Hugonnai Vilmáról és Brunszvik Júliáról nevez el teret Józsefváros nőnap alkalmából

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Hugonnai Vilmáról és Brunszvik Júliáról nevez el teret Józsefváros nőnap alkalmából

Józsefváros sokszínű, szolidáris, történelmére büszke kerület.

Józsefváros sokszínű, szolidáris, történelmére büszke kerület. Éppen ezért fájó hiány, hogy méltatlanul kevés a női utcanév a kerületben.

Józsefvárosban a közel 150-ből csak 7 közterület: a Blaha Lujza tér, a Ludovika tér, a Lujza utca, a Magdolna utca, Magyarok Nagyasszonya tér, a Mária utca, a Márkus Emília utca visel női nevet. Ezért döntöttünk úgy, hogy a kerületben még névtelen köztereket tiszteletre méltó nőkről nevezünk el idén, ezzel is kifejezve az idei nőnapon tiszteletünket és azt, hogy közös felelősségünk, hogy sem a történelemben, sem a jelenben ne merüljenek feledésbe a nők küzdelmei és sikerei.

Az új köztér elnevezések a lakosságot nem érintik, lakcímkártyát ezek miatt senkinek nem kell cserélnie.

Az előterjesztés szerint a ma névtelen, a Nap utca – Leondardo Da Vinci utca találkozásánál elhelyezkedő közterületet (35703/1 helyrajzi szám) Brunszvik Júliáról nevezzük el, aki Magyarország 1852-ben alapított első bölcsődéjének elnöke volt. A tér elnevezésével így nem csak a nők, hanem a bölcsődei és gyermekjóléti dolgozók előtt is tisztelgünk.

Az előterjesztés szerint továbbá a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája előtti, ma névtelen tér (36178 helyrajzi szám), melyen a Hős orvosok emlékműve áll, Hugonnai Vilmáról, az első magyar orvosnőről kapja új nevét, aki 1879-ben szerzett orvosi diplomát Svájcban, majd hazaérte után közel két évtizedig küzdött diplomája honosításáért, a női orvosok egyenjogúságáért.

A józsefvárosi képviselő-testület 2020. február 27-i ülésén tárgyalta az előterjesztést, amit minden jelenlévő képviselő egyhangúlag megszavazott. Ezután a kerület javaslatot tesz a Fővárosi Közgyűlés felé a területek átnevezésére. Az elnevezés a Földhivatal átvezetése után válik véglegessé.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!