Sétálóutca lesz a Déri Miksa

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Sétálóutca lesz a Déri Miksa

Közösségi tervezés, párbeszéd a közterekről, zöldsétány – hangzatos szavak ezek, de eddig keveset tapasztaltunk belőlük. Évtizedekig nem számított, hogy mit gondolunk a városképről, hogy figyelembe vegyék az igényeinket, hogy mire lenne szükségünk nekünk, lakóknak. A Rév8 Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt. és az önkormányzat a Déri Miksa utca megújítása kapcsán most kikéri a lakók véleményét – nem is akárhogyan.

Egy ideje tudható, hogy megújul a Déri Miksa, a Csarnok-negyed egyik központi utcája. A kerület a saját 105 millió forintja mellé a főváros pályázatán elnyert 270 milliót teszi, így 375 millió forintot fordíthat a Déri Miksa zöldítésére, parkosítására és forgalomcsillapítására. A projektet a Rév8, az önkormányzat városfejlesztési cége valósítja meg, mint sok más korábbi hasonló beruházást, átépítést a kerületben. Csete Zoltán műszaki igazgató és Madácsi Flóra projektmenedzser a Rév8 elképzeléseiről és a közösségi tervezésről, Rádai Dániel alpolgármester pedig az önkormányzat terveiről és a Déri Miksa projekt szerepéről tájékoztatott bennünket.

Hagynak időt megbarátkozni

Az utóbbi években ahhoz szokhattunk hozzá, hogy mire kettőt pislogunk, egy fél város méretű stadion áll a sarkon, ahol tegnap még valami egészen más, vagy épp semmi se volt. Ez a projekt a totális ellenkezője lesz a korábbi a gyakorlatnak. Ami a tervekből garantált: a Nagy Fuvaros és a Fecske utca közötti szakasz sétálóutcává válik, a Fecske utcától Víg utcáig tartó szakasz forgalmát pedig csillapítják, az átmenő  forgalma pedig a sétáló szakaszon is megmarad, ugyanúgy, mint a Corvin-sétányon. Ezen kívül viszont szinte minden részlet kialakítása a környék lakóin, az ő igényeiken múlik.

Mivel a Szent Kozma Egészségügyi Központ (JEK) felajánlotta, hogy a kerítéssel körbevett zöldterületéből szívesen felajánl egy nagyobb részt a közösség számára, a túloldalon pedig a Nagy Ho-ho-ho horgász játszótér található, a lehetőségek kiválóak sétálóutca-szakasz kialakításához itt is.

A Polgármesteri Hivatal Közösségi Részvételi Irodájának munkatársa, Balázs-Piri Kató vezetésével az önkormányzatnak segítő önkéntesek hetek óta járják a lakásokat, bekopogtatnak és beszélgetnek mindenkivel, aki nyitott rá. Elmondják a terveket és kérdeznek, meghallgatnak, igényeket mérnek fel, ötleteket szereznek, hogy mire volna szüksége a lakóknak. Ezen felül a Rákóczi téren, a JEK bejáratánál és a Nagy Ho-ho-ho horgász játszótérnél felállított pultnál is várják az embereket, hogy elmondják a véleményüket.

A július 4-i piknik csak első állomása volt a Déri Miksa-projekt közösségi tervezési részének, mert most három héten át tartó csoportos műhelymunka veszi kezdetét, ahol mindenki elmondhatja és megvitathatja a többiekkel az ötleteit. Valószínűleg lesznek olyan kérdések, amelyeket akár szavazásra is bocsátanak majd a résztvevők között. A beszélgetéseket, vitákat a csoportokat segítő szakemberek vezetik majd.

A tervezős alkalmak után összesített ötleteket a Rév8-asok egybegyúrják és egy próbaverziót készítenek, amit egy tesztnapon ki is próbálnak a lakókkal. Azaz egy napra lezárják az autók elől a forgalmat, krétával kijelölik a leendő padok, ivókutat, biciklitámaszok, kukák, fák helyét, és egyéb ideiglenes eszközöket visznek ki, hogy az emberek kipróbálhassák, milyen lesz a megálmodott Déri Miksán sétálni, pihenni. Ezután ismét lesz lehetőség javaslatokat tenni, hiszen még semmi sem végleges, mert le et, hogy a padokon ülve épp szembe süt a nap, túl közel vagy túl távol vannak egymástól, ezért ebben a fázisban még bármin lehet javítani, módosítani. Az átépítés legkorábban jövő tavasszal indulhat el.

Az önkéntesek szerepe

Balázs-Piri Kató elmondta, 15–20 önkéntessel dolgoznak, akik előzetesen felkészítő képzést kaptak. Fő feladatuk, hogy minél több ember megszólítsanak, tájékoztassanak a tervekről és elhívják őket a közösségi tervezési alkalmakra. A technikai tudnivalókon túl főleg arra koncentráltak az oktatáson, hogy az önkéntesek ne akarják meggyőzni a lakókat semmiről. Várhatóan sok kifogás érkezik majd az autósoktól, mivel nagyjából 80 parkolóhely szűnik meg az érintett útszakaszon, de az önkénteseknek csak a projekt ismertetése és a lakók ötleteinek, igényeinek meghallgatása a feladatuk, nem pedig mondjuk a biciklizés előnyeiről győzködni az embereket. „A Megújuló Déri Miksa utca Facebookon-csoportunkban úgy látjuk, az embereket nagyon érdekli ez a téma, szeretnének hozzászólni a tervekhez. Nekünk pedig az a célunk, hogy felkészítsük a lakókat, akarjanak kiállni az érdekeikért, szóljanak bele, hogy mi történjen a lakóhelyükkel” – mondja Balázs-Piri Kató.

Persze van, hogy ellentétes véleményeket kell egyeztetni, például valaki minél több padot szeretne, míg mások attól félnek, hogy hajléktalan emberek ülnek majd rájuk, így a különféle szempontot valahogyan közelebb kell hozni egymáshoz. A Facebook-csoportban egyébként még mindig várják a hozzászólásokat, kérdéseket bárkitől, aki a környéken lakik vagy dolgozik és érintve érzi magát.

Kevesebb parkoló, több zöld

Elkerülhetetlen, hogy a városfejlesztés a több zöld, kevesebb parkoló, kisebb autósforgalom irányába haladjon, bár egyelőre csak nagyon apró, könnyen befogadható lépésekben. Ez az irány nem csak amiatt fontos, hogy békésebb, élhetőbb városban éljünk, de az éghajlatváltozás mértéke és sebessége megmutatta, ha irányváltás nélkül haladunk tovább, pár éven belül elviselhetetlenné válhat a nagyvárosok klímája. Minden egyes elültetett vagy ki nem vágott fa, minden pici zöldterület-növelés számít, mert egy fokkal kellemesebbé teszi a városi létet.

Nyilvánvaló az is, hogy minden változáshoz idő kell, és nem lehet egyik-napról a másikra kitiltani az autókat a belvárosból, ez nem is terve senkinek. Az ilyen kis lépések fokozatosan hivatottak rávezetni az embereket arra, hogy lehet élni a városban autó nélkül, vagy legalábbis háztartásonként egy autóval. A várostervezés az autósoknak kedvezett az utóbbi évtizedekben, ezt a gyakorlatot kell most  tenni úgy, hogy senkinek az érdeke ne csorbuljon jelentősen. Nagyon nehéz ebben lavírozni, de Rádai Dániel alpolgármester és a Rév8 is bízik abban, hogy sok beszélgetéssel és apró változtatásokkal fokozatosan ki lehet alakítani egy jobb közlekedéskultúrát és életteret, amiben a gyalogosoknak és bicikliseknek is van elég helyük.

A Déri-projekt kiváló próbája lesz a közösségi tervezésnek, mert ezt az elvet tervezi követni a kerületvezetés az összes nagyobb köztér megújításánál is. Nem arra kell gondolni, hogy minden egyes fa ültetése előtt hónapokig beszélgetnek majd a lakókkal, de a jelentősebb közterek, mint például a kerület egyik központi utcája, a Népszínház utca fejlesztése biztosan nem indulhat el anélkül, hogy a kerület lakóit meg ne kérdeznék az igényeikről.

Közösségi piknik

Július 4-én, szombaton tartották a tervezési folyamat első nagyobb eseményét, a közösségi pikniket, ahol kötetlen hangulatban beszélgethettek az érdeklődők a projektről a Rév8 és az önkormányzat munkatársaival. Több tucatnyian ellátogattak a piknikre, de még mindig elég kevesen ahhoz képest, hány embert érint a megújulás. Nehéz szóra bírni a lakókat, nincsenek hozzászokva az ilyen jellegű bevonáshoz, talán még nem hiszik el igazán, hogy számít a véleményük. A legtöbben családosan érkeztek. Egyértelmű, hogy a kisgyerekesek számára nagy előny lesz a Déri sétáló szakasza, de nekik is vannak kérdéseik. Felmerült például, hogy a játszótér bekerítve marad-e vagy egybeolvad a sétánnyal? Néhány lakót zavar az Auróra és Déri sarkán elhelyezett szelektív üveggyűjtő konténer csörömpölése, mások viszont kiállnak amellett, hogy nagy szükség van a szelektív kukákra. Jó páran jelezték, hogy szökőkút vagy más hűsítő megoldás jól jönne a nyári melegben, fák, virágok ültetését is támogatják legtöbben. Néhányan felvetették egy kávézó-fagyizó megnyitását terasszal, ahova jó időben kiülhetnének az emberek.

A terveket augusztus 13-án mutatják majd be, az azt megelőző fejleményekről, programokról, közösségi tervezésről és a tesztnapról a megujuloderiutca.hu honlapon lehet tájékozódni.

 

Szöveg: Ádám Judit; Fotó és videó: Nagy Dániel

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!