Közösségi tervezéssel újul meg a Déri Miksa utca – videóval

event_available Utolsó frissítés:

Az Önkormányzat 2021-ben egy funkciójában megújuló közteret szeretne létrehozni a Déri Miksa utca Nagy Fuvaros és Fecske utca közötti szakaszán.

Az elképzelés szervesen bekapcsolja a Nagy Ho-ho-horgász játszóteret és a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ (JEK), eddig kerítéssel elválasztott zöldfelületét is. Az Önkormányzat célja, hogy egy olyan sétány jöjjön létre a Csarnok negyedben, amit a lakók és az itt dolgozók a sajátjuknak éreznek és büszkék rá, ezért egy többlépcsős folyamatban, az itt élőkkel közösen készíti el a felújítás terveit.

A koronavírus teljesen új kihívások elé állítja a városokat, hiszen egyre fontosabb lesz, hogy milyen közterek vesznek minket körül, hogyan jutunk el a munkahelyünkre vagy az óvodába. A Déri Miksa utca felújítása bizonyos szempontból egy nagyon szerencsés pillanatban történik, hiszen egy olyan 21. századi utca terve készülhet el, amely már felkészült egy hasonló járványügyi helyzetre. Szélesebb járdák kerülhetnek a tervbe, illetve egy olyan köztér, ahol jó átsétálni, játszani és megpihenni. A fák A Józsefvárosi és zöldfelületek növelésével pedig tisztább levegőjű, hűvösebb és csendesebb városrész jöhet létre.

A júliusban megrendezett közösségi tervezési események célja, hogy a park minden részletét az itt élőkkel és dolgozókkal közösen alakítsák ki. Az Önkormányzat már 2018-ban elkezdte az ötletgyűjtés és most a folyamat egy következő szintre lép, amelynek a lebonyolítását a Rév8 végzi.

Erre buzdítja önöket Rádai Dániel alpolgármester is ebben a videóban.

Az eseménysorozat első állomása egy közösségi piknik lesz a JEK kertjében, ahova minden érdeklődőt várnak, hogy elinduljon a párbeszéd és megismerjék egymást az itt élők. Az ezt követő három közösségi tervezési eseményen pedig a résztvevők szakemberek segítségével átbeszélik, hogy kinek mi fontos a Déri Miksa utcában, milyen funkciókat látna szívesen. Augusztusban a közösen megálmodott tervet egy tesztnap keretében meg is építik a résztvevők. A leendő padok helyére székek kerülnek, az utakat pedig krétárajzzal vagy szalagokkal jelölik például. A tanulságok alapján pedig módosítják a tervet.

A folyamatról részletesebben a megujuloderiutca.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők. Ha pedig valaki már most szeretné megosztani ötleteiket a többi városlakóval, csatlakozhat a Megújuló Déri utca Facebook csoporthoz. A Józsefvárosi Önkormányzat és a Rév8 mindenki véleményére kíváncsi, mert azt szeretnék, hogy az újonnan létrejövő sétány mindenki közös nappalija legyen!

Az események időpontjai a JEK kertjében:

Július 04. 16:00 – Közösségi Piknik a Dériben

Július 09. 17:30 – 1. Közösségi Tervezés a Dériben

Július 16. 17:30 – 2. Közösségi Tervezés a Dériben

Július 23. 17:30 – 3. Közösségi Tervezés a Dériben

Augusztus 08. 10:00 – Tesztnap a Dériben

Augusztus 13. csütörtök 17:30 - Tervbemutató (a Tervbemutató esetében a helyszín később derül ki)

A tervezés online felületei:

megujuloderiutca.hu

Megújuló Déri utca Facebook csoport

We only use cookies (data stored in your browser) when necessary to make our sites smarter for you. Please click the Accept button after reading the Privacy Policy!