A Bacsó Béla utca megnyitása és annak tapasztalatai

event_available Utolsó frissítés:

A Rév8 és a Közösségi Részvételi Iroda összeírta a Bacsó Béla utca megnyitásával kapcsolatos tapasztalatokat, hogy más önkormányzatok számára is hasznos legyen az összegyűjtött tudás.

A Bacsó Béla utca Vásár utca és Bérkocsis utca közötti szakaszának tesztjellegű megnyitását a Józsefvárosi Önkormányzat megbízásából a Rév8 Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt. valósította meg a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt., a Józsefvárosi Közterület-felügyelet és a Budapest Közút Zrt. közreműködésével 2021. június 18. és október 3. között.

A beavatkozás definiálásakor fontos megjegyezni, hogy a Bacsó Béla utca érintett szakaszát nem lezártuk, hanem éppen ellenkezőleg, megnyitottuk azt a kerületben élők, dolgozók és kikapcsolódni vágyók számára. Amellett, hogy a megnyitás egy pozitív kicsengésű kifejezés, ez az átmeneti beavatkozás csak és kizárólag a gépjárműforgalom kizárását érintette. A tesztidőszak tartamára megszűnt 5 db járdán kialakított parkolóhely a Bacsó Béla utca 29-31. sz. előtt, továbbá az érintett utcaszakasz elvesztette gépjárműforgalmi visszafordító szerepét a Csarnok negyedben . A forgalom ezen időszak alatt a Víg utcán és a Palota negyedbeli Gutenberg téren keresztül tudott megfordulni. Mindezeknek köszönhetően a gépjárműmentes Bacsó Béla utcában az érintettek számára egy olyan új átmeneti jellegű szabadidős célú közteret hoztunk létre, amire ezelőtt még nem volt példa Józsefvárosban.

A tesztidőszak 3,5 hónapja alatt gyalogosok, rolleresek és kerékpárosok közlekedtek biztonságosan az úttest teljes szélességében, és a társadalom különböző korú és anyagi helyzetű tagjai töltötték itt szabadidejüket. Az átalakításkor fontos szempont volt, hogy ne csak a Bacsó Béla utca érintett szakaszán működő vendéglátóhelyek és az őket látogató fogyasztó vendégek, hanem bárki részesedjen a megnyitás élményéből, ezért fogyasztási kényszer nélküli  utcabútorokat telepítettünk az utcaszakaszra (3 db asztalt és 12 db széket), amit bárki használhatott reggel 8:00 és este 20:00 óra között.

Az utca programokkal való megtöltése is célunk volt. A saját szervezésű események (girlandkészítő workshop; krétarajzolás az aszfalton a józsefvárosi óvodásokkal; aszfaltfestés a lakókkal; Szomszédünnep a Csarnok negyedben) mellett, lehetőséget adtunk arra is, hogy bárki szervezhessen bevétellel nem járó programokat (városi séta és történetmesélés; táncelőadás; rajziskola stb.).

Az utca megnyitásának folyamatát és tapasztalatait a Rév8 és a Közösségi Részvételi Iroda munkatársai összefoglalták, hogy más önkormányzatoknak is hasznára váljon és máshol is minél több helyen nyissanak meg utcákat a gyalogosok és a szabadidős tevékenységek előtt.

Az összefoglalót itt olvasható és szabadon letölthető >>>

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!