcióalkotás (befejezve)

 
 
 
 
 
Tervezés (befejezve)

 
 
 
 
 
Engedélyeztetés (befejezve)

 
 
 
 
 
Közbeszerzés (befejezve)

 
 
 
 
 
Kivitelezés (befejezve)

 
 
 
 
 
Kész (befejezve)

Beruházás költsége: 7 000 000 (bruttó Ft)

Kivitelezés várható kezdése: 2022/1. negyedév

Kivitelezés várható befejezése: 2022/2. negyedév

Röviden a beruházásról

Háttér: A Klímavédelmi Intézkedési Terv megfogalmazta foghíj- és közösségi kertek létesítésének szükségét erre alkalmas üres, vagyongazdálkodási szempontból nehezen hasznosítható önkormányzati tulajdonú telken. Első lépésként 2020 szeptemberében arról határozott a képviselő-testület, hogy pihenőkertként megnyitja a széles közönség előtt a Tolnai u. 23. alatti kertet, valamint, hogy közösségi kertként tartja fenn a Magdolna u. 24., Kőris u. 4/b. és Kálvária utca 9. alatti, önkormányzati tulajdonú üres telkeket.

Fő célok: A kerület foghíjkertjeinek célrendszere szerint a kertek:

  1. közelebb hozzák a természetet a lakókhoz, kellemes környezetet biztosítanak kikapcsolódáshoz
  2. megtörik a sűrű beépítést, barátságos hangulatot nyújtanak, friss levegőt adnak
  3. segítik kedvező helyi mikroklímák kialakulását a klímaválság közepette
  4. zöldségtermesztésre és kertészkedésre adnak lehetőséget
  5. közösségépítő szerepük van, közösségi eseményeknek adnak otthont

Grundk4rt (Magdolna u. 24.)

2021 nyarán az Önkormányzat együttműködési megállapodást kötött a Grundkert Környezettudatos Közösségfejlesztő Egyesülettel a 722 m2 alapterületű telek független, civil fenntartású közösségi kertként való fenntartásáról. A közösség múltja régre nyúlik vissza Józsefvárosban, a Corvin Sétány Projekt folyamatos kiépülése közben folyamatosan kiszorultak a kerületben, míg végül az utolsó állomásukról, Apáthy utcából is távozni kényszerültek. Az együttműködés célja a klímavédelem és közösségépítés, valamint, hogy a kertnek területfejlesztési hatása is legyen, ami nem az ingatlan értékének növekedésében realizálódik, hanem a teleknek és közvetlen környezetének rendezettebb arculatában, a környék számára egy új gazda létrejöttében. A közösség hamar nagy siker lett, jelenleg is teltházzal működik 40 parcellán.

A Grundk4rt önállóan működik, bármilyen érdeklődés kapcsán, csatlakozási érdeklődéssel az info@grundkert.hu email címen kell keresni a közösséget.

Kérjük látogatóinkat, hogy az együttélés szabályait tartsák be és úgy használják a parkot, hogy azzal ne okozzanak kellemetlenséget másoknak, valamint segítsenek megőrizni Józsefváros e gyöngyszemét.

 

A beruházással kapcsolatos hírek, események

Még nem találhatóak ilyen típusú tartalmak.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!