MikroMobilitási Pontokat (mMP) létesít az önkormányzat

event_available Utolsó frissítés:

Ezáltal megoldás születik a közterületi kerékpártárolásra és a roller-problémára is a kerületben.

A megosztott közlekedési eszközök, ezek között a kerékpárok és a rollerek egyre fontosabb részei a kortárs és a jövő fenntartható városias közlekedésének. Viszont megfelelő támogatás vagy éppen szabályozás nélkül számos probléma ütheti fel a fejét. Ilyen probléma például a kerékpártárolók hiánya, amely csökkenti az emberek biciklizési kedvét. Illetve a nyilvánvaló közlekedési konfliktus: az elektromos rollerek közterületen való szabályozatlan széthagyása.

Ezekre a problémákra a megoldás a világszerte bevált mikroMobilitási Pontok (mMP), amelyek létesítéseinek helyszíneiről a Városüzemeltetési Bizottság a 2021. szeptember 8-i ülésén döntött.

De mik azok a mikroMobilitási Pontok?

A mikroMobilitási Pontokon saját és megosztott kerékpárokat, rollereket és más eszközöket lehet leparkolni. A kerületi tervek szerint a pontok 150-200 méterre helyezkednek el egymástól és a BKK típustervei alapján készülnek egységes fővárosi arculattal. A mikroMobilitási Pontok kialakításával közel 600 új, közterületi kerékpártároló létesül, ami megháromszorozza a kerületi tárolók számát, ezzel orvosolva azok jelenlegi hiányát. A mielőbbi megoldás érdekében a mikroMobilitási Pontokat az Önkormányzat fogja létesíteni, és párhuzamosan olyan jogi-pénzügyi konstrukciót hoz létre, aminek a keretében kizárólag az erre kijelölt pontokon lehet elhelyezni a rollereket.

BKK: mMP illusztráció

A pontok elhelyezkedését illetően a Hivatal együttműködik mindhárom  megosztott rollereket szolgáltató céggel, a régebb óta Budapesten lévő Lime-mal, és az újonnan érkezett MVM Birddel és német hátterű Tierrel. A pontok elhelyezése kapcsán az egyéni képviselők és a Magyar Kerékpáros Klub javaslatait is figyelembe vette az önkormányzat, a kidolgozott szakmai mMP helyszínlista bírja a BKK támogatását.

Mikor és milyen területeken?

A mMP-ok kialakítása 2 nagy csomagban oszlik attól függően, hogy milyen a közterület jellege. Az első csomagban a kerületi területeken bonyolítja le a kivitelezést a JGK Zrt. Egyrészt a meglévő tárolók rollertárolással bővülnek, emellett a gyalogosfelületeken új tárolók épülnek ki. Az úttesten parkolóhelyet, vagy forgalomtól elzárt területet érintő pontok esetén forgalomtechnikai tervek készülnek. Az első csomagból több pont külön kerül kialakításra jövő tavasszal a nagyobb közterületi felújítások keretében (pl. Déri Miksa utca, Práter utca, stb.).

A fővárosi területen lévő pontok tartoznak a második csomagba, a kialakítási keretekről még további egyeztetések szükségesek a fővárosi önkormányzattal is.

Az első csomagban a kerületi területeken 123 helyen több, mint 345 tároló épül ki, ami a közterületi felújításokkal együtt meghaladja a 385-öt. Ezek a pontok 55 parkolóhelyet érinthetnek. Az érintett parkolóhelyek között 14 található a Palotanegyedben és 41 Középső-Józsefvárosban.

A pontok pontos helyszínét megtekinthetik az alábbi térképen: bit.ly/mmp_jozsefvaros

A projektre első körben 19 millió forintot szán az önkormányzat. Eredmények tekintetében kényelmesebb kerékpározás, a rollerkáosz megszűnése és a tilosban parkolás mérséklése egyaránt várható. A rollerszolgáltatókkal való megegyezést követően pedig folyamatos bevételeket vár az önkormányzat. A kerületben új Bubi pontok is létesülnek, ezek lehetséges integrálása a mikroMobilitási Pontokkal sokkal hatékonyabb belvárosi közlekedést tesz lehetővé. Az önkormányzat tervei szerint a biztonságosabb és kényelmesebb kerékpározást, valamint akár rollerezést, vagy éppen gyaloglást a remélhetőleg fokozatosan kialakuló 30 km/h-s sebességcsökkentett mellékutcák is segítik majd.

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!