Élettel telt meg a Bacsó Béla utca

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Élettel telt meg a Bacsó Béla utca

Egész nyárra, október 3-ig megnyitottak egy utcaszakaszt a Csarnok-negyedben: a Bacsó Béla utca rövidke, Vásár és Bérkocsis közti szakaszát adta át a bicikliseknek, gyalogosoknak, kint üldögélőknek és teraszokon limonádézóknak a Józsefvárosi Önkormányzat. Mivel tesztidőszaknak mondják az idei nyarat, teszteltük.

Hogy milyennek gondoljuk a forgalom elől elzárt, helyi lakóközösségnek megnyitott, jelenleg sétálóutcát, elég röviden el lehet mondani: elképesztően jónak. Előnyös a vendéglátóhelyeknek, akik így nagyobb forgalmat tudnak vinni a több kinti asztallal, öröm a környékbelieknek, akik a nyári nyugalmat akarják élvezni, könnyebbség a bringásoknak.

De nem szeretnénk elfogultak lenni, ezért a körbejártuk azokat a kérdéseket, problémákat, amelyek felmerülhetnek a nyitott utcával kapcsolatban, hiszen mint minden újítás, ez is egy bizonyos közegnek kedvez, míg más csoportok érdekeit háttérbe szorítja. Akik csendre vágynak, autózni szeretnének, parkolót keresnek, biztosan kevésbé üdvözlik a Rév8 projektjét.

Az ötlet idén leginkább két vendéglátóhelynek kedvez, a Csiga és a Rákóczi étterem kaptak nagyobb teraszt, emellett az önkormányzat is letett (egyelőre) csekély számú, nem fogyasztó asztalt: a 3 asztalt és 12 széket. Ezeket a Józsefváros Gazdálkodási Központ (JGK) emberei kezelik, pakolják ki és be. A fenti két hely mellett az Afrika Büfé és a Macska is kitelepült az utcaszakaszra.

Nonstop buli lesz?

Nem. Aki attól félt, hogy a sétálóutca jelleg magával vonzza a féktelen bulit, megnyugodhat, az önkormányzat szigorúan szabályozza a teraszok nyitva tartását és zajosságát. Egyelőre este 10-ig lehetnek nyitva a teraszok, zene és hangos tévézés (pl. focimeccs) tilos, de ha a visszajelzések alapján még ez is zavarja a lakókat, korábbra hoznák a zárást.

Mivel eddig is voltak teraszaik ezeknek a helyeknek, illetve a Csigának tavaly még nem, de nyitott ablakok mellett üzemeltek, a zaj várhatóan semmivel nem lesz nagyobb, az autók miatti zajterhelés miatt még csökken is. Az a plusz 3-4 asztal, amit ki tudtak rakni az utcára, nem vonz ide annyival több bulizó fiatalt, akik miatt aggódniuk kellene az utca lakóinak.

Parkolás, behajtás

Egy mindössze pár tíz méter hosszú útszakaszról beszélünk, amit nagyon egyszerűen ki lehet kerülni autóval olyan módon, hogy az ember továbbhajt a Vásár utcán, és a Bacsó helyett a Víg utcára kanyarodik rá. A közlekedésben ez nem okoz fennakadást.

Az öt darab parkolóhely, amit elvesztettek a környéken lakók, amúgy sem volt túl népszerű a fizetős parkolás visszavezetése óta, járókelők elmondása szerint szinte minden autótulajdonos, aki ebben az utcában lakik, úgyis a Bacsó Béla nagy, újépítésű háztömbjében bérel beállót.

Kultúra, élet

A teraszok csak az utca egy részét foglalhatták el, a többi részre növényládák kerültek, illetve üresen hagyták a helyet a tervezett kulturális és közösségi eseményeknek, például a sétáló Déri Miksa utca projekt kapcsán is hoznak majd ide programokat.

Hogy miért nem a Rákóczi tér csarnok előtti szakaszát használják, arra azt válaszolta az önkormányzat, hogy egyrészt Fővárosi Önkormányzati terület, így hosszas engedélyeztetési folyamat után vehetné csak igénybe a kerület ilyen célra, emellett tűzoltósági és metrójavítási felvonulási területnek használják, nem utolsó sorban pedig semmi árnyék nincs itt, így nehéz lenne élhetővé varázsolni a leülni kívánó embereknek nyárra.

Ha azonban olyan visszajelzések jönnek, hogy a Bacsó Béla lakóit zavarja a teraszutca, elgondolkodnak majd ezen az opción is. Addig is, észrevételeket itt lehet leadni info@rev8.hu, panaszt pedig az alábbi ingyenesen hívható zöld számon (0680-277-256), vagy közvetlenül a Közterület-felügyelet 24 órában hívható zöld számán (0680-204-618) lehet jelenteni.

Szerző: Ádám Judit, képek: Mile Máté

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!