Megújul a Horváth Mihály tér – véleményezze Ön is a terveket!

event_available Utolsó frissítés:

A Józsefvárosi Önkormányzat megbízásából a LAND-A Kft. tervezi a Horváth Mihály tér északi oldalának felújítását. Az önkormányzat tervei szerint a beruházás két ütemben valósul meg. Az első ütem kivitelezése a költségvetési források teljesülése esetén a tervek szerint 2022 tavaszán indul.

A Horváth Mihály tér történeti, kulturális, városképi és funkcionális szempontok szerint is fontos része Józsefvárosnak. A tér és a templom mindig szerves része volt a városi szövetnek: korábban a templom oldalában egyszintes házak álltak, melyek helyére a József telefonközpont és a hozzá kapcsolódó épületek kerültek. Az utóbbi években újabb változások történtek a téren: megújult a templom homlokzata, a telefonközpontba luxusszálloda költözött, a 15-ös szám alatt pedig új társasház épül, ami szintén erős nyomot hagy a környék arculatán.

A tér tervezése 2019 tavaszán indult el, majd egy hosszabb szünetet követően 2021 tavaszán gyorsult fel még zöldebb irányba. A tervezési terület a Horváth Mihály tér “északi oldala”, vagyis a Baross utca, Német utca, Tavaszmező utca és Őr utca által határolt terület. A beruházás legfőbb célja az, hogy egy rendezett, jól használható, minél zöldebb, emberközpontú köztér jöjjön létre, amely egyszerre szolgálja az ott élők, áthaladók, pihenni vágyók igényeit.

A megújítás fő alapelvei a következők:

- Reprezentatív pihenőtér - Egységes arculatú, gyalogos-központú, sok ülőfelülettel ellátott kialakítás.

- Klímabarát tér - A meglévő fák megőrzése és védelme és minél több árnyékoló új fa telepítése, valamint a zöldfelületek maximalizálása.

- Élénk tér - A földszinti üzlethelyiségek számára kitelepülési lehetőség megteremtése. A templom előtt szilárd burkolatú teresedés létrehozása.

- Biztonságos közlekedés - A gyalogos és kerékpáros forgalom biztosítása járdaszintbe emelt burkolatokkal és csomópontokkal, és a parkolás rendezése.

Hogyan fog kinézni a tér az új tervek szerint?

Költségvetési okokból az önkormányzat két ütemre tervezi bontani a kivitelezést, ahol az ütemeket a használhatóság és a térépítészet határozza meg a költségekkel összhangban. Az első ütem a szálloda, a Horváth Mihály tér 16 sz. alatti társasház, a templom és a Baross utca közötti területet érinti. Itt egy főként rendezetlen parkolóból árnyékos zöldfelület és sétány jön létre.

A második ütem a Horváth Mihály tér 15 sz. alatti társasház és a Tavaszmező utca vonaláig terjed, ami ma szintén főleg rendezetlen parkoló. Az első ütem sétánya is folytatódik és egy árnyékos új teresedés jön létre az Őr utca bejáratánál, ugyanakkor a templom északi oldalán egyoldali, merőleges parkoló továbbra is biztosítani fogja a tér megközelítését autóval.

Az első ütem megvalósítása a tervek szerint 2022 tavaszán indulna, míg a másodikra lehetséges, hogy több évet is kell várni.

A teret észak felől határoló épületek  (új szálloda, új társasház, meglévő lakóépületek) előtt egy fás sétány lesz a Tavaszmező utca vonalában. A fák helyét a terület alatt futó közművek határozzák meg. A tervezési területen jelentős nagyságú, kb. 900 m2 zöldfelület jön létre és 25 db új fa elültetését tervezzük (20 az első ütemben, 5 a másodikban), bővítve a Baross utcai fasort is. A tervek szerint jelentős árnyékos felület jöhet létre az áthaladók és a téren pihenni vágyók számára. Pázmány Péter szobra a jelenlegi helyén kerülne megőrzésre. A zöldkazetták, amelyek minél több zöldfelületet és pihenő lehetőséget biztosítanak jelentősen meghatározzák majd a tér építészeti arcát. A szobor körüli gyepes felületen a fák és az árnyas hangulat fognak dominálni a padok mentén, míg a téren minden évben elhelyezésre kerülő karácsonyfa továbbra is helyet kap.

A térről nyíló ingatlanok gépjárművel továbbra is az Őr utca irányából lesznek megközelíthetőek, ahol az úttest járdaszintbe emelése segíti minden közlekedő biztonságát. Bár a tér sétáló, a szálloda taxival is megközelíthető lesz a tér parkolója felől és a taxik rövid időre megállhatnak az épület előtt, ahogy az máshol is megszokott. A Horváth Mihály tér 15. sz. alatt épülő mélygarázs szintén a parkoló felől lesz megközelíthető.

A templom előterébe a behajtás kizárólag az épület fenntartása és egyházi rendezvények idején lesz engedélyezett a parkoló felől, ahol ezt egy manuálisan dönthető oszloppal lehet majd szabályozni. A teljes tervezési területen, vagyis a Horváth Mihály tér északi oldalán jelenleg kb. 91 db parkolóhely található, a tervek szerint az első ütemben  52 db, míg a második ütemben már csak 27 db marad.

Bár a tér műszaki keretei (pl. a szálloda és a templom igényei) nem adnak lehetőséget a korlátlan képzelőerőnek, a lehetőségeinkhez képest mindent megtettünk az összes ismert szempont kielégítésére. Ezzel együtt fontos számunkra, hogy a környéken élők időben lehetőséget kapjanak arra, hogy megismerjék a terveket és véleményt mondhassanak azokról. Kérjük, segítse észrevételeivel, ötleteivel a tér tervezésének befejezését!

 

A Horváth Mihály tér átalakításának menetrendje:

Online lakossági véleményezés: 2021. szeptember 14 - szeptember 26.

Vélemények összesítése: 2021. október 1.

Engedélyes terv: 2021. november 1

Kiviteli terv: 2021. december 15

Közbeszerzés: 2022. január 10.

Kivitelezés indul: 2022 március

A tervek véleményezése egy online űrlapon keresztül lehetséges, amely a tervekkel együtt itt érhető el. Kérjük, nézze meg a terveket és ossza meg velünk a véleményét legkésőbb szeptember 26. vasárnap éjfélig. A beérkezett véleményekről összesítést fogunk készíteni, amelyben azt is fogjuk jelezni, hogy mely javaslatokat tudtuk beépíteni a tervek véglegesítésébe és melyeket nem.

Ha további kérdése lenne, kérjük keresse a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal Városépítészeti Irodáját: https://old.jozsefvaros.hu/onkormanyzat/iroda/31

Köszönjük részvételét és együttműködését!

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!