A Tisztes utcai Pom-pom játszótér új játék választó szavazás eredménye

event_available Utolsó frissítés:

Lezárult a Százados negyedben, a Tisztes utca és a Törökbecs utca sarkán található Pom-pom játszótéren új játék elhelyezése kapcsán tartott szavazás.

Az online szavazásra 2020. november 12. és 22. között került sor, amely során 64 fő adta le szavazatát. A folyamatot a Józsefvárosi Önkormányzat Közösségi Részvételi Irodája bonyolította le, együttműködve a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. illetékes munkatársaival.

Új játék: Polyball

A szavazáson a Polyball játékot választották a legtöbben, a válaszadók közel egyharmada voksolt a labdajátékra. A szavazás célja az volt, hogy a 7 lehetőség közül a játszóteret rendszeresen használók döntsék el, melyik illik leginkább a többi játék mellé, melyik a legalkalmasabb arra, hogy minél változatosabb játékokkal játszhassanak a gyerekek.

A Polyball-t egyszerre több gyermek is használhatja, ezért kiváló közösségépítő és ügyességfejlesztő játék, amelyet 3-14 éves kor közötti gyerekeknek ajánlanak. A labdát a felső tölcsérbe dobva az alsó három nyílás valamelyikén véletlenszerűen esik ki, így fokozza a játék élményét. A játék több labda egyidejű használatával még izgalmasabbá tehető.

Javaslatok a Pom-pom játszótér fejlesztésével kapcsolatban

A szavazás kapcsán a válaszadókat arról is kérdeztük, van-e valamilyen megjegyzésük, javaslatuk a játszótér fejlesztésével kapcsolatban. Válaszaikat a szavazóűrlapon és emailen keresztül is megírhatták. A felvetéseket a Közösségi Részvételi Iroda továbbította az illetékeseknek, akik megfontolják a javaslatokat, és hamarosan megválaszolják a kérdéseket. Az alábbiakban a szavazásban résztvevők javaslatainak és kérdéseinek összefoglalóját olvashatják.

Javaslatok, problémák

- A válaszadók szerint több új játék is elférne a játszótéren: még egy (műanyag) babaház, vagy egy új egyensúlyozó híd, vagy földbe süllyesztett trambulin is szerepelt a válaszadók javaslatai között.

- A legtöbben azt szeretnék, hogy legyen fészekhinta vagy baba-mama hinta a játszótéren. Meglátásuk szerint érdemes lenne nyitni a kisebb korosztály felé is, mivel a játszótér közönsége 1-1,5 éves kortól az óvodáskor végéig terjed, kisiskolásokat elvétve látni a játszótéren. Ezért jó volna olyan játék is a játszótéren, amit egy ülni, járni nem tudó baba is tud használni.

- A játszótér használói a babaházat azért szeretik, mert rengeteg mindenre jó: bújócskázni, eszegetni babázni, és egészen kicsik is élvezhetik, míg a többi játék alapvetően nagyobbaknak szól, vagy egészen más típusú játék/mozgás lehetőség.

- Van, aki szeretné, ha sporteszköz is lenne a játszótéren, illetve, javaslat érkezett arra is, hogy jó lenne, ha a játszótér és a kutyafuttató közötti önkormányzati lakások helyén nagyobb gyerekeknek való játszótér, szabadidős sport tér kerülne kialakításra.

- Nyilvános vécére, pelenkázóra és a játékok tárolására alkalmas zárható tárolóra is szükség lenne a válaszadók szerint.

- A kitöltők szerint a játszótéren jó lenne egy olyan kisméretű csúszdavagy olyan csúszda, amire a kisebbek fel tudnak mászni, mert a jelenlegi egyik csúszda mászófalas feljáratú, a másik pedig nagy méretű létrás, nem kicsiknek való.

- A válaszadók jelezték, hogy a meglévő két csúszda közül az egyik tetején (ha szemben állunk, akkor a bal oldali) olyan a kis faház kialakítása, ahonnan könnyen kieshetnek a kisebb gyerekek. A szülőnek esélye sincs megfogni, mert a feljárattól nagyon nehézkesen lehet eljutni a túloldalra, ahol viszont leeshetnek a gyerekek. Ezt a problémát orvosolni kellene.

- Érdemes lenne kicserélni a polifoamot, amelyeket a csúszdákra ragasztottak, és azt szolgálják, hogy a gyerekek ne üssék be a fejüket a csúszda tetején lévő kisházba.

- A visszajelzések alapján nincs megfelelően megoldva a világítás a játszótéren, ezért érdemes lenne lámpát cserélni a területen. A homokozó feletti napelemes lámpa elromlott, nem világít, ahogy a Törökbecse utcára kihelyezett napelemes lámpák többsége sem világít. Ez az állapot a válaszadók szerint balesetveszélyes helyzeteket teremthet.

- A játszótéren nemrég felújításra került egy fa pad, ami el volt korhadva. Sajnos a helyreállítás nem sikerült jól a válaszadók szerint: az ülőke túl alacsony lett, önmagában is kényelmetlen ráülni, ráadásul az asztalhoz képest elképesztően alacsony. A válaszadók szerint szükséges lenne a másik két pad méreteivel azonos méretű padokat kihelyezni.

- A játszótéren található gödröket be kellene temetni, a földrögöket el kellene egyengetni, amelyek részben a fa pad felújítása után maradtak ott.Jobban kellene ügyelni a játszótér állagmegóvására a javaslattevők szerint. Érdemes lenne úgy átalakítani az öntözőrendszert, hogy ne áztassa a játékokat, illetve érdemes lenne lehetőség szerint műanyag játékokat kihelyezni.

- Az öntözőrendszer további hibája, hogy nem érzékeli a csapadékot. Azaz a legnagyobb esőben is ugyanúgy locsol. Ezt érdemes megjavítani a válaszadó szerint, mert többletkiadást jelent az önkormányzatnak, és szétáztatja a játszóteret is. Emellett problémát jelent, hogy a locsolás olyan erős, hogy a játszótér hátsó fele, ahol a Ciprus ház délelőtt árnyékot vet, nem használható nyáron kb. délután 2-3 óráig, amíg a nap fel nem szárítja.

- Problémát jelent a visszajelzések alapján, hogy a játszótéren lévő nyomós kút alatt nincs megfelelő technikájú vízelvezetés kialakítva, így a vízelvezetést pillanatok alatt feltölti a homok, emiatt óriási tócsák alakulnak ki nyáron, de már tavasszal is, amikor a kutat használják. Ez a kicsi, pelenkás gyerekeknek és szüleiknek borzasztó, mivel a kicsiknek nem lehet megmagyarázni, hogy ne üljenek bele ruhástul és pelenkával együtt a vízbe. Ezt a problémát fokozza, hogy a játszótéren található díszkő lerakás úgy lett kialakítva, hogy csapadék esetén a víz nem tud lefolyni sehova.

- Problémás, hogy nincs lezárva a játszótér közepén található akna, ami műfűvel fedett, és a locsoló rendszer kapcsoló szekrénye van ott, a kíváncsiskodó gyerekek, akik már meg tudják emelni ezt a fedelet, belenyúlhatnak, ami veszélyes, ezért biztosítani szükséges.

- A nyári hónapokban nagy problémát jelent az erős napsütés, ami felmelegíti a játékokat. Ezért több árnyékolásra, árnyékoló hálókra, szélesebb lombú fák ültetésére lenne szükség.

- A játszóteret lezáró fehér üres ház falára falfestménnyel lehetne barátságosabbá tenni.

- Van, aki nem tartja jó választásnak a Polyball játékot, mert a játszótér adottságai miatt nehezen elhelyezhető, félő, hogy a labda a játszótéren kívülre kerül, vagy eltalálhatja az ott játszó többi gyereket.

- Problémát jelent, hogy porlik a csúszdák alatti rugalmas burkolat, amit a kisebbek sokszor megkóstolnak, lenyelnek, ezért cserélni szükséges.

Kérdések

- Mióta hívják Pom-pom játszótérnek a Tisztes utcában található játszóteret és ki nevezte el így? Kikérték-e ezzel kapcsolatban a lakosság véleményét?

- Miért alternatíva a szavazáson a függő híd? Mi történt a réig függő híddal?

- Mi történt a játszótéren lebontott láncos lépegetővel? Visszaállítható-e arra a részre, ahova most egy új játék kerül?

- Mikor tervezi kicserélni az Önkormányzat a csúszdák alatti rugalmas burkolatot?

- Tervezik-e pótolni a 2020. nyarán elszállításra került, homokozó feletti árnyékoló hálót?

- Az egyik játszótéri pad melletti napernyő ágai részben eltörtek, tervezik-e pótolni tavasszal?

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!