Kipróbáltuk a sétáló Déri Miksa utcát

event_available Utolsó frissítés:

A Józsefvárosi Önkormányzat és a kerület városfejlesztési cége, a Rév8 Zrt. által megálmodott Déri Miksa közösségi fejlesztésű projekt az utóbbi időben hétről-hétre formálódott. A környékbeliekből alakult csapat az elmúlt hónapban rengeteg energiát fordított arra, hogy a kerületieknek tetsző, többféle igényt kielégítő, sokfunkciós teret hozzanak létre minél több zöldfelülettel. Egy tesztnapon is kipróbálhatták a lakók, milyen is lesz a megújuló Déri utcán élni. A tesztnapot a Rév8 szervezte a Közösségi Részvételi Iroda, a Kesztyűgyár Közösségi Ház, a Közterület-felügyelet és a JGK Zrt. segítségével.

Erre a napra a Rév8 beszerezte a szükséges engedélyeket, a közterület-felügyelet pedig lezárta a Déri Miksa utcának Nagy Fuvaros és Fecske utca közti szakaszát az autósok elől: ebből lesz majd a sétáló rész. Júliusban háromszor gyűltek össze a környéken lakók, hogy részletes tervet dolgozzanak ki közösen a Déri Miksa utca kinézetére, zöldfelületeire, eszközeire, apró részletekre, amivel egy jól funkcionáló közösségi térnek rendelkeznie kell. A megalkotott konszenzusos koncepcióból azután a Rév8 és az önkormányzat csapata egy tervet készített, melyet igyekeztek minél alaposabban modellezni augusztus 8-án. Az volt a cél, hogy a tervezőcég és a lakók is kipróbálják a tervet, mi az, ami biztosan, és mi az, ami nem úgy működik, ahogy a workshopokon látták maguk előtt. Láttatni akarták azt is, hogyan kell elképzelni egy ekkora területet autók nélkül, mennyi hellyel gazdálkodhatnak valójában. Óriási buktatók nem derültek ki a tesztnapon, egy-egy apró részleten módosítanak csak utólag.

Emellett egy utcaünnepet is rendeztek a szervezők koncertekkel, gyerekprogramokkal, társasjátékkal, akadályversennyel. Lehetett pingpongozni, beszélgetni, valamint kerületi civil szervezetek tevékenységével is megismerkedhettek a résztvevők. A korábban a Teleki tér felújítása kapcsán alakult, és ma is aktív Társak a Teleki Térért Egyesület is jelentős létszámban és programokkal vett részt az eseményen.

„Az volt a tervünk, hogy berendezzük a területet úgy, ahogy a mostani tervek szerint ki fog nézni, és közösen felrajzoljuk az aszfaltra a növényeket, padokat, szemeteseket, ivókutat, amiket ide tervezünk. Ám annyira felmelegedett az aszfalt, hogy lehetetlen volt rajta megmaradni, így ezt a programot nem sikerült teljesen megvalósítani. Egyébként ez is jól mutatja, mennyire szüksége van a környéknek a zöldterületre” – mondta Madácsi Flóra, a Rév8 projektmenedzsere.

A Rév8 pozitívan értékelte a rendezvényt, bár a meleg miatt délelőtt kevesebben voltak, a délutáni helyszínbejárásra – amikor egyesével körbemutogattak és elmagyaráztak minden átalakítandó részt – már többen csatlakoztak. Az utcában lakó gyerekek és felnőttek pingpongoztak, bicikliztek, élvezték a programokat, civil szervezetekkel ismerkedhettek, és rendőrökkel beszélgethettek a bűnmegelőzésről, miközben regisztrálhatták náluk a kerékpárjaikat is.

Következő lépésként szaktervezők elkészítik a végleges terveket a Rév8 és az önkormányzat megbízásából, és 2021 nyarára valósul meg a sétáló Déri Miksa utca, valamint a további szakaszok. A Rév8 csapata addig sem tűnik el, folyamatosan tájékoztatnak a Megújuló Déri utca nevű Facebook csoportban és a honlapjukon is: megujuloderiutca.hu

Szöveg: Ádám Judit; Fotók: Nagy Dániel

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!