Közösségi Részvételi Iroda 2021. április – június

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Közösségi Részvételi Iroda 2021. április – június

Negyedéves beszámoló a Közösségi Részvételi Iroda munkájáról.

A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete 2020. márciusi ülésén határozott a Közösségi Részvételi Iroda létrehozásáról. A Közösségi Részvételi Iroda célja olyan eszközök, folyamatok és programok kidolgozása és működtetése, amelyek lehetővé teszik a kerületi lakosok aktív részvételét a helyi ügyekről szóló párbeszédben és a közös döntéshozatalban. Mindezek előfeltétele a lakosság közérthető tájékoztatása és a közösségépítés. Emellett a Közösségi Részvételi Iroda az önkormányzat egyéb szerveivel – ügyosztályokkal, irodákkal, gazdasági társaságokkal és intézményekkel – is együttműködik a fent megfogalmazott célok megvalósítása érdekében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy számos olyan folyamat részvételivé, elérhetővé és közérthetővé tételében is szerepet vállalunk, amelyek egyébként is folynának a kerületben.

A közérthető tájékoztatás és az átláthatóság elvárása az Irodára is vonatkozik, ezért feladatunknak tartjuk, hogy negyedévente beszámoljunk a nyilvánosságnak arról, hogy a kapcsolódó időszakban milyen tevékenységet végeztünk és milyen eredményeket értünk el. A beszámolóval kapcsolatos kérdéseiket, megjegyzéseiket és javaslataikat várjuk a beszámoló végén felsorolt elérhetőségeink bármelyikén.

Az iroda 2020 március-júniusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2020. június-augusztusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2020. szeptember-novemberi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2020. december – 2021. márciusi beszámolóját itt éri el.

Az Iroda működése

A Közösségi Részvételi Iroda közvetlen csapata az előző negyedévhez hasonlóan 4 főből áll: egy irodavezető, egy asszisztens, egy közösségszervező és egy asszisztens-ügyfélszolgálati munkatárs vesz részt munkánkban. Rendszeresen együtt dolgozunk az önkormányzat kommunikációs vezetőjével és az ő munkatársaival is.

A Közösségi Részvételi Iroda működéséről részletesebben itt olvashat.

Munkánkban nagyon sokat segítenek az önkéntes csapatunk tagjai. Önkéntesnek itt lehet jelentkezni.

Közérdekű tájékoztatás

A Közösségi Részvételi Iroda gondozza a kerületben található 34 utcai infopontot, amelyek közérdeklődésre számottartó információkat tartalmaznak. Ezeket havonta frissítjük. Ezzel párhuzamosan folyamatosan plakátok segítségével tájékoztatjuk  az önkormányzat intézményeiben és lakóházaiban is a kerületieket az őket érintő információkról és rendezvényekről. Szintén az Iroda szerkeszti a Józsefvárosi Hírlevelet, amit kéthetente vagy havonta küldünk el az arra feliratkozóknak. Iratkozzon fel itt!

Az iroda gondozza a józsefvárosi Civil hírlevelet is, amely kifejezetten civil szervezetek számára szolgáltatat híreket, a kutyás hírlevelet, ami a kerületi kutyatartókhoz juttat el hasznos információkat, illetve a a jozsefvaros.hu oldal Szóljon bele!, Civil, Hasznos és a Józsefváros Összefog menüpontjait is. Újdonságként 2021 májusban önkéntes fordítók bevonásával elindítottuk a honlap angol menüpontját.

Az elmúlt időszakban is számos közérthető tájékoztatót írtunk a kerületieket érintő fontos fejleményekről, így például a költségvetésről, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás és a Józsefváros kártya igénylésének módjáról, az igényelhető támogatásokról és elérhető pályázatokról, a Palotanegyedben történő filmforgatásokról. Útmutatót készítettünk a gépjárműadó lekérdezéséhez, a parlagfű elleni védekezéshez és a közérdekű adatigényéléshez is. Hosszú folyamat eredményeként elkészült a kisokos az önkormányzati tulajdonú házak lakóinak. Ezek a tájékoztatók a Józsefvárosi Önkormányzat “Hasznos” menüpontjában is elérhetők: https://old.jozsefvaros.hu/hasznos

Az Iroda emellett folyamatosan monitorozza a képviselő-testületi ülések és általában a Polgármesteri Hivatal, valamint az önkormányzati cégek és intézmények által hozott döntéseket és intézkedéseket, és egyre több esetben segíti ezek közérthetőségét és nyilvánosságát.

Az Iroda tartja fenn a Facebookon található Józsefváros Összefog csoportot, amely információ- és véleménycserére ad lehetőséget a józsefvárosi lakosoknak, illetve saját Facebook-oldalunkat is gondozzuk, ahol az önkormányzat részvételi híreit osztjuk meg.

Továbbra is működtetjük a józsefvárosi zöld számot, amely változatlanul ingyenesen áll a józsefvárosiak rendelkezésére hétköznapokon reggel 8 és este 6 között. Telefonszám: 06 80 277 256. A zöld számon keresztül segítettünk az oltásra való regisztrációban. Továbbá elkészítettünk egy összefoglalót, amiben a 2020 június és 2021 június között beérkezett hívásokat összegezzük.

Nálunk jelenthetik be a kerületiek azt is, ha saját házukban hiányzó, hibás, megrongált önkormányzati tájékoztató táblával találkoznak. A bejelentések nyomán a táblákat folyamatosan cseréljük.

Az iroda koordinálja a Józsefváros applikációt is, amelyre az érkező bejelentéseket a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. és a Közterület-Felügyelet munkatársaival együttműködésben kezeljük. Júniustól mi szerkesztjük a főoldalon megjelenő híreket, illetve elindítottuk a “Szolgáltatások” menüpontot is, ahol az egészségügyhöz, az oktatáshoz-neveléshez és a szociális ellátáshoz kapcsolódóan kaphatnak információt az applikáció használói.

A lakossági kapcsolattartás keretében az iroda monitorozza a polgármesteri kabinetbe érkező megkereséseket és bejelentéseket is, illetve együttműködik a Józsefvárosi Önkormányzat Facebook oldaláraérkező kérdések és megkeresések megválaszolásában is.

Közösségi fogadóórák és lakossági fórumok

Fontos célunk, hogy megújuljon és érdemi tartalommal töltődjön fel a választott tisztségviselők és a lakosság közötti párbeszéd. Ezért kezdtünk bele 2019 őszén a közösségi fogadóórák megszervezésébe. A járványhelyzetre tekintettel az utóbbi hónapokban kizárólag online, illetve hibrid (személyes és online) fogadóórákat és fórumokat is rendeztünk. Április 28-án a Corvin-negyed, június 16-án pedig a Magdolna és Orczy negyedek fogadóóráját tartottuk meg.

Június 24-én a lakásrendeletről szóló társadalmi egyeztetési folyamat részeként egy tájékoztató lakossági fórum keretén belül ismertettük az önkormányzat új lakásrendelettel kapcsolatos elképzeléseit.

Az események videóját megtekinthetik az Önkormányzat Facebook oldalán.

Rendezvények és közösségi események

A Közösségi Részvételi Iroda csapata részt vett a Ferencvárosi Önkormányzattal közösen szervezett Üllői úti virágültetés szervezésében és helyszíni lebonyolításában. Az eseményről készült videót megtekinthetik itt.

A Nemzetközi Romanap alkalmából a FiDo Ifjúsági Központtal együttműködve rap versenyt hirdettünk kerületi és a kerületi intézményekben tanuló roma és nem roma fiatalok részére. A június 4-én díjazott pályázók a Kapunyitási Pikniken léptek fel két héttel később. Szintén a Nemzetközi Romanap alkalmából a Roma Sajtóközponttal együttműködve Roma Hősök tematikájú infopont plakátokat készítettünk és helyeztünk ki a 34 kerületi állványra.

A Költészet Napja alkalmából több mint 100 helyre raktunk ki verseket kerület szerte.

Részt vettünk a június 11-i palotanegyedi virágültetés szervezésében. Az Oltalom Sportegyesülettel együttműködve Unity Utcai Futball Fesztivált rendeztünk, melynek keretében június 18-án 9 csapat mérkőzött meg egymással a FiDo parkban.

Június 20-án, a Menekültek Világnapja alkalmából megvalósult a She 4 She és a Magyar Helsinki Bizottság eseménye.

Nőnap Józsefvárosban: A márciusban kiírt “Nem kérünk virágot!” című pályázatunk nyerteseinek eseményei elkezdődtek. Először a Szeszgyár kertjében került megrendezésre egy kétnapos Ökofeminista fesztivál. Majd a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület szervezett sétát a Népszínház negyedben. A Nők Egymásért Mozgalom női körei is elindultuk, ahol szó volt a házimunkáról és a gyermeknevelésről is.

Önkéntesek szervezése

A Közösségi Részvételi Iroda fontos feladatának tartja az önkéntesek bevonását a kerületi közösségi tevékenységekbe, ezért folyamatos az önkéntesek toborzása, képzése és munkájuk szervezése. Elkészítettük az önkormányzat önkéntes-stratégiáját, melyben négy fő tevékenységi kört határoztunk meg.

A “segítő” önkéntesek elsősorban a szociális segítségnyújtás területén aktívak: két pékségből napi szinten megmaradt péksüteményt szállítanak a Lélekházba, gyógyszert vásárolnak be, segítenek szükség esetén adományok pakolásában, helyszíni segítséget nyújtanak az oltópontokon, a júniusi hőségriadóban pedig vizet osztottak.

A “tájékoztató” csoporthoz csatlakozó önkéntes segítők támogatják az Iroda munkáját a plakátok kihelyezésében, hogy minél több kerületi lakoshoz eljussanak a közérdekű információk, pályázati és ingyenes programlehetőségek. A tájékoztató csoport speciális alcsoportját alkotják az önkéntes fordítók, akik az önkormányzat anyagait fordítják le angolra.

A “zöld szám” csoportban dolgozó önkéntesek biztosítják az önkormányzat ingyenesen hívható információs vonalának folyamatos működését. A csoport tagjai folyamatos továbbképzéseken vesznek részt.

Megalakult emellett a “közösségi” munkacsoport, olyan önkéntes segítők részvételével, akik egy képzés elvégzése után hosszabbtávon segítik majd a Közösségi Részvételi Iroda által menedzselt részvételi folyamatok és közösségi események megvalósulását.

Konzultációk és részvételi folyamatok

Együttműködtünk az önkormányzat Lakásrendelet munkacsoportjával az új lakásrendelettel kapcsolatos egyeztetések kapcsán: közérthetősítettük az új lakásrendelet tervezetet, fórumot szervzetünk és előkészítjük a rendelet tervezet lakossági véleményeztetését.

Segítettünk a Polgármesteri Hivatal Humánkapcsolati Irodájának a „Józsefváros Egészségügyéért” kitüntetésre történő jelölési lehetőség promóciójában és a jelölések begyűjtésében.

Aktívan részt vettünk a fővárosi részvételi költségvetés promóciójában a kerületi online és offline felületeken.

Közösségfejlesztés és közösségszervezés

A VEKOP-6.2.1-15-2016-00013 “Budapest-Józsefváros, Magdolna-Orczy Negyed Szociális Városrehabilitációs Program” keretén belül folyamatosan együttműködünk a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesülettel: “Kutyával Józsefvárosban” címmel online képzés szervezésében vettünk részt, illetve június 19-én Kutyás Piknik valósult meg a Kálvária téren. Ezen kívül folyamatosan közösségfejlesztő akciókat szervezünk és közösségi beszélgetéseket folytatunk kutyatulajdonosokkal.

A Magdolna utcai foghíjtelek kapcsán egyeztettünk a Grundkerttel, a létesítendő kert közösségi dimenzióiról.

Együttműködtünk a Rév8 Zrt. kollégáival a Tolnai pihenőkert, a Práter utca felújítása és a Bacsó Béla utca megnyitása kapcsán.

Civil szervezetek támogatása

A  józsefvárosi kötődésű civil szervezetekkel és csoportokkal való együttműködés elősegítése érdekében online fórumot szerveztünk június 23-án.

Kapcsolatépítő beszélgetést folytattunk a kerületben működő civil szervezetekkel, amely során megismerkedtünk a szervezetek tevékenységével, így többek között a Giusto-Kamara Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft-vek, a Kék Pont Alapítvánnyal, az Emberbarát Alapítvánnyal, a Tisztviselőtelepi Önkormányzati Egyesülettel, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulattal, az Üdvhadsereggel és a Moravcsik Alapítvánnyal.

Segítettük a Rotary Clubot abban, hogy “örökbe fogadják” a Molnár Ferenc Parkot, vagyis részt vegyenek a park fenntartásában, zöld területeinek ápolásában.

Felkértük a 2020-as civil pályázat nyerteseit, hogy mutassák be munkájukat, ezzel is nyilvánosságot biztosítva számukra a jozsefvaros.hu oldalon.

Együttműködtünk a 2021-es civil, egyházi, nemzetiségi és sport pályázatok kiírásában és promóciójában és a tavalyihoz hasonlóan ismét mi koordináltuk a független szakmai bírálók munkáját.

Kutatások

Gyakornokunkkal együttműködésben kutatást végeztünk a Józsefváros Kártyával kapcsolatos kerületi tapasztalatokról és az eredmények alapján fejlesztési tervet készítettünk.

Sajtómegjelenések és elismerések

Június 10-én részt vettünk a Political Capital “Helyi összefogással a megosztottság ellen” című eseményén, ahol az önkormányzatok és civil szervezetek együttműködésének lehetőségeiről beszélgettünk.

A Közösségi Részvételi Iroda elérhetőségei:

Honlap https://old.jozsefvaros.hu/szoljon-bele és https://old.jozsefvaros.hu/onkormanyzat/iroda/33-93

E-mail: reszvetel@jozsefvaros.hu

Facebook: facebook.com/groups/jozsefvarososszefog és facebook.com/reszveteliiroda

Telefon: 0614592139

Cím: Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal, 1082 Budapest, Baross u. 63-67., Földszint, 3/1.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!