Közösségi Részvételi Iroda 2021. július-szeptember

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Közösségi Részvételi Iroda 2021. július-szeptember

Negyedéves beszámoló a Közösségi Részvételi Iroda munkájáról.

A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete 2020. márciusi ülésén határozott a Közösségi Részvételi Iroda létrehozásáról. A Közösségi Részvételi Iroda célja olyan eszközök, folyamatok és programok kidolgozása és működtetése, amelyek lehetővé teszik a kerületi lakosok aktív részvételét a helyi ügyekről szóló párbeszédben és a közös döntéshozatalban. Mindezek előfeltétele a lakosság közérthető tájékoztatása és a közösségépítés. Emellett a Közösségi Részvételi Iroda az önkormányzat egyéb szerveivel – ügyosztályokkal, irodákkal, gazdasági társaságokkal és intézményekkel – is együttműködik a fent megfogalmazott célok megvalósítása érdekében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy számos olyan folyamat részvételivé, elérhetővé és közérthetővé tételében is szerepet vállalunk, amelyek egyébként is folynának a kerületben.

A közérthető tájékoztatás és az átláthatóság elvárása az Irodára is vonatkozik, ezért feladatunknak tartjuk, hogy negyedévente beszámoljunk a nyilvánosságnak arról, hogy a kapcsolódó időszakban milyen tevékenységet végeztünk és milyen eredményeket értünk el. A beszámolóval kapcsolatos kérdéseiket, megjegyzéseiket és javaslataikat várjuk a beszámoló végén felsorolt elérhetőségeink bármelyikén.

Az iroda 2020 március-júniusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2020. június-augusztusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2020. szeptember-novemberi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2020. december – 2021. márciusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2021. április – júniusi beszámolóját itt éri el.

Az Iroda működése

A Közösségi Részvételi Iroda közvetlen csapata az előző negyedévhez hasonlóan 4 főből áll: egy irodavezető, egy asszisztens, egy közösségszervező és egy asszisztens-ügyfélszolgálati munkatárs vesz részt munkánkban. Rendszeresen együtt dolgozunk az önkormányzat kommunikációs vezetőjével és az ő munkatársaival is.

A Közösségi Részvételi Iroda működéséről részletesebben itt olvashat.

Munkánkban nagyon sokat segítenek az önkéntes csapatunk tagjai, akik most már több munkacsoportban tevékenykednek. Önkéntesnek itt lehet jelentkezni. Várjuk Önt is szeretettel!

 

Közérdekű tájékoztatás

A Közösségi Részvételi Iroda gondozza a kerületben található 34 utcai infopontot, amelyek közérdeklődésre számottartó információkat tartalmaznak. Ezeket havonta frissítjük. Ezzel párhuzamosan folyamatosan plakátok segítségével tájékoztatjuk  az önkormányzat intézményeiben és lakóházaiban is a kerületieket az őket érintő információkról és rendezvényekről.

Az Iroda szerkeszti a Józsefvárosi Hírlevelet, amit kéthetente vagy havonta küldünk el az arra feliratkozóknak. Iratkozzonfel  a hírlevélre itt!Szintén az iroda gondozza a józsefvárosi Civil hírlevelet is, amely kifejezetten civil szervezetek számára szolgáltatat híreket, a kutyás hírlevelet, ami a kerületi kutyatartókhoz juttat el hasznos információkat, illetve a a jozsefvaros.hu oldal Szóljonbele!, Civil, Hasznos, JózsefvárosÖsszefog és az Englishmenüpontjait is.

Az elmúlt időszakban is számos közérthető tettünk közzé a kerületieket érintő fontos fejleményekről, így például a közérdekű adatigénylés rendjéről, a településképről és a település fejlesztéséről szólódokumentumok véleményezésének menetéről, az új lakásrendeletről, a COVID-oltáshoz kapcsolódó egészségvédelmi támogatásról, az ellátási lehetőségek a józsefvárosi Értelmi FogyatékosokNapközi Otthonában, az emléktáblák és szobrok elhelyezésének menetéről, valamint a felújítandó és a felújított lakásokról szóló lakáspályázatokról. Ezek a tájékoztatók a Józsefvárosi Önkormányzat “Hasznos” menüpontjában is elérhetők: https://old.jozsefvaros.hu/hasznos

Az Iroda emellett folyamatosan monitorozza a képviselő-testületi ülések és általában a Polgármesteri Hivatal, valamint az önkormányzati gazdasági társaságok és intézmények által hozott döntéseket és intézkedéseket, és egyre több esetben segíti ezek közérthetőségét és nyilvánosságát.

Az Iroda tartja fenn a Facebookon található Józsefváros Összefog-csoportot, amely információ- és véleménycserére ad lehetőséget a józsefvárosi lakosoknak, illetve sajátFacebook-oldalunkat is gondozzuk, ahol az önkormányzat részvételi híreit osztjuk meg.

Ügyfélszolgálati feladatok

Továbbra is működtetjük a józsefvárosi zöld számot, amely változatlanul ingyenesen áll a józsefvárosiak rendelkezésére hétköznapokon reggel 8 és este 6 között. Telefonszám: 06 80 277 256. A zöld számon keresztül az általános tájékoztatáson és eligazításon túl továbbra is segítettünk az oltásra való regisztrációban és a harmadik oltásra történő időpontfoglalásban.

Nálunk jelenthetik be a kerületiek azt is, ha saját házukban hiányzó, hibás, megrongált önkormányzati tájékoztató táblával találkoznak. A bejelentések nyomán a táblákat folyamatosan cseréljük.

Az iroda koordinálja a Józsefváros applikációt is, amelyre az érkező bejelentéseket a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. és a Közterület-Felügyelet munkatársaival együttműködésben kezeljük. Júniustól mi szerkesztjük a főoldalon megjelenő híreket, illetve elindítottuk a “Szolgáltatások” menüpontot is, ahol az egészségügyhöz, az oktatáshoz-neveléshez és a szociális ellátáshoz kapcsolódóan kaphatnak információt az applikáció használói.

A Polgármesteri Hivatal informatikusaival és az anyakönyvi iroda munkatársaival együtt kifejlesztettünk egy online időpontfoglaló rendszert, amely most még csak az anyakönyvi ügyekre vonatkozik, de használatát fokozatosan fogjuk kiterjeszteni az önkormányzat minden ügyosztályára és irodájára. Az időpontfoglaló rendszer itt érhető el:https://idopontfoglalas.jozsefvaros.hu

Közösségi fogadóórák és lakossági fórumok

Fontos célunk, hogy megújuljon és érdemi tartalommal töltődjön fel a választott tisztségviselők és a lakosság közötti párbeszéd. Ezért kezdtünk bele 2019 őszén a közösségi fogadóórák megszervezésébe.

Ebben az időszakban augusztus 25-én a Csarnok negyed fogadóóráját tartottuk meg, a szeptember 29-ei Losonci negyedben tervezett fogadóórát járványügyi problémák miatt október 28-ra kellett áthelyeznünk.

Az események videóját megtekinthetik az ÖnkormányzatFacebook oldalán.

Ezen kívül segítettünk a július 12-ei a településképi arculati kézikönyvről és a településképi rendeletről szóló lakossági fórum szervezésében is .

Rendezvények és közösségi események

Az utóbbi három hónapban is folyamatosan zajlottak a Nem kérünk virágot nőnapi ötletpályázat nyertes pályázatainak programjai. Az Útilapu Hálózat július 2-án megtartotta a második Inspiráló utcák eseményét, ahol inspiráló nőkről készíthettek posztereket az érdeklődők. Július 3-án a Nők Egymásért Mozgalom szervezte meg az Otthon, egyenlően – női kör 3. alkalmát, ahol a bevásárlási szokásokról és az ezzel járó egyenlőtlenségekről beszélgettek a résztvevők. A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület szervezésében együtt főztünk és tanultunk biciklizni migráns nőkkel. Augusztusban pedig három helyszínen – a Mátyás téren, a Kálvária téren és a II. János Pál pápa téren – a Női tekintetek Józsefvárosban esemény keretében készíthettek közös szubjektív Józsefváros-térképet a kerületi nők, ahol a kerülettel kapcsolatos különböző gondolataikat, tapasztalataikat és érzéseiket jeleníthették meg. Augusztus 28-án a Magyarországi Dúlák Egyesülete rendezte meg az Egy nap a háborítatlan szülésért című eseményt, amelynek célja az volt, hogy minél több nőnek, családnak megmutassák, hogy milyen jogaik és milyen lehetőségeik vannak a szülés előtt, a szülés során és a szülés után, mindezt személyes történeteken és saját élményű művészeti foglalkozásokon keresztül.

A tavalyi évhez hasonlóan a Magyar Kerékpárosklubbal együttműködésben hat biciklis túrát szerveztünk azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni és azoknak is és azoknak, akik már bicikliznek a városban, de szeretnének még több rutint szerezni a nehezebb útvonalakon.

Ebben az időszakban segítettünk a kerületi iskolai adománygyűjtéslebonyolításában.

Újra részt vettünk a józsefvárosi elismerő kitüntetésekre történő jelölések hirdetésében, illetve lebonyolítottuk a a “Józsefvárosi Közösségekért” kitüntetés közönségszavazását. A nyertes  Rotary Club Budapest-Margitsziget és Zahid Mehmood a díjat november 7-én, Józsefváros születésnapján fogják átvenni a többi kerületi elismeréssel együtt.

A Migráns Nők Magyarország Egyesületével (She 4 She) és a Magyar Helsinki Bizottsággal együttműködésével kiállítást szerveztünk menekültek és bevándorlók alkotásaiból. A Jövő vásznai kiállítás a Józsefvárosi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának épületében 2021. szeptember 2. és október 15. között volt megtekinthető. A tárlatvezetéseken résztvevők az alkotókkal személyesen találkozhattak és tehették fel nekik kérdéseiket.

Szeptemberben megszerveztük a Tulipánhagyma-osztást Józsefvárosban, ahol Józsefvárosi Gazdálkodási Központ közreműködésével a korábban a kerület utcáit díszítő tulipánok hagymáiból összeállított csomagokat osztottunk ki józsefvárosi lakosoknak.

Szintén szeptemberben a Magyar Kerékpárosklub országos eseményéhez csatlakozva Bringásreggelit és uzsonnát szerveztünk, melynek keretében csomagokkal leptük meg a józsefvárosi bicikliseket az Autómentes Világnapon.

Lezártuk és cikkben értékeltük a kerületi közösségi virágületetéseket.

Önkéntesek szervezése

A Közösségi Részvételi Iroda fontos feladatának tartja az önkéntesek bevonását a kerületi közösségi tevékenységekbe, ezért folyamatos az önkéntesek toborzása, képzése és munkájuk szervezése. Elkészítettük az önkormányzat önkéntes-stratégiáját, melyben három fő tevékenységi kört határoztunk meg.

A “segítő” és “tájékoztató” önkéntesek elsősorban a szociális segítségnyújtás területén aktívak: két pékségből hetente többször megmaradt péksüteményt szállítanak a Lélekházba, hetente többször kutyát sétáltatnak, segítenek szükség esetén adományok pakolásában, helyszíni segítséget nyújtottak a JEK oltópontján, a júliusi hőségriadóban pedig vizet osztottak.

A “tájékoztató” csoporthoz csatlakozó önkéntes segítők támogatják az Iroda munkáját a plakátok kihelyezésében, hogy minél több kerületi lakoshoz eljussanak a közérdekű információk, pályázati és ingyenes programlehetőségek.

A “közösségi munkacsoport” önkénteseivel kéthetente találkozunk. Illetve júliusban az ő részvételükkel valósult meg egy igényfelmérés a Teleki téri kutyafuttatóban. Szeptemberben önkénteseket toboroztunk a Bacsó Béla utca megnyitásáról szóló véleményezési folyamatba. A véleményezésjelenleg is zajlik.

Az önkéntes fordítók csapata továbbra is az önkormányzat anyagainak angolra történő lefordításán dolgozik, most már egy profi önkéntes koordinátor segítségével. Az általuk lefordított hírek itt elérhetőek.

Konzultációk, részvételi folyamatok, közösségfejlesztés és közösségszervezés

Továbbra is segítjük a Grundkert közösségét a kerttel kapcsolatos közösségszervező/fejlesztő feladatok kapcsán. Ilyen feladat például a toborzás, az érdekérvényesítés és a döntéshozatali folyamatok.

Folyamatos együttműködésben állunk a Rév8 Zrt-vel a Tolnaikertben történő közösségi tervezés, valamint a Práter utca felújításával és a Bacsó Béla utca megnyitásával kapcsolatos projektek kapcsán.

Júliusban lezártuk a lakásrendeletről szóló konzultációt és az önkormányzat honlapján közzétettük a válaszokat az összes beérkezett lakossági kérdésre.

Együttműködtünk a Városépítészeti Irodával a Horváth Mihály tér terveiről szóló lakossági véleményezés megtervezésében, amelynek eredményei nemsokára kikerülnek az önkormányzat honlapjára.

A VEKOP-6.2.1-15-2016-00013 “Budapest-Józsefváros, Magdolna-Orczy Negyed Szociális Városrehabilitációs Program” keretén belül folyamatosan együttműködünk a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesülettel: folytatódott a közterület-felügyelet és önkéntesek közös “járőrözése”, Tréner a futtatóban kutyás workshop valósult meg a Teleki téren. A korábban említett Teleki téri kutyafuttató igényfelmérésében is közösen dolgozott a JGK, a ZöldEb és az Iroda csapata. A józsefvárosi kutyásoknak létrehozott ZöldEb Józsefváros csoporthoz itt tudnak csatlakozni.

A józsefvárosi képviselő-testület 2021. szeptember 23-i ülésén elfogadta a 2022-es Részvételi Költségvetést, amelynek célja, hogy minél szélesebb körben vonja be a kerület lakosait. Ennek érdekében jelenleg előkészítő munka zajlik, amit mi koordinálunk.

Civil szervezetek támogatása

Júliusban megtartottuk a féléves rendszeres megbeszélésünket a civil szakértőkből álló tanácsadó testületünkkel, akik visszajelzést adtak a munkánkról és javaslatokat tettek arra, hogy milyen irányban fejlődjünk.

Kutatások

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2020 őszétől 2021 nyaráig kutatást végzett a józsefvárosi lakosság, illetve a kerületi intézmények, szervezetek és szakértők körében annak érdekében, hogy felmérje a lakosság társadalmi helyzetét és önkormányzati intézkedésekkel kapcsolatos véleményét.

A kutatás keretében interjúztak az önkormányzat és a kerületi szervezetek dolgozóival, telefonos kérdőíves kutatás folyt a lakosság körében, illetve 6 darab lakossági fókuszcsoport is készült. A lakosságitelefonos kérdőíves kutatás eredményeit a honlapon közöltük.

Sajtómegjelenések és elismerések

A Településfejlesztési Szövetség 2021. július 6-án Budapesten tartotta a Településfejlesztési Díj átadó ünnepségét, ahol a Józsefvárosi Önkormányzat az önkéntes rendszer 2020. évi fejlesztéséért „Önkéntesség és civil társadalom” külön elismerést kapott.

A Friedrich-Ebert-Stiftung Hambach Democracy Dialogue 2021 konferenciájának részvételi demokráciáról szóló panelbeszélgetésén is részt vettünk.

A Kortárs Építészeti Központ által szervezett Pecha Kucha Night-on egy előadás keretében bemutatttuk a Közösségi Részvételi Irodát.

A Közösségi Részvételi Iroda elérhetőségei:

Ha szeretne még többet megtudni a munkánkról vagy javaslata, kérdése van, várjuk megkeresését az alábbi elérhetőségek egyikén!

Honlap https://old.jozsefvaros.hu/szoljon-bele és https://old.jozsefvaros.hu/onkormanyzat/iroda/33-93

E-mail: reszvetel@jozsefvaros.hu

Facebook: facebook.com/groups/jozsefvarososszefog és facebook.com/reszveteliiroda

Telefon: 0614592139

Cím: Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal, 1082 Budapest, Baross u. 63-67., Földszint, 3/1.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!