Beszámoló a józsefvárosi civil szervezetek és csoportok második fórumáról

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Beszámoló a józsefvárosi civil szervezetek és csoportok második fórumáról

2022. december 14-én a H13-ban megtartottuk a második kerületi civil fórumot a Közösségi Részvételi Iroda szervezésében.

Tavaly fogadta el a képviselő-testület a kerület civil stratégiáját (Civil stratégia: https://old.jozsefvaros.hu/strategiak/civil_intezkedesi_strategia_2020.pdf), ami eddig annak ellenére hiányzott, hogy Józsefváros az egyik legaktívabb hely a fővárosban civil szerveződések szempontjából. A stratégia egyik vállalása civil kerekasztal szervezése volt. Az első, nyári civil fórumon a résztvevőkkel közösen arra jutottunk, hogy a gyakran megrekedő kerekasztalok helyett évente legalább két olyan fórumot fogunk rendezni, amely lehetőséget biztosít a visszajelzésre és véleménynyilvánításra a VIII. kerületben bejegyzett, illetve itt tevékenykedő civil szervezeteknek, csoportoknak a Józsefvárosi Önkormányzatnak, illetve találkozási és együttműködési lehetőséget biztosít a szervezetek, csoportok között.

A találkozón több mint 20 civil szervezet képviselője vett részt, akik előre megküldött kérdéseikre közvetlenül az illetékesektől kaphattak részletes tájékoztatást, valamint megismerhették a kerület által biztosított lehetőségeket tevékenységeik támogatására.

A fórumon résztvevők megismerhették az önkormányzat új pályázatát, amelynek keretében civil- és egyházi szervezetek pályázhatnak önkormányzati lakások bérlőkijelölési jogára, amelyért cserébe a lakások felújítását és szociális munkát vár tőlük az önkormányzat. A pályázati felhívás itt található: https://old.jozsefvaros.hu/civil/77298/palyazat-civil-es-egyhazi-szervezetek-szamara-onkormanyzati-lakasok-berlokijelolesi-jogara

A civil szervezetek érdeklődésére elhangzott, hogy a 2021. december 16-i képviselő-testület tárgyalta és elfogadta a 2022-2027. időszakra szóló közművelődési koncepció kidolgozásáról és az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló rendelet módosításáról szóló előterjesztést (https://old.jozsefvaros.hu/tu_dokumentumok/6890_20211216_javaslat_az_onkormanyzat_kozmuvelodesi.pdf). Az új közművelődési koncepció és rendelet elfogadását követően a régi közművelődési megállapodások felülvizsgálata után (2022. március-április környéke) érdemes lesz majd újakat kötni.

A közművelődési feladatokért Dr. Erőss Gábor alpolgármester felel, akit itt lehet elérni: https://old.jozsefvaros.hu/onkormanyzat/alpolgarmesterek/144/dr-eross-gabor

A fórumon kérdésként merült fel a hátrányos helyzetben lévő szenvedélybetegek ellátása a kerületben, és az önkormányzat szerepe a probléma kezelésében. Válaszként Könczöl Dávid képviselő elmondta, hogy a KEF (Kábítószerügyi Egyeztető Fórum) működik, januárban új stratégiát terveznek, amelyhez intézkedési tervet is kell majd alkotni. (Józsefvárosi KEF: https://old.jozsefvaros.hu/onkormanyzat/kabitoszerugyi-egyezteto-forum)

Könczöl Dávidot a kerületi sportolási lehetőségekről is kérdezték a résztvevő civil szervezetek. Elsősorban a sporttevékenységek támogatása és láthatóvá tétele érdekelte az érintett szereplőket. Az önkormányzat sportkoncepciója várhatóan 2022 február-március környékén készül el, melynek része lesz egy hagyományteremtő éves sportágválasztó nap szervezése is, valamint a hamarosan megújuló önkormányzati honlapon külön menüpontban lesznek majd kereshetőek a kerületi sportolási lehetőségek.

A fórumon az előre megküldött és a helyszínen felmerülő kérdések megválaszolása után a szervezetek képviselőinek lehetőségük volt saját tevékenységük bemutatására, programjaikhoz partnerek keresésére, amellyel éltek is a megjelenő szervezetek és nagy örömünkre több felajánlás és együttműködés is körvonalazódni kezdett az este végére.

Végül egy rövid összefoglalóban a civil szervezetek megismerhették az önkormányzat által biztosított hirdetési és részvételi lehetőségeket, amelyek például a közösségi média megjelenést segítik (Józsefváros összefog és szomszédsági csoportok), vagy az önkormányzat illetékeseivel folytatott párbeszédet erősítik (közösségi fogadóórák, egyeztető fórumok). Ha ezzel kapcsolatban kérdés merül fel, akkor a megkereséseket a reszvetel@jozsefvaros.hu címre várjuk.

A fórumon csak előre regisztrált szervezeteknek volt lehetőségük részt venni.

Ha még nem tette, kérjük, iratkozzon fel a Józsefvárosi Önkormányzat civil hírlevelére, hogy az ehhez hasonló programokról értesüljön!

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!