A Tisztes utcai Pom-pom játszótér új játéka – a szavazás eredménye

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

A Tisztes utcai Pom-pom játszótér új játéka – a szavazás eredménye

Lezárult a Százados negyedben, a Tisztes utca és a Törökbecs utca sarkán található Pom-pom játszótéren új játék elhelyezése kapcsán tartott szavazás.

Az online szavazásra 2020. november 12. és 22. között került sor, amely során 64 fő adta le szavazatát. A folyamatot a Józsefvárosi Önkormányzat Közösségi Részvételi Irodája bonyolította le, együttműködve a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. illetékes munkatársaival.

Új játék: Polyball

A szavazáson a Polyball játékot választották a legtöbben, a válaszadók közel egyharmada voksolt a labdajátékra. A szavazás célja az volt, hogy a 7 lehetőség közül a játszóteret rendszeresen használók döntsék el, melyik illik leginkább a többi játék mellé, melyik a legalkalmasabb arra, hogy minél változatosabb játékokkal játszhassanak a gyerekek.

A Polyball-t egyszerre több gyermek is használhatja, ezért kiváló közösségépítő és ügyességfejlesztő játék, amelyet 3-14 éves kor közötti gyerekeknek ajánlanak. A labdát a felső tölcsérbe dobva az alsó három nyílás valamelyikén véletlenszerűen esik ki, így fokozza a játék élményét. A játék több labda egyidejű használatával még izgalmasabbá tehető.

Javaslatok a Pom-pom játszótér fejlesztésével kapcsolatban

A szavazás kapcsán a válaszadókat arról is kérdeztük, van-e valamilyen megjegyzésük, javaslatuk a játszótér fejlesztésével kapcsolatban. Válaszaikat a szavazóűrlapon és emailen keresztül is megírhatták. A felvetéseket a Közösségi Részvételi Iroda továbbította az illetékeseknek, akik megfontolják a javaslatokat, és hamarosan megválaszolják a kérdéseket. Az alábbiakban a szavazásban résztvevők javaslatainak és kérdéseinek összefoglalóját olvashatják.

Javaslatok, problémák

– A válaszadók szerint több új játék is elférne a játszótéren: még egy (műanyag) babaház, vagy egy új egyensúlyozó híd, vagy földbe süllyesztett trambulin is szerepelt a válaszadók javaslatai között.

– A legtöbben azt szeretnék, hogy legyen fészekhinta vagy baba-mama hinta a játszótéren. Meglátásuk szerint érdemes lenne nyitni a kisebb korosztály felé is, mivel a játszótér közönsége 1-1,5 éves kortól az óvodáskor végéig terjed, kisiskolásokat elvétve látni a játszótéren. Ezért jó volna olyan játék is a játszótéren, amit egy ülni, járni nem tudó baba is tud használni.

– A játszótér használói a babaházat azért szeretik, mert rengeteg mindenre jó: bújócskázni, eszegetni babázni, és egészen kicsik is élvezhetik, míg a többi játék alapvetően nagyobbaknak szól, vagy egészen más típusú játék/mozgás lehetőség.

– Van, aki szeretné, ha sporteszköz is lenne a játszótéren, illetve, javaslat érkezett arra is, hogy jó lenne, ha a játszótér és a kutyafuttató közötti önkormányzati lakások helyén nagyobb gyerekeknek való játszótér, szabadidős sport tér kerülne kialakításra.

Nyilvános vécére, pelenkázóra és a játékok tárolására alkalmas zárható tárolóra is szükség lenne a válaszadók szerint.

– A kitöltők szerint a játszótéren jó lenne egy olyan kisméretű csúszdavagy olyan csúszda, amire a kisebbek fel tudnak mászni, mert a jelenlegi egyik csúszda mászófalas feljáratú, a másik pedig nagy méretű létrás, nem kicsiknek való.

– A válaszadók jelezték, hogy a meglévő két csúszda közül az egyik tetején (ha szemben állunk, akkor a bal oldali) olyan a kis faház kialakítása, ahonnan könnyen kieshetnek a kisebb gyerekek. A szülőnek esélye sincs megfogni, mert a feljárattól nagyon nehézkesen lehet eljutni a túloldalra, ahol viszont leeshetnek a gyerekek. Ezt a problémát orvosolni kellene.

– Érdemes lenne kicserélni a polifoamot, amelyeket a csúszdákra ragasztottak, és azt szolgálják, hogy a gyerekek ne üssék be a fejüket a csúszda tetején lévő kisházba.

– A visszajelzések alapján nincs megfelelően megoldva a világítás a játszótéren, ezért érdemes lenne lámpát cserélni a területen. A homokozó feletti napelemes lámpa elromlott, nem világít, ahogy a Törökbecse utcára kihelyezett napelemes lámpák többsége sem világít. Ez az állapot a válaszadók szerint balesetveszélyes helyzeteket teremthet.

– A játszótéren nemrég felújításra került egy fa pad, ami el volt korhadva. Sajnos a helyreállítás nem sikerült jól a válaszadók szerint: az ülőke túl alacsony lett, önmagában is kényelmetlen ráülni, ráadásul az asztalhoz képest elképesztően alacsony. A válaszadók szerint szükséges lenne a másik két pad méreteivel azonos méretű padokat kihelyezni.

– A játszótéren található gödröket be kellene temetni, a földrögöket el kellene egyengetni, amelyek részben a fa pad felújítása után maradtak ott.Jobban kellene ügyelni a játszótér állagmegóvására a javaslattevők szerint. Érdemes lenne úgy átalakítani az öntözőrendszert, hogy ne áztassa a játékokat, illetve érdemes lenne lehetőség szerint műanyag játékokat kihelyezni.

– Az öntözőrendszer további hibája, hogy nem érzékeli a csapadékot. Azaz a legnagyobb esőben is ugyanúgy locsol. Ezt érdemes megjavítani a válaszadó szerint, mert többletkiadást jelent az önkormányzatnak, és szétáztatja a játszóteret is. Emellett problémát jelent, hogy a locsolás olyan erős, hogy a játszótér hátsó fele, ahol a Ciprus ház délelőtt árnyékot vet, nem használható nyáron kb. délután 2-3 óráig, amíg a nap fel nem szárítja.

– Problémát jelent a visszajelzések alapján, hogy a játszótéren lévő nyomós kút alatt nincs megfelelő technikájú vízelvezetés kialakítva, így a vízelvezetést pillanatok alatt feltölti a homok, emiatt óriási tócsák alakulnak ki nyáron, de már tavasszal is, amikor a kutat használják. Ez a kicsi, pelenkás gyerekeknek és szüleiknek borzasztó, mivel a kicsiknek nem lehet megmagyarázni, hogy ne üljenek bele ruhástul és pelenkával együtt a vízbe. Ezt a problémát fokozza, hogy a játszótéren található díszkő lerakás úgy lett kialakítva, hogy csapadék esetén a víz nem tud lefolyni sehova.

– Problémás, hogy nincs lezárva a játszótér közepén található akna, ami műfűvel fedett, és a locsoló rendszer kapcsoló szekrénye van ott, a kíváncsiskodó gyerekek, akik már meg tudják emelni ezt a fedelet, belenyúlhatnak, ami veszélyes, ezért biztosítani szükséges.

– A nyári hónapokban nagy problémát jelent az erős napsütés, ami felmelegíti a játékokat. Ezért több árnyékolásra, árnyékoló hálókra, szélesebb lombú fák ültetésére lenne szükség.

– A játszóteret lezáró fehér üres ház falára falfestménnyel lehetne barátságosabbá tenni.

– Van, aki nem tartja jó választásnak a Polyball játékot, mert a játszótér adottságai miatt nehezen elhelyezhető, félő, hogy a labda a játszótéren kívülre kerül, vagy eltalálhatja az ott játszó többi gyereket.

– Problémát jelent, hogy porlik a csúszdák alatti rugalmas burkolat, amit a kisebbek sokszor megkóstolnak, lenyelnek, ezért cserélni szükséges.

Kérdések

– Mióta hívják Pom-pom játszótérnek a Tisztes utcában található játszóteret és ki nevezte el így? Kikérték-e ezzel kapcsolatban a lakosság véleményét?

– Miért alternatíva a szavazáson a függő híd? Mi történt a réig függő híddal?

– Mi történt a játszótéren lebontott láncos lépegetővel? Visszaállítható-e arra a részre, ahova most egy új játék kerül?

– Mikor tervezi kicserélni az Önkormányzat a csúszdák alatti rugalmas burkolatot?

– Tervezik-e pótolni a 2020. nyarán elszállításra került, homokozó feletti árnyékoló hálót?

– Az egyik játszótéri pad melletti napernyő ágai részben eltörtek, tervezik-e pótolni tavasszal?

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!