Szomszédünnepek szerveződnek kerületszerte

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Szomszédünnepek szerveződnek kerületszerte

A tavaly meghirdetett első Szomszédünnep pályázaton nyolc közösség nyert, akik lehetőséget kapnak olyan programok szervezésére, amelyeken megismerhetik egymást és megismertethetik magukat másokkal.

Józsefváros sokszínű kerület, amely sűrű beépítettsége miatt sok szomszédság életterét belső udvarokra, szűk terekre, utcafrontokra korlátozza. A terek adottságain nem könnyű változtatni, ám az ott folyó életen annál inkább!

Tavaly hirdettük meg első Szomszédünnep pályázatunkat, melynek célja, hogy a kerületben élő közösségek lehetőséget kapjanak olyan programok szervezésére, amelyeken megismerhetik egymást és megismertethetik magukat másokkal.

Nagyon örülünk, hogy közel 20 beérkező program javaslatból válogathattunk, reméljük jövőre még több közösséget tudunk majd ilyen formában támogatni! A kétfordulós pályázat során kiválasztott programok idén tavasszal és nyáron valósulnak majd meg.

A Józsefváros külső részén található Máv-telepen aktív civilek olyan közösségi rendezvényt szervezését kezdeményezték, amely összehozza az ezen a területen élőket, és a kevésbé ismert Máv-telepet mutatja be az érdeklődőknek. A közös főzéssel, a hely történetének bemutatásával az a céljuk, hogy minél több helyi lakó vegyen részt aktívan a kerületrész fejlesztésében. Az esemény helyszínéül szolgáló korábbi Vagon teret 2013-ban keresztelték át Tbiliszi térre. A helyiek szeretnék az új elnevezést is közelebb hozni közösségükhöz, ezért a résztvevők a Grúz Nagykövetségnek köszönhetően a grúz kultúrával és ételekkel is megismerkedhetnek majd.

A Máv-telepi civilekhez hasonlóan a Sors-Társak Egyesület is régóta aktív a kerületben. Az általuk rendszeresen megrendezésre kerülő ételosztással egybekötött kulturális programmal, zenével és énekkel jönnek “szomszédolni” a Magdolna negyedbe, ahol a FiDo téren lesz majd lehetőség megismerkedni az Egyesület munkájával.

Helyben marad és saját szomszédjait szeretné a közös térbe csábítani a Tavaszmező u. 2 társasház közössége, akik egy piknik szervezésére kértek támogatást. Szomszédünnepük célja, hogy a lakóközösség megismerje tagjait és közösen tervezhessék házuk jövőjét, szépítését. Madáretető építéssel, szelektív hulladékgyűjtéssel, komposztálással kapcsolatos tanácsadással és népzenével várják majd szomszédaikat.

Tágabb szomszédságát célozza az Auróra Klímakertjébe tervezett egésznapos program, amely  során a környéken élőkkel szeretnék megismertetni a klímakertjük adta lehetőségeket, hosszabb távon is bevonva őket a klímakert közösségébe és a zöldterület használatára ösztönözve őket. Az esemény során nagy figyelmet fordítanak majd arra, hogy felmérjék az igényeiket, ötleteket gyűjtsenek, feltérképezzék, milyen funkciók kialakításával válhat az Auróra Klímakert a szomszédság közös terévé.

Közös terük szépítésére jelentkezett a Komposztbarátok közössége is, akik nagy sikerrel működtetik a Teleki téren található közösségi komposztládát. Ők a Teleki teret rendszeresen használó családok, közösségek bevonásával tervezik lecsiszolni, és újrafesteni a Teleki téri park padjait és játszótéri játékait egy közösségi piknik keretében.

A terük körül élők megszólítására törekszik a Lehetőségek tere is, akik Szomszédünnep projektjükkel arra tesznek kísérletet, hogy apró, de szokatlan beavatkozásokkal olyan helyzeteket hozzanak létre, amelyek révén a közvetlen szomszédságukban lévő házak (Práter u. 63 körüli lakóházak) lakói egymással és közösségi helyükkel kapcsolatba léphetnek. Szeretnék az újonnan megjelenő közösségi terük iránti érdeklődést arra használni, hogy a szomszéd házakban kapcsolódásokat kezdeményeznek, amelyek kimozdíthatják az embereket a szokásos működésmódjukból, majd élményeiket megoszthatják egymással a Lehetőségek terében.

Az élményekre fókuszál majd a Next Step Hungary kreatív és játékos versenynapja is, amely során a robotikában, festésben, fényképezésben próbálhatják ki magukat a kerületben élő gyerekek, az egyesülettel kapcsolatban álló bevándorló hátterű gyerekekkel közösen. Szomszédünnepük célja a csapatmunka és az elfogadás erősítése a kerületben élő 7-15 éves korosztályban.

Végül az egykori Szeszgyár parlagon heverő területét az elmúlt időszakban látványosan felélesztő és belakó közösség Szomszédünnepén arra hívja a környéken lakókat, hogy használják a teret tudásuk megosztására. Céljuk egy olyan hétvége szervezése, amely során a környéken lakók megismerhetik egymás mesterségét, tanulhatnak, gyakorolhatnak és segítséget is kérhetnek egymástól, a Szeszgyár területének fórummá alakításával nem csak azt megmutatva, hogy mi rejtőzik szomszédjaikban, hanem arra is sarkallva őket, hogy az általuk gondozott tér lehetőségeit minél inkább magukénak érezzék.

A programok májustól szeptemberig valósulnak majd meg, az egyes eseményekkel kapcsolatos információkért kövessék a Közösségi Részvételi Iroda Facebook oldalát!

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!