Részvételi projektek – kutatási jelentés a józsefvárosi polgárok részvételéről

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Részvételi projektek – kutatási jelentés a józsefvárosi polgárok részvételéről

Kutatási jelentés és ajánlások Józsefvárosnak az állampolgári részvételről a Sciences Po nevű egyetem diákokból álló kutatócsapatától.

Ez a jelentés bemutatja a Sciences Po csapatának az állampolgárok részvételével kapcsolatos kutatásait és a témát tárgyaló, különböző kontinensekről származó esettanulmányokat. Ez lehetővé teszi, hogy megértsük azokat a szerepeket, amelyeket az egyes szereplők különböző szinteken és különböző környezetben betöltenek. A kutatási jelentés célja, hogy megértsük a Józsefvárosban dolgozó kulcsszereplők közötti kapcsolatokat és lehetséges változtatásokat javasoljunk az önkormányzat számára az állampolgárok részvételének növelése érdekében, különösen a hátrányos helyzetű közösségek tekintetében.

Bár a VIII. kerület már megvalósított számos részvételi folyamatot, ennek ellenére akadályokba ütközött a marginalizált közösségek részvételének növelésében. Ez különösképpen kedvezőtlen, mivel a VIII. kerület lakossága rendkívül sokszínű és nagy lélekszámú hátrányos helyzetű közösség él itt. Azt a feladatot kaptuk [az egyetemi kurzusunk keretében], hogy választ keressünk a következő kérdésre: Hogyan tudjuk a marginalizált közösségek polgárainak részvételét növelni Budapest VIII. kerületében? E kutatási jelentés a legfőbb megállapításokat és javaslatokat vázolja fel a hátrányos helyzetű közösségek aktív bevonásához a társadalmi részvételük növelésén keresztül.

Az alábbi jelentés tartalmaz egy a Sciences Po csapata által készített hatalomtérképet is, amely feltérképezi a kulcsszereplőket és a kerületen belüli befolyásukat. További kiegészítésként megtalálható a változás elmélete is, amely négy jelentős tevékenységet vázol fel az állampolgári részvétel növeléséhez. Ezek az eszközök segítenek az önkormányzatnak, hogy egészségesebb kapcsolatot tudjon kiépíteni a polgárok között (különös tekintettel a hátrányos heéyzetű közösségekre) és hogy a VIII. kerület polgárai sikeres és egészséges életet élhessenek, mind az anyagi, mind a jóléti szükségleteik tekintetében.

Köszönjük a tanulmányt a szerzőknek! Founé DIAWARA, Michelle DJONG HUI ING, Manon FONSEGRIVE-BOURBOUSSON, Insaf HADDAD és Anastasia JONSDOTTIR

Köszönjük a munkát a fordító csapatnak! Arnold Dia, Bálint Zsófia, Kovács Klára, Ridavits Nóra, Tolnai Dóra és Sebestyén Zsuzsanna

A kutatás magyar nyelvű változata innen letölthető >>>

You can download the report in English from here: https://old.jozsefvaros.hu/dokumentumok/992_participatory_projects.pdf

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!