Megújul a Horváth Mihály tér – véleményezze Ön is a terveket!

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Megújul a Horváth Mihály tér – véleményezze Ön is a terveket!

A Józsefvárosi Önkormányzat megbízásából a LAND-A Kft. tervezi a Horváth Mihály tér északi oldalának felújítását. Az önkormányzat tervei szerint a beruházás két ütemben valósul meg. Az első ütem kivitelezése a költségvetési források teljesülése esetén a tervek szerint 2022 tavaszán indul.

A Horváth Mihály tér történeti, kulturális, városképi és funkcionális szempontok szerint is fontos része Józsefvárosnak. A tér és a templom mindig szerves része volt a városi szövetnek: korábban a templom oldalában egyszintes házak álltak, melyek helyére a József telefonközpont és a hozzá kapcsolódó épületek kerültek. Az utóbbi években újabb változások történtek a téren: megújult a templom homlokzata, a telefonközpontba luxusszálloda költözött, a 15-ös szám alatt pedig új társasház épül, ami szintén erős nyomot hagy a környék arculatán.

A tér tervezése 2019 tavaszán indult el, majd egy hosszabb szünetet követően 2021 tavaszán gyorsult fel még zöldebb irányba. A tervezési terület a Horváth Mihály tér “északi oldala”, vagyis a Baross utca, Német utca, Tavaszmező utca és Őr utca által határolt terület. A beruházás legfőbb célja az, hogy egy rendezett, jól használható, minél zöldebb, emberközpontú köztér jöjjön létre, amely egyszerre szolgálja az ott élők, áthaladók, pihenni vágyók igényeit.

A megújítás fő alapelvei a következők:

– Reprezentatív pihenőtér – Egységes arculatú, gyalogos-központú, sok ülőfelülettel ellátott kialakítás.

– Klímabarát tér – A meglévő fák megőrzése és védelme és minél több árnyékoló új fa telepítése, valamint a zöldfelületek maximalizálása.

– Élénk tér – A földszinti üzlethelyiségek számára kitelepülési lehetőség megteremtése. A templom előtt szilárd burkolatú teresedés létrehozása.

– Biztonságos közlekedés – A gyalogos és kerékpáros forgalom biztosítása járdaszintbe emelt burkolatokkal és csomópontokkal, és a parkolás rendezése.

Hogyan fog kinézni a tér az új tervek szerint?

Költségvetési okokból az önkormányzat két ütemre tervezi bontani a kivitelezést, ahol az ütemeket a használhatóság és a térépítészet határozza meg a költségekkel összhangban. Az első ütem a szálloda, a Horváth Mihály tér 16 sz. alatti társasház, a templom és a Baross utca közötti területet érinti. Itt egy főként rendezetlen parkolóból árnyékos zöldfelület és sétány jön létre.

A második ütem a Horváth Mihály tér 15 sz. alatti társasház és a Tavaszmező utca vonaláig terjed, ami ma szintén főleg rendezetlen parkoló. Az első ütem sétánya is folytatódik és egy árnyékos új teresedés jön létre az Őr utca bejáratánál, ugyanakkor a templom északi oldalán egyoldali, merőleges parkoló továbbra is biztosítani fogja a tér megközelítését autóval.

Az első ütem megvalósítása a tervek szerint 2022 tavaszán indulna, míg a másodikra lehetséges, hogy több évet is kell várni.

A teret észak felől határoló épületek  (új szálloda, új társasház, meglévő lakóépületek) előtt egy fás sétány lesz a Tavaszmező utca vonalában. A fák helyét a terület alatt futó közművek határozzák meg. A tervezési területen jelentős nagyságú, kb. 900 m2 zöldfelület jön létre és 25 db új fa elültetését tervezzük (20 az első ütemben, 5 a másodikban), bővítve a Baross utcai fasort is. A tervek szerint jelentős árnyékos felület jöhet létre az áthaladók és a téren pihenni vágyók számára. Pázmány Péter szobra a jelenlegi helyén kerülne megőrzésre. A zöldkazetták, amelyek minél több zöldfelületet és pihenő lehetőséget biztosítanak jelentősen meghatározzák majd a tér építészeti arcát. A szobor körüli gyepes felületen a fák és az árnyas hangulat fognak dominálni a padok mentén, míg a téren minden évben elhelyezésre kerülő karácsonyfa továbbra is helyet kap.

A térről nyíló ingatlanok gépjárművel továbbra is az Őr utca irányából lesznek megközelíthetőek, ahol az úttest járdaszintbe emelése segíti minden közlekedő biztonságát. Bár a tér sétáló, a szálloda taxival is megközelíthető lesz a tér parkolója felől és a taxik rövid időre megállhatnak az épület előtt, ahogy az máshol is megszokott. A Horváth Mihály tér 15. sz. alatt épülő mélygarázs szintén a parkoló felől lesz megközelíthető.

A templom előterébe a behajtás kizárólag az épület fenntartása és egyházi rendezvények idején lesz engedélyezett a parkoló felől, ahol ezt egy manuálisan dönthető oszloppal lehet majd szabályozni. A teljes tervezési területen, vagyis a Horváth Mihály tér északi oldalán jelenleg kb. 91 db parkolóhely található, a tervek szerint az első ütemben  52 db, míg a második ütemben már csak 27 db marad.

Bár a tér műszaki keretei (pl. a szálloda és a templom igényei) nem adnak lehetőséget a korlátlan képzelőerőnek, a lehetőségeinkhez képest mindent megtettünk az összes ismert szempont kielégítésére. Ezzel együtt fontos számunkra, hogy a környéken élők időben lehetőséget kapjanak arra, hogy megismerjék a terveket és véleményt mondhassanak azokról. Kérjük, segítse észrevételeivel, ötleteivel a tér tervezésének befejezését!

 

A Horváth Mihály tér átalakításának menetrendje:

Online lakossági véleményezés: 2021. szeptember 14 – szeptember 26.

Vélemények összesítése: 2021. október 1.

Engedélyes terv: 2021. november 1

Kiviteli terv: 2021. december 15

Közbeszerzés: 2022. január 10.

Kivitelezés indul: 2022 március

A tervek véleményezése egy online űrlapon keresztül lehetséges, amely a tervekkel együtt itt érhető el. Kérjük, nézze meg a terveket és ossza meg velünk a véleményét legkésőbb szeptember 26. vasárnap éjfélig. A beérkezett véleményekről összesítést fogunk készíteni, amelyben azt is fogjuk jelezni, hogy mely javaslatokat tudtuk beépíteni a tervek véglegesítésébe és melyeket nem.

Ha további kérdése lenne, kérjük keresse a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal Városépítészeti Irodáját: https://old.jozsefvaros.hu/onkormanyzat/iroda/31

Köszönjük részvételét és együttműködését!

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!