Kérdések és válaszok a nyitott Bacsó Béla utcáról

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Kérdések és válaszok a nyitott Bacsó Béla utcáról

Hogyan zajlik az utcanyitás tesztelése? Mikor lehet majd véleményezni? “Buli utca” lesz a Bacsóból? Hogyan változik a zajterhelés? Mennyivel lesz nehezebb parkolni? Miért nem a piac előtti területet használjuk?

Mint arról korábban tájékoztattuk Önöket, a Józsefvárosi Önkormányzat június 18-án tesztjelleggel megnyitja a Bacsó Béla utca Vásár utca és Bérkocsis utca közötti szakaszát a helyi lakosok és vendéglátósok számára. Az utca megnyitása a gépjármű forgalom előli lezárást és gyalogos-kerékpáros zóna kijelölését jelenti.

Az utca a tervek szerint június 18. és október 3. között várja a kikapcsolódni vágyó érdeklődőket. A tesztidőszak tapasztalatai és a lakosság támogatása esetén a Bacsó Béla utca a jövőben is megnyílna időszakos jelleggel a városlakók előtt.

Részletek a tervekről: https://old.jozsefvaros.hu/vh/20210608_01_eloterjesztes.pdf

A hír bejelentése kapcsán számos kérdés érkezett hozzánk, amelyekre ezúton szeretnénk minél teljesebben válaszolni:

Hogyan zajlik a teszt? Mikor lehet majd véleményezni?

A projekt indulása előtti héten a projekt koordinátorai (a Rév8 Zrt és az önkormányzat munkatársai) személyesen keresték fel otthonaikban az utcaszakasz melletti házak lakóit, hogy tájékoztassák őket az utcanyitásról és annak működéséről, ütemtervéről. Az így elért lakók többsége a támogatásáról biztosította az kezdeményezést, így ennek tudatában folytatjuk a szervezést.

A június 18-i indulás a Kapunyitási piknik programsorozattal együtt történik meg, ahol többek között a Rákóczi tér is helyszín lesz a szombat esti, RákócziSokk nevű közös koncerttel.

A nyitás után folyamatosan monitorozni fogjuk a véleményeket és a visszajelzéseket, amiket a helyi lakók az info@rev8.hu címen tehetnek meg.

A tesztidőszak elején a vendéglátóhelyek által is elfogadott házirend lép életbe az utcán, melyet itt talál: https://old.jozsefvaros.hu/dokumentumok/984_bacso_bela_utca_hazirend.pdf és a helyszínen is ki van helyezve. Ebben a házirendben tisztázva lesz például a teraszok nyitvatartása (most 22 óráig van engedélyük), a takarítással és a növények gondozásával kapcsolatos feladatok elosztása, és a területfoglalásra vonatkozó szabályok is. Ugyanez a házirend tartalmazza majd a zajra vonatkozó elvárásokat – ezek megszegése esetén a lakók panaszt tehetnek a józsefvárosi zöld számon (0680-277-256), vagy közvetlenül a Közterület-felügyelet 24 órában hívható zöld számán (0680-204-618).

A vendéglátóhelyek a jelenleg is érvényes közterülethasználati engedélyük értelmében este 10 óráig lehetnek majd nyitva.

Ezek után szeptember folyamán történik az a véleményezési folyamat, amelynek keretében a legteljesebb körben, online és személyes módszerekkel is gyűjtjük majd a véleményeket. Ezek alapján hoz majd döntést a Tulajdonosi, Vagyongazdálkodási és Közterület-hasznosítási Bizottság arról, hogy az utcaszakasz a jövő nyáron is megnyitásra kerüljön-e, esetleg legyen-e állandóan sétálóutca ez a szakasz. Ugyanígy a tapasztalatok alapján lehet majd esetleg egyirányúsítani ezt az utcaszakaszt. A tanulságokat fel lehet használni a későbbi nyitott utca programoknál is a kerület többi részén. Az önkormányzat középtávú célja, hogy a nyitott utcákat később normatív feltételekkel tudjanak kezdeményezni lakosok és vállalkozások a kerületben.

“Buli utca” lesz a Bacsóból?

Az Önkormányzat célja kifejezetten az, hogy ne egy „buli utcát” hozzon létre ezen a szűk közterületen, hanem egy olyan csendes helyet, amit egyaránt élvezhetnek a vendéglátóhelyek látógatói és a kikapcsolódásra vágyó környékbeliek is, és amit a lakók kikapcsolódásra, különböző programok és kulturális események szervezésére használhatnak.

Éppen ezért, ahogy a csatolt térkép is mutatja, a felület legalább felét kifejezetten nem fogyasztási célú területnek fogjuk kijelölni. Fontos cél, hogy ugyanolyan minőségű közterületet élvezhessen az is, aki nem a vendéglátóhelyek vendége, és az is, hogy a vendéglátóhelyek a közterületért cserében olyan közszolgáltatásokat is vállaljanak az Önkormányzat részére, amivel nem csak az ő vendégeik nyernek. Ezért szeretnénk bevezetni a másutt már bevált “fogyasztásmentes teraszokat”, amit a JGK Zrt. által foglalkoztatott kerületőrség tart fenn: ők szedik be este és teszik ki reggel a sárga székeket és a szürke asztalokat. Mivel ezek nem az étterem fogyasztóterének részét képezik, így tőlük függetlenül is használhatóak. Ezen kívül azt is támogatjuk, hogy zöldítéssel, különböző környékbelieknek szóló programokkal adjanak vissza a közösségnek azért a közterületért, amit használhatnak. Az utcába a próbaidőszak idejére az Önkormányzat is kihelyez növényládákat.Ezen kívül a Rév8, illetve az Önkormányzat is tervez helyben programokat szervezni, így például nyáron a Déri Miksa utca felújításához kapcsolódó közösségi programok egy részének ais ez az utcaszakasz lesz a helyszíne.

Hogyan változik a zajterhelés?

A forgalom által okozott zaj lényegesen csökkeni fog az utcaszakaszon, a szabályok kialakításával pedig a cél az, hogy a többi forrásból származó zaj szintje is alacsonyan maradjon. A vendéglátóhelyek kezdetben este 10 óráig lehetnek nyitva, ami később akár lehet még korábban is, ha a visszajelzések alapján ez problémás pont lesz. A vendégek figyelmét táblákkal is felhívjuk arra, hogy a saját érdekükben csendben élvezzék a megnyitott utcát. A tervezett programok csendesek lesznek, az Önkormányzat részéről pl. bolhapiacra, aszfaltrajzra stb. lehet számítani. A zenét, hangos TV-t a kerületben rendelet tiltja a teraszokon – ha lesz is valamilyen hasonló program, ahhoz egyedileg kell majd hozzájárulnia az Önkormányzatnak, és ekkor fontos szempont lesz a lakók nyugalma. A Közterület-felügyelet folyamatosan ellenőrizni fogja a szabályok betartását.

Mennyivel lesz nehezebb parkolni a nyitás után?

A Bacsó Béla utcán 5 db szabályos parkolóhely szűnik meg ideiglenesen. A kereséshez szükséges legrövidebb kerülőutakról a helyszínen kihelyezett táblákkal fogjuk tájékoztatni az autóvezetőket – a Bérkocsis utca felé haladók a Víg utcán tudnak kerülni, a Vásár utca felé pedig a Gutenberg téren keresztül lehet majd eljutni. A próbaidőszak tapasztalatai alapján lehetséges opció lesz később a Bacsó Béla utca ezen szakaszának egyirányúsítása is, amely az utcanyitáson kívüli időszakban még növelné is a parkolóhelyek számát.

Miért nem a piac előtti területet használjuk?

A piac előtti rész nem a kerületi, hanem a Fővárosi Önkormányzat hatásköre, de valóban jó lenne közösségi célokra használni azt a területet a későbbiekben. Ha a mostani teszt a környéken lakóknak méltánytalan problémákat okoz, a helycsere is lehetséges végkifejlet lehet, amelyről majd esetlegesen a tesztidőszak eredménye után tárgyalunk az érintett szereplőkkel. A csarnok előtt viszont egyelőre több nehézséggel is számolni kell, ami miatt a mostani teszt helyszínének  a Bacsó Béla utcát választottuk. A Rákóczi tér csarnok előtti része ugyanis egy tűzoltósági és metrójavítási felvonulási terület, emellett nyáron hiányzik róla az árnyék, illetve fővárosi tulajdonú közterület is, így a terület – akár ideiglenes – átalakításához nagyobb módosításokra és több szereplővel való egyeztetésekre lenne szükség.

További információt az utcanyitásról a Rév8 Zrt-től kaphatnak: info@rev8.hu és https://www.facebook.com/rev8zrt

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!