Közösségi Részvételi Iroda 2020. szeptember – november

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Közösségi Részvételi Iroda 2020. szeptember – november

Negyedéves beszámoló a Közösségi Részvételi Iroda munkájáról.

A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete 2020. márciusi ülésén határozott a Közösségi Részvételi Iroda létrehozásáról. A Közösségi Részvételi Iroda célja olyan eszközök, folyamatok és programok kidolgozása és működtetése, amelyek lehetővé teszik a kerületi lakosok aktív részvételét a helyi ügyekről szóló párbeszédben és a közös döntéshozatalban. Mindezek előfeltétele a lakosság közérthető tájékoztatása és a közösségépítés. Emellett a Közösségi Részvételi Iroda az önkormányzat egyéb szerveivel – ügyosztályokkal, irodákkal, gazdálkodó szervezetekkel és intézményekkel – is együttműködik a fent megfogalmazott célok megvalósítása érdekében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy számos olyan folyamat részvételivé, elérhetővé és közérthetővé tételében is szerepet vállalunk, amelyek egyébként is folynának a kerületben.

A közérthető tájékoztatás és az átláthatóság elvárása az Irodára is vonatkozik, ezért feladatunknak tartjuk, hogy negyedévente beszámoljunk a nyilvánosságnak arról, hogy a kapcsolódó időszakban milyen tevékenységet végeztünk és milyen eredményeket értünk el. A beszámolóval kapcsolatos kérdéseiket, megjegyzéseiket és javaslataikat várjuk a beszámoló végén felsorolt elérhetőségeink bármelyikén.

Az iroda 2020. június-augusztusi beszámolóját itt érheti el.

Az iroda 2020 március-júniusi beszámolóját itt érheti el.

Az Iroda működése

A Közösségi Részvételi Iroda közvetlen csapata az előző negyedévhez hasonlóan 4 főből áll: egy irodavezető, egy asszisztens, egy közösségszervező és egy asszisztens-ügyfélszolgálati munkatárs vesz részt munkánkban. Rendszeresen együtt dolgozunk az önkormányzat kommunikációs vezetőjével is.

A Közösségi Részvételi Iroda működéséről részletesebben itt olvashat.

Önkéntesnek itt lehet jelentkezni.

Közérdekű tájékoztatás

A Közösségi Részvételi Iroda gondozza a kerületben található 34 közterületi infopontot, amelyek közérdeklődésre számottartó információkat tartalmaznak. Ezeket kéthetente vagy havonta frissítjük. Ezzel párhuzamosan folyamatosan plakátok segítségével tájékoztatjuk  az önkormányzat intézményeiben és lakóházaiban is a kerületieket az őket érintő információkról és rendezvényekről. Szintén az Iroda szerkeszti a Józsefvárosi Hírlevelet, amely kéthetente jut el az arra feliratkozóknak. Iratkozzon fel itt!

Új hírlevelünk, a józsefvárosi Civil Hírlevél kifejezetten civil híreket szolgáltat a kerületi érintetteknek, melyre itt lehet feliratkozni!

Az iroda gondozza a jozsefvaros.hu oldal Szóljon bele! menüpontját is, amely itt érhető el: https://old.jozsefvaros.hu/szoljon-bele

Közérthető tájékoztatókat írunk a kerületieket érintő fontos fejleményekről, így az elmúlt hónapokban többek között a lakáspályázatokról, fűtési támogatásról, hátrányos és halmozottan hátrányos emberek által igénybe vehető szolgáltatásokról, gyógyszertámogatásokról és a közösségi mosodákról. Ezek a tájékoztatók a Józsefvárosi Önkormányzat “Hasznos” menüpontjában is elérhetők: https://old.jozsefvaros.hu/hasznos

Az Iroda tartja fenn a Facebookon található Józsefváros Összefog-csoportot, amely információ- és véleménycserére ad lehetőséget a józsefvárosi lakosoknak, illetve saját Facebook-oldalunkat is gondozzuk, ahol az önkormányzat részvételi híreit osztjuk meg.

Továbbra is működtetjük a józsefvárosi zöld számot, amely továbbra is ingyenesen áll a józsefvárosiak rendelkezésére hétköznapokon reggel 8 és este 6 között, a járványra tekintettel pedig újra elérhető hétvégén is reggel 10 és este 6 között. Telefonszám: 06 80 277 256.

Nálunk jelenthetik be a kerületiek, ha saját házukban hiányzó, hibás, megrongált önkormányzati tájékoztató táblával találkoznak, melyet munkatársaink cserélnek.

Az Iroda emellett folyamatosan monitorozza a képviselő-testületi ülések és általában a Polgármesteri Hivatal, valamint az önkormányzati cégek és intézmények által hozott döntéseket és intézkedéseket, és egyre több esetben segíti ezek közérthetőségét és nyilvánosságát.

A NIOK kezdeményezésére csatlakoztunk az AdakozóKedd mozgalom kezdeményezéséhez.

Közösségi fogadóórák és lakossági fórumok

Fontos célunk, hogy megújuljon és érdemi tartalommal töltődjön fel a választott tisztségviselők és a lakosság közötti párbeszéd. Ezért kezdtünk bele már tavaly ősszel a közösségi fogadóórák megszervezésébe. A járványhelyzethez alkalmazkodva idén ősszel elsősorban online fogadóórákat és fórumokat szerveztünk és koordináltunk, így a november 5-i ITS felülvizsgálati fórumot, a november 10-i Losonci negyedi közösségi fogadóórát, a december 9-i Százados negyedi közösségi fogadóórát – ezeket a közösségi fogadóórákat kibővítettük – meghívtuk az adott negyed körzeti rendészét és körzeti megbízottját is – részt vettünk a december 1-i Szent Rókus Kórház kertjének fapótlásáról szóló fórum koordinálásában, valamint  a december 2-i parkolásról szóló online fórummegszervezésében.

Részt vettünk a szeptemberi közmeghallgatás előkészítésében és megszervezésében.

Koordináltuk a Biztonságos Józsefváros fórumsorozat első eseményénekonline megszervezését, amely a kerületi térfigyelő kamerák témájáról szólt.

Konzultációk

Nyáron lezajlott az önkormányzati házak házirendjéről szóló konzultáció, az ezzel kapcsolatos eredmények elérhetők az önkormányzat honlapján.

Koordináltuk a Tisztes utcai Pom-Pom játszótér új játékát kiválasztó szavazást és igényfelmérést, amelynek eredménye elérhető a honlapon. Egyúttal begyűjtöttük a környéken lakók panaszait, igényeit a játszótér további fejlesztése kapcsán, melyekről összefoglalót készítettünk. Ezt az illetékeseknek további intézkedésre megküldtük és a honlapon is hamarosan közzétesszük.

Koordináltuk a kerület civil stratégiájának elkészültét, melynek lezárult a nyilvános véleményezése. A visszajelzések alapján megállapítható, hogy sokan támogatják a józsefvárosi civil stratégia létrehozását és az abban meghatározott célokat. Tizenkét javaslat érkezett a civil stratégia módosítására, pontosítására és kiegészítésére. A beérkező javaslatokról részletesen itt olvashat. Az új civil stratégia elfogadása 2020 decemberében várható.

Városfejlesztési együttműködések

A tervezett kerületi parkolási újraszabályozás kapcsán folyamatosan gyűjtjük a koncepcióhoz érkező véleményeket, megszerveztük és részt veszünk az utcai kérdőívezésben, valamint részt vettünk a december 2-i parkolással foglalkozó lakossági fórum megszervezésében.

Rendezvények

Szeptember elején részt megszerveztük a Hugonnai Vilma tér avatóünnepségét. Az átnevezésekről részletesen itt olvashat.

Szintén szeptemberben a Magyar Kerékpárosklubbal együttműködésben bebiciklizéseket szerveztünk a kezdő kerékpárosok számára, részt vettünk a biciklis reggelik és uzsonnák kerületi megszervezésében, illetve kerékpáros-kisokost adtunk ki. A kisokos innen is letölthető.

Szeptember 19-én részt vettünk a Budapest100 programsorozat kerületi rendezvényeinek koordinálásában.

Szervezési és koordinációs feladatokkal segítettük a november 7-i józsefvárosi kitüntetések díjátadójának szervezését. A díjátadó újdonsága, hogy idén először adtuk át az általunk kezdeményezett Józsefvárosi Közösségekért Díjat, amely teljesen közönségdíj: a díjazottakat kerületiek jelölik és a döntés is közönségszavazás útján születik meg. A kitüntetettekről készült kisfilmek megtekinthetők a Józsefváros Újság YouTube-csatornáján.

Részvétel a járványügyi védekezésben, önkéntesek szervezése

A Közösségi Részvételi Iroda, ahogyan tavasszal is, aktívan veszi ki részét a kerületi járványügyi védekezésben. Továbbra is koordináljuk a járványügyi tájékoztatást utcai plakátokon, magyar és idegen nyelveken, és a Józsefvárosi Önkormányzat honlapján a “Józsefváros Összefog” menüpont alatt.

Fontos változás, hogy a kerületi ingyenesen hívható zöld szám a hétköznapokon túl elérhető hétvégén reggel 10 és 6 óra között is.

A Közösségi Részvételi Iroda fontos feladatának tartja az önkéntesek bevonását a kerületi közösségi tevékenységekbe, ezért folyamatos az önkéntesek toborzása, képzése és munkájuk menedzselése. A koronavírus-járvány második hulláma során önkéntes segítők újra járnak bevásárolni idős és karanténban lévő embereknek, támogatják az Iroda munkáját a plakátok kihelyezésében, valamint szükség esetén adományok pakolásában. Arról, hogy hogyan jelentkezhet valaki önkéntesnek, részletesebben itt olvashat.

Fővárosi részvételi költségvetés

A fővárosi részvételi költségvetési folyamathoz kapcsolódóan sétát rendeztünk Józsefvárosban és rendszeresen promótáljuk a kerületiek számára a részvétel lehetőségét a folyamatban.

Kutyával a kerületben

Lezárult a kerületi kutyás igényfelmérés és zajlanak a kutyás közösségszervezés folyamat első lépései. Az igényfelmérőt, amely segítségével a kerületi kutyatulajdonosok kutyasétáltatással kapcsolatos szokásairól és igényeiről tájékozódott a Közösségi Részvételi Iroda, 280 józsefvárosi kutyatulajdonos töltötte ki. A kérdőív kitöltői javaslatokat fogalmaztak meg a kutyás és nem kutyások közötti együttélés javítására. Válaszaikból kirajzolódnak a kerületi kutyás közösség problémái, a kutyafuttatók fenntartásával kapcsolatos hiányosságok. Az igényfelmérés eredménye hamarosan elérhető lesz a Józsefvárosi Önkormányzat honlapján.

A Közösségi Részvételi Iroda elérhetőségei:

Honlap https://old.jozsefvaros.hu/szoljon-bele és https://old.jozsefvaros.hu/onkormanyzat/iroda/33-93

E-mail: reszvetel@jozsefvaros.hu

Facebook: facebook.com/groups/jozsefvarososszefog és facebook.com/reszveteliiroda

Telefon: 0614592139

Cím: Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal, 1082 Budapest, Baross u. 63-67., Földszint, 3/1.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!