Foghíjkertek létesítése

Beruházás helyszíne: Tolnai u. 23., Magdolna u. 24., Kőris u. 4/b.

Beruházó: Józsefvárosi Önkormányzat

Lebonyolító: Józsefvárosi Önkormányzat

Közreműködő: Józsefvárosi Önkormányzat, JGK Zrt.

Beruházás jelenlegi státusza:

 
 
 
 
 
Előkészítés (befejezve)

 
 
 
 
 
Koncepcióalkotás (befejezve)

 
 
 
 
 
Tervezés (befejezve)

 
 
 
 
 
Engedélyeztetés (befejezve)

 
 
 
 
 
Közbeszerzés (befejezve)

 
 
 
 
 
Kivitelezés (befejezve)

 
 
 
 
 
Kész (befejezve)

Beruházás költsége: 7 000 000 (bruttó Ft)

Kivitelezés várható kezdése: 2022/1. negyedév

Kivitelezés várható befejezése: 2022/2. negyedév

A fejlesztés saját felülete:http://www.rev8.hu/tolnai

Röviden a beruházásról

Háttér: A Klímavédelmi Intézkedési Terv megfogalmazta foghíj- és közösségi kertek létesítésének szükségét erre alkalmas üres, vagyongazdálkodási szempontból nehezen hasznosítható önkormányzati tulajdonú telken. Első lépésként 2020 szeptemberében arról határozott a képviselő-testület, hogy pihenőkertként megnyitja a széles közönség előtt a Tolnai u. 23. alatti kertet, valamint, hogy közösségi kertként tartja fenn a Magdolna u. 24., Kőris u. 4/b. és Kálvária utca 9. alatti, önkormányzati tulajdonú üres telkeket.

Fő célok: A kerület foghíjkertjeinek célrendszere szerint a kertek:

  1. közelebb hozzák a természetet a lakókhoz, kellemes környezetet biztosítanak kikapcsolódáshoz
  2. megtörik a sűrű beépítést, barátságos hangulatot nyújtanak, friss levegőt adnak
  3. segítik kedvező helyi mikroklímák kialakulását a klímaválság közepette
  4. zöldségtermesztésre és kertészkedésre adnak lehetőséget
  5. közösségépítő szerepük van, közösségi eseményeknek adnak otthont

Grundk4rt (Magdolna u. 24.)

2021 nyarán az Önkormányzat együttműködési megállapodást kötött a Grundkert Környezettudatos Közösségfejlesztő Egyesülettel a 722 m2 alapterületű telek független, civil fenntartású közösségi kertként való fenntartásáról. A közösség múltja régre nyúlik vissza Józsefvárosban, a Corvin Sétány Projekt folyamatos kiépülése közben folyamatosan kiszorultak a kerületben, míg végül az utolsó állomásukról, Apáthy utcából is távozni kényszerültek. Az együttműködés célja a klímavédelem és közösségépítés, valamint, hogy a kertnek területfejlesztési hatása is legyen, ami nem az ingatlan értékének növekedésében realizálódik, hanem a teleknek és közvetlen környezetének rendezettebb arculatában, a környék számára egy új gazda létrejöttében. A közösség hamar nagy siker lett, jelenleg is teltházzal működik 40 parcellán.

A Grundk4rt önállóan működik, bármilyen érdeklődés kapcsán, csatlakozási érdeklődéssel az info@grundkert.hu email címen kell keresni a közösséget.

Tolnai Pihenőkert (Tolnai u. 23.)

A Tolnai utca 23. szám alatti önkormányzati ingatlan korábban az idősek klubja közösségi kertjeként volt időszakos, ritka használatban. Az Önkormányzat 2020 nyár végén próbajelleggel megnyitotta a kertet a széles közönség számára; a pozitív tapasztalatok eredményeképpen szeptember végén a kert állandó jellegű, pihenőkertként való megnyitása mellett döntött. A kert egy különleges, rejtett ősfás mikrooázis a betondzsungelben, igazi zsebpark, egy zöld sziget a Csarnok negyed szívében kőhajításnyira a Nagykörúttól. A kert fejlesztési programjának kialakítása 2021-ben a környékbeli lakosság bevonásával zajlott.

A konzultációs folyamat alatt hosszas viták voltak a kutyás használatot illetően, amit több különböző tesztfázis segített többek közt az időszakos kutyás használat és a korlátlan kutyás használat kipróbálásával. Végül a felújítást követően a kutyák már nem mehetnek be a kertbe. Hosszas várakozás után a kert felújítása 2022 márciusáig javarészt befejeződött; új, esőben is kiválóan teljesítő burkolatot kapott a kert, így kényelmesen lehet közlekedni az egyes kerti elemek között. Több lett a növényágyás és új növények nőnek bennük, a magaságyásokat folyamatosan fejlesztik a gazdáik. Új piknikasztalok és ivócsap kerültek a kertbe. Közkívánatra megjelent egy közösségi, azaz szabad használatú komposztáló is.

A Tolnai pihenőkert talán legjobban késő tavasszal és kora ősszel fejti ki jótékony hatását, de természetesen a nyári, vagy éppen téli látogatók sem fognak csalódni. A park látogatása minden vendég részére ingyenes. A kert minden nap reggel 8 és sötétedés között van nyitva más kerületi parkokhoz hasonlóan és kerületőrök nyitják és zárják.

Kérjük látogatóinkat, hogy az együttélés szabályait tartsák be és úgy használják a parkot, hogy azzal ne okozzanak kellemetlenséget másoknak, valamint segítsenek megőrizni Józsefváros e gyöngyszemét.

Ha van kedve a kertben tenni-venni, írjon az info@rev8.hu email címre a kódért.

 

A beruházással kapcsolatos hírek, események

Korábbi, kapcsolódó hírek, események itt olvashatóak east

We only use cookies (data stored in your browser) when necessary to make our sites smarter for you. Please click the Accept button after reading the Privacy Policy!