Beszámoló a józsefvárosi civil szervezetek és csoportok második fórumáról

event_available Utolsó frissítés:

2022. december 14-én a H13-ban megtartottuk a második kerületi civil fórumot a Közösségi Részvételi Iroda szervezésében.

Tavaly fogadta el a képviselő-testület a kerület civil stratégiáját (Civil stratégia: https://old.jozsefvaros.hu/strategiak/civil_intezkedesi_strategia_2020.pdf), ami eddig annak ellenére hiányzott, hogy Józsefváros az egyik legaktívabb hely a fővárosban civil szerveződések szempontjából. A stratégia egyik vállalása civil kerekasztal szervezése volt. Az első, nyári civil fórumon a résztvevőkkel közösen arra jutottunk, hogy a gyakran megrekedő kerekasztalok helyett évente legalább két olyan fórumot fogunk rendezni, amely lehetőséget biztosít a visszajelzésre és véleménynyilvánításra a VIII. kerületben bejegyzett, illetve itt tevékenykedő civil szervezeteknek, csoportoknak a Józsefvárosi Önkormányzatnak, illetve találkozási és együttműködési lehetőséget biztosít a szervezetek, csoportok között.

A találkozón több mint 20 civil szervezet képviselője vett részt, akik előre megküldött kérdéseikre közvetlenül az illetékesektől kaphattak részletes tájékoztatást, valamint megismerhették a kerület által biztosított lehetőségeket tevékenységeik támogatására.

A fórumon résztvevők megismerhették az önkormányzat új pályázatát, amelynek keretében civil- és egyházi szervezetek pályázhatnak önkormányzati lakások bérlőkijelölési jogára, amelyért cserébe a lakások felújítását és szociális munkát vár tőlük az önkormányzat. A pályázati felhívás itt található: https://old.jozsefvaros.hu/civil/77298/palyazat-civil-es-egyhazi-szervezetek-szamara-onkormanyzati-lakasok-berlokijelolesi-jogara

A civil szervezetek érdeklődésére elhangzott, hogy a 2021. december 16-i képviselő-testület tárgyalta és elfogadta a 2022-2027. időszakra szóló közművelődési koncepció kidolgozásáról és az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló rendelet módosításáról szóló előterjesztést (https://old.jozsefvaros.hu/tu_dokumentumok/6890_20211216_javaslat_az_onkormanyzat_kozmuvelodesi.pdf). Az új közművelődési koncepció és rendelet elfogadását követően a régi közművelődési megállapodások felülvizsgálata után (2022. március-április környéke) érdemes lesz majd újakat kötni.

A közművelődési feladatokért Dr. Erőss Gábor alpolgármester felel, akit itt lehet elérni: https://old.jozsefvaros.hu/onkormanyzat/alpolgarmesterek/144/dr-eross-gabor

A fórumon kérdésként merült fel a hátrányos helyzetben lévő szenvedélybetegek ellátása a kerületben, és az önkormányzat szerepe a probléma kezelésében. Válaszként Könczöl Dávid képviselő elmondta, hogy a KEF (Kábítószerügyi Egyeztető Fórum) működik, januárban új stratégiát terveznek, amelyhez intézkedési tervet is kell majd alkotni. (Józsefvárosi KEF: https://old.jozsefvaros.hu/onkormanyzat/kabitoszerugyi-egyezteto-forum)

Könczöl Dávidot a kerületi sportolási lehetőségekről is kérdezték a résztvevő civil szervezetek. Elsősorban a sporttevékenységek támogatása és láthatóvá tétele érdekelte az érintett szereplőket. Az önkormányzat sportkoncepciója várhatóan 2022 február-március környékén készül el, melynek része lesz egy hagyományteremtő éves sportágválasztó nap szervezése is, valamint a hamarosan megújuló önkormányzati honlapon külön menüpontban lesznek majd kereshetőek a kerületi sportolási lehetőségek.

A fórumon az előre megküldött és a helyszínen felmerülő kérdések megválaszolása után a szervezetek képviselőinek lehetőségük volt saját tevékenységük bemutatására, programjaikhoz partnerek keresésére, amellyel éltek is a megjelenő szervezetek és nagy örömünkre több felajánlás és együttműködés is körvonalazódni kezdett az este végére.

Végül egy rövid összefoglalóban a civil szervezetek megismerhették az önkormányzat által biztosított hirdetési és részvételi lehetőségeket, amelyek például a közösségi média megjelenést segítik (Józsefváros összefog és szomszédsági csoportok), vagy az önkormányzat illetékeseivel folytatott párbeszédet erősítik (közösségi fogadóórák, egyeztető fórumok). Ha ezzel kapcsolatban kérdés merül fel, akkor a megkereséseket a reszvetel@jozsefvaros.hu címre várjuk.

A fórumon csak előre regisztrált szervezeteknek volt lehetőségük részt venni.

Ha még nem tette, kérjük, iratkozzon fel a Józsefvárosi Önkormányzat civil hírlevelére, hogy az ehhez hasonló programokról értesüljön!

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!