Településfejlesztési Szövetség: szakmai elismerést kapott a Józsefvárosi Önkormányzat

event_available Utolsó frissítés:

A Településfejlesztési Szövetség 2021. július 6-án Budapesten tartotta a Településfejlesztési Díj átadó ünnepségét, ahol a Józsefvárosi Önkormányzat az önkéntes rendszer 2020. évi fejlesztéséért „Önkéntesség és civil társadalom” külön elismerést kapott.

A Településfejlesztési Szövetség a településfejlesztéssel gyakorlatban foglalkozó szakemberek szervezete. Fő célja a térség- és településfejlesztéshez kapcsolódó szakmai kiválóság elősegítése, a tudományos kutatások és a jó gyakorlatok közti tudástranszfer megvalósítása.

Az évente egyszer kiosztott díjak célja, hogy elismerjék a valamilyen szempontból kiemelkedő projekteket és ezzel minél több minőségi fejlesztésre bátorítsák, inspirálják a településeket.

A szakmai zsűri a benyújtott projekteket olyan szempontok szerint értékelte, mint a megvalósítás színvonala, adaptálhatóság, a kifejtett társadalmi hatás mértéke, a fenntarthatóság és a partnerség.

A zsűri így méltatta a programot

Az élet időről-időre nehézségek elé állít bennünket. A kérdés az, hogyan tudunk adaptálódni a megváltozott körülményekhez és létre tudunk-e hozni valami szépet, valami jót a ránk zúduló problémából.

Ezzel a kérdéssel szembesültünk mindannyian a világméretű COVID járvány idején úgy egyéni, mint települési szinten, köztük Józsefváros is. A VIII. kerület a nehézséget egyben lehetőségként is kezelte. A koronavírus-járvány kapcsán kialakított józsefvárosi közösségi segítőrendszer rendszerszintű fejlődési lehetőséget nyújtott a szociális ellátórendszer, a helyi civil társadalom és az önkormányzat számára is. Az első hullám alatt elkészített stratégia mentén olyan közösségi, önkéntes munkacsoportokban indult meg a munka, mint

-    Tájékoztatás a közérdekű információk széleskörű eljuttatása érdekében

-    Segítőmunkacsoport, amelyben már az első hullám alatt is több mint 80 önkéntes segített bevásárlásban, települési támogatás igénylésében kutyasétáltatásban, gyógyszerek, adományok és étel eljuttatásában

-    Közösségi munkacsoport a lakossági konzultációs folyamatok lebonyolításáért

-    Zöld szám a gyors információhoz jutásért

A bemutatott program további erényei az önkéntesek számára nyújtott pszichológusi segítség valamint az önkéntességi módszerek, segédanyagok nyilvánossá tétele, hogy a példát más önkormányzatok is követhessék.

Vannak olyan kihívások, amelyek összekovácsolnak bennünket és az erős kötelékek a baj elmúltával is velünk maradnak. E kötelékek további erősítésének érdekében a zsűri a Budapest VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat részére „Önkéntesség és civil társadalom elismerést” adományozott.

Hogyan látja az önkormányzat?

A Szövetség a gratuláció mellett néhány kérdést is feltett az önkormányzatnak a projektről.

Miért fontos ez a díjazott projekt a Józsefvárosban élők számára? Miben látják legnagyobb értékét?

A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet a Józsefvárosi Önkormányzat minden szervezeti egységétől, intézményétől és cégétől a megszokottól eltérő működést, valamint a rendes ügyvitelnél sokkal nagyobb rugalmasságot, gyorsaságot, nyitottságot és empátiát követelt meg. A veszélyhelyzetre válaszul kialakított közösségi segítőrendszer azonban túlmutat a helyzethez való szükséges alkalmazkodáson és rendszerszintű fejlődési lehetőséget nyújtott mind a szociális ellátórendszer, mind a helyi civil társadalom, mind pedig az önkormányzat számára – és ami még fontosabb, a három szereplő együttműködése tekintetében is.

A koronavírus-járvány okozta egészségügyi, gazdasági és társadalmi válsághelyzetre adott válaszában a Józsefvárosi Önkormányzat egyszerre épített a már jól beágyazott szociális intézményrendszerben dolgozók tapasztalatára és az önkormányzathoz újonnan csatlakozott, a civil és közösségi munkában jártas munkatársak tudására. Az innováció kulcsa ennek a két megközelítésnek a jól összehangolt és egymást tiszteletben tartó működése, amely minden szereplőből a legerősebb odalát tudta kihozni, és így józsefvárosiak ezreinek tudott hatékony segítséget nyújtani a korábban nem tapasztalt veszélyhelyzetben.

A segítőrendszer szerves részeként kezdtük el az önkéntesek bevonását, amely korábban ismeretlen gyakorlat volt az önkormányzatban, mára viszont stabil bázisát adja a helyi lakók aktivizálásának, a közösségépítésnek és a szociális szolgáltatások fejlesztésének.

Elképzelhető-e folytatás a díjazott projektre építve valamilyen új, további fejlesztéssel esetleg a jó gyakorlat fenntartásával?

A pályázatban leírt rendszert továbbra is működtetjük, és azóta egy újabb csoporttal egészült ki a józsefvárosi önkéntesek csapata: a fordító önkéntesek az Önkormányzat híreinek angolra fordításában segítenek Budapest egyik leginkább multikulturális kerületében. Ennek köszönhetően elindult az önkormányzat honlapjának angol nyelvű szekciója: https://old.jozsefvaros.hu/english

Fontos számunkra az önkéntesség kultúrájának terjesztése és a modellteremtés, ezért tevékenységeinkről számos alkalommal számoltunk be nyilvánosan, illetve széles körben elérhető segédanyagokat is közzé tettünk, hogy más önkormányzatok is követhessék a példánkat.

• A járványhelyzet elején útmutatót készítettünk önkéntesek számára a higiéniai előírásokról, amely Facebook oldalunkról is elérhető és több más önkormányzat is átvette: https://www.facebook.com/jozsefvaros.hu/photos/a.115487313255991/154957902642265/

• Az önkéntesekkel kisokost készítettünk a járvány alatt végzett tevékenységeinkről: https://old.jozsefvaros.hu/hir/75289/kisokos-onkenteseknek-koronavirus-idejen

• Részt vettünk egy online kerekasztal-beszélgetésen is, ahol megosztottuk a tapasztalatainkat: http://www.kozeletiskolaja.hu/post/a-mi-dolgunk-hogy-megmutassuk-a-kiutat-ebbol-a-helyzetbol-szegenyseg-es-onszervezodes-a-koronavirus-idejen

• A járványhelyzet végén meghívást kaptunk a Fővárosi Önkormányzattól, hogy a kerületi civil referensek számára bemutassuk az önkéntes koordinációval kapcsolatos gyakorlatunkat. A visszajelzések alapján a résztvevők hasznosnak találták munkánk bemutatását. Munkatársunk tapasztalatainkat összefoglalta egy civil szervezet honlapján is: http://www.kozeletiskolaja.hu/post/onkentesek-szervezese-koronavirus-idejen

• Részt vettünk egy online tartott nemzetközi konferencián is, ahol szintén beszámoltunk az önkénteseknek a járvány első hulláma alatt végzett tevékenységéről: https://varosszolidaritasdemokracia.blog.hu/2020/11/05/the_role_of_municipalist_cities_after_the_covid-19_crisis_and_the_need_for_eu_funding_for_cities

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!