Közösségi Részvételi Iroda 2020. június-augusztus

event_available Utolsó frissítés:

Beszámoló az iroda második negyedéves munkájáról.

A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete 2020. márciusi ülésén határozott a Közösségi Részvételi Iroda létrehozásáról Józsefváros Polgármesteri Hivatalán belül. A Közösségi Részvételi Iroda célja olyan eszközök, folyamatok és programok kidolgozása és működtetése, amelyek lehetővé teszik a kerületi lakosok aktív részvételét a helyi ügyekről szóló párbeszédben és a közös döntéshozatalban. Mindezek előfeltétele a lakosság közérthető tájékoztatása és a közösségépítés. Emellett a Közösségi Részvételi Iroda az önkormányzat egyéb szerveivel - ügyosztályokkal, gazdálkodó szervezetekkel és intézményekkel - is együttműködik a fent megfogalmazott célok megvalósítása érdekében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy számos olyan folyamat részvételivé, elérhetővé és közérthetővé tételében is szerepet vállalunk, amelyek egyébként is folynának a kerületben.

A közérthető tájékoztatás és az átláthatóság elvárása az Irodára is vonatkozik, ezért feladatunknak tartjuk, hogy negyedévente beszámoljunk a nyilvánosságnak arról, hogy a kapcsolódó időszakban milyen tevékenységet végeztünk és milyen eredményeket értünk el. A beszámolóval kapcsolatos kérdéseiket, megjegyzéseiket és javaslataikat várjuk a beszámoló végén felsorolt elérhetőségeink bármelyikén.

Az iroda 2020. március-júniusi beszámolóját itt érheti el.

Az Iroda működése

A Közösségi Részvételi Iroda közvetlen csapata egy közösségszervezővel és egy ügyfélszolgálati munkatárssal bővült a nyáron, így az Iroda közvetlen létszáma négy fő. Rendszeresen együtt dolgozunk az önkormányzat kommunikációs vezetőjével is.

Az Iroda szintén idén nyáron megtalálta helyét a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal földszintjén a 3.1-es irodában (1082 Budapest, Baross u. 63-67.), ahol ügyfélszolgálati időben is elérhetőek vagyunk (hétfő: 13:30-18:00, szerda: 8:15-16:30, péntek: 8:15-11:30).

A Közösségi Részvételi Iroda működéséről részletesebben itt olvashat.

Önkéntesnek itt lehet jelentkezni.

Közérdekű tájékoztatás

A Közösségi Részvételi Iroda gondozza a kerületben található 34 utcai infopontot, amelyek közérdeklődésre számottartó információkat tartalmaznak. Ezeket kéthetente vagy havonta frissítjük. Ezzel párhuzamosan folyamatosan plakátok segítségével tájékoztatjuk  az önkormányzat intézményeiben és lakóházaiban is a kerületieket az őket érintő információkról és rendezvényekről. Szintén az Iroda szerkeszti a Józsefvárosi Hírlevelet, amely kéthetente jut el az arra feliratkozóknak. Iratkozzon fel itt!

Az iroda gondozza a jozsefvaros.hu oldal Szóljon bele! menüpontját is, amely itt érhető el: https://old.jozsefvaros.hu/szoljon-bele

Közérthető tájékoztatókat írunk a kerületieket érintő fontos fejleményekről, így a lakásrezsi támogatásról, a civil helyiségbérlet kedvezményekről, az elérhető lakáspályázatokról vagy éppen a komposztpályázatról.

Az Iroda tartja fenn a Facebookon található Józsefváros Összefog-csoportot, illetve saját Facebook-oldalunkat is létrehoztuk.

Továbbra is részt veszünk a józsefvárosi zöld szám működtetésében, amely járványidőszakon kívül is ingyenesen áll a józsefvárosiak rendelkezésére hétköznapokon reggel 8 és este 6 között (járványidőszakon kívül hetente átlagosan kb. 50 hívást fogadunk). Telefonszám: 06 80 277 256.

Nálunk jelenthetik be a kerületiek, ha saját házukban hiányzó, hibás, megrongált önkormányzati tájékoztató táblával találkoznak.

Az Iroda emellett folyamatosan monitorozza a képviselő-testületi ülések és általában a Polgármesteri Hivatal, valamint az önkormányzati cégek és intézmények által hozott döntéseket és intézkedéseket, és egyre több esetben segíti ezek közérthetőségét és nyilvánosságát.

Stratégiák és rendeletalkotás

Józsefvárosban a Közösségi Részvételi Iroda kezdeményezésére és koordinációjával megújult mind a kitüntetések rendje, mind pedig a civil, kulturális, nemzetiségi, sport- és egyházügyi pályázati rendszer. A kitüntetések között újdonság egy közönségdíj ( ahol mind a jelölés, mind a díjazott kiválasztása kizárólag a lakosok döntése), amelyre augusztus 31-ig tudtak a kerületiek szavazni.

Elkészült a kerület megújult civil stratégiája, amelyhez továbbra is várjuk a kerületiek véleményét. Hasonlóképpen szakértők segítségével elkészült, és vitára bocsátottuk azt a részvételi költségvetési koncepciót, amelynek megvalósítása fontos célunk.

Közösségi fogadóórák

Fontos célunk, hogy megújuljon és érdemi tartalommal töltődjön fel a választott tisztségviselők és a lakosság közötti párbeszéd. Ezért kezdtünk bele már tavaly ősszel a közösségi fogadóórák megszervezésébe. A tervek szerint évente egyszer minden józsefvárosi negyedben lesz ilyen esemény. A közösségi fogadóórákon a helyi lakóknak a döntéshozókkal folytatott párbeszéd mellett lehetőségük van kitölteni az iroda részvételi igényfelmérő kérdőívét is, amely segíti munkánk szervezését és azt, hogy megfeleljünk a lakók elvárásainak. Az év első felében a tavalyi öt után a járványhelyzet miatt csak két közösségi fogadóórát tudtunk megvalósítani, de augusztusban az Orczy-negyed közösségi fogadóóráját már személyesen tartottuk meg a Turay Ida Színházban.

Ezzel párhuzamosan a nyáron részt vettünk a két online polgármesteri fogadóóra szervezésében és lebonyolításában is.

Konzultációk

2020 tavaszán a közterületi filmforgatásokról tartottunk konzultációt és folyamatosan monitorozzuk a lakossági konzultáció alapján módosított rendelet végrehajtását.

Ezt követően nyáron belefogtunk az önkormányzati házak házirendjéről szóló konzultációba is. Ennek keretében személyes és online kérdőíves felméréssel és egy személyes fórumon vártuk a lakosok véleményét a módosításra váró rendelethez. Ezek alapján fog kialakulni az a rendeletmódosítás, amelyet a Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete fog elfogadni. A konzultáció eredményeiről, ahogyan korábban is, az önkormányzat honlapján részletesen beszámolunk majd.

Köztér-átnevezések

Fontos eredménynek tartjuk, hogy kezdeményezésünkre a Fővárosi Közgyűlés 2020. június végén elfogadta, hogy a Nap utca – Leondardo Da Vinci utca találkozásánál elhelyezkedő közterületet Brunszvik Júliáról, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája előtti teret Hugonnai Vilmáról nevezzük el. A Brunszvik Júlia tér - bölcsődemúzeumi látogatással egybekötött - közösségi avatása 2020 nyarán megtörtént, szeptemberben pedig a Semmelweis Egyetemmel és a leszármazottakkal közösen avatjuk fel az első magyar orvosnő, Hugonnai Vilma terét. A Brunszvik Júlia térről részletesebben itt olvashat.

Városfejlesztési együttműködések

A Józsefvárosi Önkormányzat klímavédelmi stratégiájának megalkotásával megbízott szakemberekkel rendszeresen konzultálunk a lakossági bevonás módjairól. A klímavédelmi konzultációról részletesebben itt olvashat.

Aktívan részt vettünk a megújuló Déri Miksa utca közösségi tervezésében, amelyet a Rév8 Zrt. koordinál és ahol feladatunk az önkéntesek koordinálása és képzése, a kopogtatás és standolás szervezése volt, és mi magunk is kitelepültünk a közösségis eseményekre. A Déri Miksa utca megújulásáról részletesebben itt olvashat.

Rendezvények

A járványhelyzet nyári enyhülésével számos közösségi eseményt szerveztünk a kerületben. Nyolc héten át nagy sikerű, ingyenes kertmozi sorozat valósult meg a Teleki téren a Budapest Filmmel és a JKN Zrt-vel együttműködésben, augusztus végén tucatnyi kerületi helyszínen szerveztünk kerülettakarítást, továbbá szintén augusztus végén az Emlékhelyek napján józsefvárosi sétákat szerveztünk a Beyond Budapesttel és a JKN Zrt-vel együttműködésben.

2020 augusztus-szeptember során öt alkalommal várjuk a Magyar Kerékpáros Klubbal együtt azokat a józsefvárosiakat, akik szeretnék kihasználni a megnövekedett biciklizési lehetőségeket a kerületben, de rutin-tapasztalat híján nem merik: a bebiciklizések éppen őket célozzák. Az eseményekről részletesebben itt olvashat.

Önkéntesek toborzása

A Közösségi Részvételi Iroda fontos feladatának tartja az önkéntesek bevonását a kerületi közösségi tevékenységekbe, ezért folyamatos az önkéntesek toborzása, képzése és menedzselése. Arról, hogy hogyan jelentkezhet valaki önkéntesnek, részletesebben itt olvashat.

Részvétel a járványügyi védekezésben

Miközben a Közösségi Részvételi Iroda létezésének első három hónapját idén tavasszal meghatározta a járványügyi védekezés, nyáron előre eltervezett feladatainkat is tudtuk folytatni. Ezzel együtt részt vettünk a Józsefváros Restart - azaz a járvány első hulláma utáni újrarendeződés - munkacsoport tevékenységében, amelyről részletesen itt olvashatnak.

Nagy öröm számunkra, hogy az Iroda koordinálásával a Józsefvárosi Önkormányzat pályázata - Közösségi segítőrendszer szervezése a pandémiás időszakban - a TÖOSZ Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok vonatkozó kiírásában második fordulós, azaz a legjobb 19 közé került. Minderről részletesebben itt olvashatnak.

Továbbá jelenleg is aktívan dolgozunk a második hullámra való felkészülés protokolljainak kidolgozásában. Elkészítettük az önkormányzati rendezvények előírásainak leírását, amelyet ajánlásként fogalmazunk meg más szervezők által a kerületben tervezett események kapcsán is.

Ezen kívül elkészült az az önkénteseket segítő kisokos is, amely a tavaszi járványhullám gyakorlati tapasztalatait foglalja össze.

Gyerekekkel a kerületben

Átadtuk első gyermekrajzpályázatunk díjait, és a képekből összeállított kiállítás továbbra is megtekinthető a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal első emeletén. Köszönjük a nagyszerű rajzokat. Az eseményről bővebben itt olvashatnak.

Kutyával a kerületben

A kerületben augusztus 31-ig zajlott a kötelező ebösszeírás folyamata, amelyet az Iroda kiegészített egy kutyás igényfeléréssel is. Kutyás ügyekről a kerületben részletesen tájékozódhat itt.

A Közösségi Részvételi Iroda elérhetőségei:

Weboldal:

https://old.jozsefvaros.hu/szoljon-bele

https://old.jozsefvaros.hu/onkormanyzat/iroda/33-93

E-mail: reszvetel@jozsefvaros.hu

Facebook:

facebook.com/groups/jozsefvarososszefog

facebook.com/reszveteliiroda

Telefon: 0614592139

Közösségi Részvételi Iroda: Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal, 1082 Budapest, Baross u. 63-67., Földszint, 3/1. Ügyfélfogadási idő: hétfő: 13:30-18:00, szerda: 8:15-16:30, péntek: 8:15-11:30

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!