Közösségi Részvételi Iroda 2020. szeptember – november

event_available Utolsó frissítés:

Negyedéves beszámoló a Közösségi Részvételi Iroda munkájáról.

A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete 2020. márciusi ülésén határozott a Közösségi Részvételi Iroda létrehozásáról. A Közösségi Részvételi Iroda célja olyan eszközök, folyamatok és programok kidolgozása és működtetése, amelyek lehetővé teszik a kerületi lakosok aktív részvételét a helyi ügyekről szóló párbeszédben és a közös döntéshozatalban. Mindezek előfeltétele a lakosság közérthető tájékoztatása és a közösségépítés. Emellett a Közösségi Részvételi Iroda az önkormányzat egyéb szerveivel - ügyosztályokkal, irodákkal, gazdálkodó szervezetekkel és intézményekkel - is együttműködik a fent megfogalmazott célok megvalósítása érdekében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy számos olyan folyamat részvételivé, elérhetővé és közérthetővé tételében is szerepet vállalunk, amelyek egyébként is folynának a kerületben.

A közérthető tájékoztatás és az átláthatóság elvárása az Irodára is vonatkozik, ezért feladatunknak tartjuk, hogy negyedévente beszámoljunk a nyilvánosságnak arról, hogy a kapcsolódó időszakban milyen tevékenységet végeztünk és milyen eredményeket értünk el. A beszámolóval kapcsolatos kérdéseiket, megjegyzéseiket és javaslataikat várjuk a beszámoló végén felsorolt elérhetőségeink bármelyikén.

Az iroda 2020. június-augusztusi beszámolóját itt érheti el.

Az iroda 2020 március-júniusi beszámolóját itt érheti el.

Az Iroda működése

A Közösségi Részvételi Iroda közvetlen csapata az előző negyedévhez hasonlóan 4 főből áll: egy irodavezető, egy asszisztens, egy közösségszervező és egy asszisztens-ügyfélszolgálati munkatárs vesz részt munkánkban. Rendszeresen együtt dolgozunk az önkormányzat kommunikációs vezetőjével is.

A Közösségi Részvételi Iroda működéséről részletesebben itt olvashat.

Önkéntesnek itt lehet jelentkezni.

Közérdekű tájékoztatás

A Közösségi Részvételi Iroda gondozza a kerületben található 34 közterületi infopontot, amelyek közérdeklődésre számottartó információkat tartalmaznak. Ezeket kéthetente vagy havonta frissítjük. Ezzel párhuzamosan folyamatosan plakátok segítségével tájékoztatjuk  az önkormányzat intézményeiben és lakóházaiban is a kerületieket az őket érintő információkról és rendezvényekről. Szintén az Iroda szerkeszti a Józsefvárosi Hírlevelet, amely kéthetente jut el az arra feliratkozóknak. Iratkozzon fel itt!

Új hírlevelünk, a józsefvárosi Civil Hírlevél kifejezetten civil híreket szolgáltat a kerületi érintetteknek, melyre itt lehet feliratkozni!

Az iroda gondozza a jozsefvaros.hu oldal Szóljon bele! menüpontját is, amely itt érhető el: https://old.jozsefvaros.hu/szoljon-bele

Közérthető tájékoztatókat írunk a kerületieket érintő fontos fejleményekről, így az elmúlt hónapokban többek között a lakáspályázatokról, fűtési támogatásról, hátrányos és halmozottan hátrányos emberek által igénybe vehető szolgáltatásokról, gyógyszertámogatásokról és a közösségi mosodákról. Ezek a tájékoztatók a Józsefvárosi Önkormányzat “Hasznos” menüpontjában is elérhetők: https://old.jozsefvaros.hu/hasznos

Az Iroda tartja fenn a Facebookon található Józsefváros Összefog-csoportot, amely információ- és véleménycserére ad lehetőséget a józsefvárosi lakosoknak, illetve saját Facebook-oldalunkat is gondozzuk, ahol az önkormányzat részvételi híreit osztjuk meg.

Továbbra is működtetjük a józsefvárosi zöld számot, amely továbbra is ingyenesen áll a józsefvárosiak rendelkezésére hétköznapokon reggel 8 és este 6 között, a járványra tekintettel pedig újra elérhető hétvégén is reggel 10 és este 6 között. Telefonszám: 06 80 277 256.

Nálunk jelenthetik be a kerületiek, ha saját házukban hiányzó, hibás, megrongált önkormányzati tájékoztató táblával találkoznak, melyet munkatársaink cserélnek.

Az Iroda emellett folyamatosan monitorozza a képviselő-testületi ülések és általában a Polgármesteri Hivatal, valamint az önkormányzati cégek és intézmények által hozott döntéseket és intézkedéseket, és egyre több esetben segíti ezek közérthetőségét és nyilvánosságát.

A NIOK kezdeményezésére csatlakoztunk az AdakozóKedd mozgalom kezdeményezéséhez.

Közösségi fogadóórák és lakossági fórumok

Fontos célunk, hogy megújuljon és érdemi tartalommal töltődjön fel a választott tisztségviselők és a lakosság közötti párbeszéd. Ezért kezdtünk bele már tavaly ősszel a közösségi fogadóórák megszervezésébe. A járványhelyzethez alkalmazkodva idén ősszel elsősorban online fogadóórákat és fórumokat szerveztünk és koordináltunk, így a november 5-i ITS felülvizsgálati fórumot, a november 10-i Losonci negyedi közösségi fogadóórát, a december 9-i Százados negyedi közösségi fogadóórát - ezeket a közösségi fogadóórákat kibővítettük - meghívtuk az adott negyed körzeti rendészét és körzeti megbízottját is - részt vettünk a december 1-i Szent Rókus Kórház kertjének fapótlásáról szóló fórum koordinálásában, valamint  a december 2-i parkolásról szóló online fórummegszervezésében.

Részt vettünk a szeptemberi közmeghallgatás előkészítésében és megszervezésében.

Koordináltuk a Biztonságos Józsefváros fórumsorozat első eseményénekonline megszervezését, amely a kerületi térfigyelő kamerák témájáról szólt.

Konzultációk

Nyáron lezajlott az önkormányzati házak házirendjéről szóló konzultáció, az ezzel kapcsolatos eredmények elérhetők az önkormányzat honlapján.

Koordináltuk a Tisztes utcai Pom-Pom játszótér új játékát kiválasztó szavazást és igényfelmérést, amelynek eredménye elérhető a honlapon. Egyúttal begyűjtöttük a környéken lakók panaszait, igényeit a játszótér további fejlesztése kapcsán, melyekről összefoglalót készítettünk. Ezt az illetékeseknek további intézkedésre megküldtük és a honlapon is hamarosan közzétesszük.

Koordináltuk a kerület civil stratégiájának elkészültét, melynek lezárult a nyilvános véleményezése. A visszajelzések alapján megállapítható, hogy sokan támogatják a józsefvárosi civil stratégia létrehozását és az abban meghatározott célokat. Tizenkét javaslat érkezett a civil stratégia módosítására, pontosítására és kiegészítésére. A beérkező javaslatokról részletesen itt olvashat. Az új civil stratégia elfogadása 2020 decemberében várható.

Városfejlesztési együttműködések

A tervezett kerületi parkolási újraszabályozás kapcsán folyamatosan gyűjtjük a koncepcióhoz érkező véleményeket, megszerveztük és részt veszünk az utcai kérdőívezésben, valamint részt vettünk a december 2-i parkolással foglalkozó lakossági fórum megszervezésében.

Rendezvények

Szeptember elején részt megszerveztük a Hugonnai Vilma tér avatóünnepségét. Az átnevezésekről részletesen itt olvashat.

Szintén szeptemberben a Magyar Kerékpárosklubbal együttműködésben bebiciklizéseket szerveztünk a kezdő kerékpárosok számára, részt vettünk a biciklis reggelik és uzsonnák kerületi megszervezésében, illetve kerékpáros-kisokost adtunk ki. A kisokos innen is letölthető.

Szeptember 19-én részt vettünk a Budapest100 programsorozat kerületi rendezvényeinek koordinálásában.

Szervezési és koordinációs feladatokkal segítettük a november 7-i józsefvárosi kitüntetések díjátadójának szervezését. A díjátadó újdonsága, hogy idén először adtuk át az általunk kezdeményezett Józsefvárosi Közösségekért Díjat, amely teljesen közönségdíj: a díjazottakat kerületiek jelölik és a döntés is közönségszavazás útján születik meg. A kitüntetettekről készült kisfilmek megtekinthetők a Józsefváros Újság YouTube-csatornáján.

Részvétel a járványügyi védekezésben, önkéntesek szervezése

A Közösségi Részvételi Iroda, ahogyan tavasszal is, aktívan veszi ki részét a kerületi járványügyi védekezésben. Továbbra is koordináljuk a járványügyi tájékoztatást utcai plakátokon, magyar és idegen nyelveken, és a Józsefvárosi Önkormányzat honlapján a “Józsefváros Összefog” menüpont alatt.

Fontos változás, hogy a kerületi ingyenesen hívható zöld szám a hétköznapokon túl elérhető hétvégén reggel 10 és 6 óra között is.

A Közösségi Részvételi Iroda fontos feladatának tartja az önkéntesek bevonását a kerületi közösségi tevékenységekbe, ezért folyamatos az önkéntesek toborzása, képzése és munkájuk menedzselése. A koronavírus-járvány második hulláma során önkéntes segítők újra járnak bevásárolni idős és karanténban lévő embereknek, támogatják az Iroda munkáját a plakátok kihelyezésében, valamint szükség esetén adományok pakolásában. Arról, hogy hogyan jelentkezhet valaki önkéntesnek, részletesebben itt olvashat.

Fővárosi részvételi költségvetés

A fővárosi részvételi költségvetési folyamathoz kapcsolódóan sétát rendeztünk Józsefvárosban és rendszeresen promótáljuk a kerületiek számára a részvétel lehetőségét a folyamatban.

Kutyával a kerületben

Lezárult a kerületi kutyás igényfelmérés és zajlanak a kutyás közösségszervezés folyamat első lépései. Az igényfelmérőt, amely segítségével a kerületi kutyatulajdonosok kutyasétáltatással kapcsolatos szokásairól és igényeiről tájékozódott a Közösségi Részvételi Iroda, 280 józsefvárosi kutyatulajdonos töltötte ki. A kérdőív kitöltői javaslatokat fogalmaztak meg a kutyás és nem kutyások közötti együttélés javítására. Válaszaikból kirajzolódnak a kerületi kutyás közösség problémái, a kutyafuttatók fenntartásával kapcsolatos hiányosságok. Az igényfelmérés eredménye hamarosan elérhető lesz a Józsefvárosi Önkormányzat honlapján.

A Közösségi Részvételi Iroda elérhetőségei:

Honlap https://old.jozsefvaros.hu/szoljon-bele és https://old.jozsefvaros.hu/onkormanyzat/iroda/33-93

E-mail: reszvetel@jozsefvaros.hu

Facebook: facebook.com/groups/jozsefvarososszefog és facebook.com/reszveteliiroda

Telefon: 0614592139

Cím: Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal, 1082 Budapest, Baross u. 63-67., Földszint, 3/1.

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!