Részvételi projektek – kutatási jelentés a józsefvárosi polgárok részvételéről

event_available Utolsó frissítés:

Kutatási jelentés és ajánlások Józsefvárosnak az állampolgári részvételről a Sciences Po nevű egyetem diákokból álló kutatócsapatától.

Ez a jelentés bemutatja a Sciences Po csapatának az állampolgárok részvételével kapcsolatos kutatásait és a témát tárgyaló, különböző kontinensekről származó esettanulmányokat. Ez lehetővé teszi, hogy megértsük azokat a szerepeket, amelyeket az egyes szereplők különböző szinteken és különböző környezetben betöltenek. A kutatási jelentés célja, hogy megértsük a Józsefvárosban dolgozó kulcsszereplők közötti kapcsolatokat és lehetséges változtatásokat javasoljunk az önkormányzat számára az állampolgárok részvételének növelése érdekében, különösen a hátrányos helyzetű közösségek tekintetében.

Bár a VIII. kerület már megvalósított számos részvételi folyamatot, ennek ellenére akadályokba ütközött a marginalizált közösségek részvételének növelésében. Ez különösképpen kedvezőtlen, mivel a VIII. kerület lakossága rendkívül sokszínű és nagy lélekszámú hátrányos helyzetű közösség él itt. Azt a feladatot kaptuk [az egyetemi kurzusunk keretében], hogy választ keressünk a következő kérdésre: Hogyan tudjuk a marginalizált közösségek polgárainak részvételét növelni Budapest VIII. kerületében? E kutatási jelentés a legfőbb megállapításokat és javaslatokat vázolja fel a hátrányos helyzetű közösségek aktív bevonásához a társadalmi részvételük növelésén keresztül.

Az alábbi jelentés tartalmaz egy a Sciences Po csapata által készített hatalomtérképet is, amely feltérképezi a kulcsszereplőket és a kerületen belüli befolyásukat. További kiegészítésként megtalálható a változás elmélete is, amely négy jelentős tevékenységet vázol fel az állampolgári részvétel növeléséhez. Ezek az eszközök segítenek az önkormányzatnak, hogy egészségesebb kapcsolatot tudjon kiépíteni a polgárok között (különös tekintettel a hátrányos heéyzetű közösségekre) és hogy a VIII. kerület polgárai sikeres és egészséges életet élhessenek, mind az anyagi, mind a jóléti szükségleteik tekintetében.

Köszönjük a tanulmányt a szerzőknek! Founé DIAWARA, Michelle DJONG HUI ING, Manon FONSEGRIVE-BOURBOUSSON, Insaf HADDAD és Anastasia JONSDOTTIR

Köszönjük a munkát a fordító csapatnak! Arnold Dia, Bálint Zsófia, Kovács Klára, Ridavits Nóra, Tolnai Dóra és Sebestyén Zsuzsanna

A kutatás magyar nyelvű változata innen letölthető >>>

You can download the report in English from here: https://old.jozsefvaros.hu/dokumentumok/992_participatory_projects.pdf

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!