Mi várható a Horváth Mihály téren?

event_available Utolsó frissítés:

A cikk megjelenésének dátuma 2021. november 8.

A Józsefvárosi Önkormányzat lakossági egyeztetést tartott a Horváth Mihály tér északi oldalának megújításáról – a beérkezett véleményeket és az arra adott válaszokat most részletesen elolvashatják.

A Józsefvárosi Önkormányzat a lakossági egyeztetést követően két részletben teljes körűen megújítja a Horváth Mihály tér északi oldalát, azaz a templom környezetét. Az első ütem munkálatai 2022 tavaszán kezdődhetnek meg.

A jól működő városi terek megállásra, időtöltésre, pihenésre, találkozásra adnak helyet. A Horváth Mihály tér északi oldala jelenleg erre nem alkalmas, így fejlesztése időszerűvé vált. Az egészséges környezethez mindenkinek joga van és az Önkormányzatnak kötelessége ezt biztosítani.

A Horváth Mihály tér történeti, kulturális, városképi és funkcionális szempontok szerint is fontos része Józsefvárosnak, ezért az ehhez méltó közterület kialakítása elengedhetetlen. A felújítás végére a térhasználóknak olyan teret kívánunk átadni, mely sokkal inkább klíma- és emberközpontú, továbbá rendezett környezetet biztosít Józsefváros központi helyén.

A beruházás keretében jelentősen növekszik a gyalogos- és zöldfelület aránya, vagyis:

–    Egységes arculatú, sok ülőfelülettel ellátott, árnyas gyalogos területek alakulnak ki.

–    A meglévő fák megőrzése és védelme mellett több, lehetőség szerint nagy lombot nevelő, árnyékoló új fa telepítésére kerül sor, valamint a lehető legtöbb zöldfelületet alakítjuk ki.

–    A földszinti üzlethelyiségek számára kitelepülési lehetőséget, a templom előtt szilárd burkolatú teresedést biztosítunk, hogy élettel teljen meg a tér.

–    A biztonságos térhasználatot, a gyalogos és kerékpáros forgalom érdekeit szem előtt tartva készülnek el a járdaszintbe emelt csomópontok és a forgalmat terelő növénykazetták.

–    A felszíni parkolási lehetőségek csökkentését fel kell vállalni az élhető városi terek kialakítása érdekében, melynek kompenzálása kidolgozás alatt van – ezért is döntött az Önkormányzat a tér két ütemben történő felújítása mellett. Az első ütemben kb. 49 parkolóhely szűnik meg

A tér terveivel kapcsolatban a Városépítészeti Iroda egyeztetett a helyi szereplőkkel (pl. Józsefvárosi Szent József Plébánia, Kozmo Hotel) és szolgáltatókkal (pl. Állatklinika, Cukrászda), míg a lakosoknak – akik szórólapokon és plakátokon is tájékozódhattak – 2021. szeptember 14. és 26. között volt lehetőségük arra, hogy a megosztott információk, tervek és látványtervek alapján észrevételeikkel, meglátásaikkal és ötleteikkel hozzájáruljanak a tér végleges terveinek megalkotásához. A véleményezésről szóló felhívást és a látványterveket itt találja >>>

A kérdőívet összesen 107-en töltötték ki 12 nap alatt. A válaszadók körülbelül háromnegyede legalább heti szinten többször is megfordul a tér északi, felújítandó részén és a kitöltők

–    több, mint háromnegyede 26 és 65 év közötti;

–    többsége a felújítás környezetében lévő Corvin, Csarnok és Magdolna negyedekben él.

A véleményezés során az alábbi vélemények fogalmazódtak meg leghangsúlyosabban.

Sokan támogatták a nagy arányú gyalogos terület növekedését, sőt még több zöldfelületet szeretnének, ha lehet, egybefüggően kialakítva.A több parkolóhelyet és a kevesebb parkolóhelyet kérők száma azonos, körülbelül 20%-os volt. Ezt a két igényt nem lehet egyszerre kielégíteni. Kerületi és fővárosi szintű parkolási koncepció és beavatkozási terv készítése szükséges. A zsúfolt városi környezetben a lakossági gépjármű tárolási igények kielégítése jelenti a fő problémát a napi szintű mozgó parkolási igények kiszolgálásával szemben.

Sokan kérték a templom mögötti utcaszakasz jelenlegi szűk kialakításának megváltoztatását, illetve az Őr és Tavaszmező utcák biztonságossá tételét, melyet a terv eddig is részben tartalmazott (kiemelt csomópont), így ez a szempont mindenképpen érvényesülni fog. Úgy véljük, hogy az utcaszélesítés nem szolgálná sem a gyalogosok biztonságát, sem a sebességcsillapítás betartását. A közvilágítás fejlesztése sem szükséges, mert a tervezők vizsgálata szerint a jelenlegi kialakítás megfelelő fényerőt biztosít.

Mint minden véleményezés, konzultáció esetén, többen fogalmaztak meg fontos igényeket tágabb területre is. A Német utcában rejlő lehetőségeket (fásítás, parkolóhelyek, kerékpársáv kialakítása) többen említették. Noha ez nem volt része ennek a beruházásnak tervezési szempontból, de mindenképp a fejlesztési prioritási lista élén szerepel, csak úgy mint a Horváth Mihály tér déli oldalának klímabarát fejlesztése.

A köztisztasági és közbiztonsági problémák gyakori aggályként jelentek meg a kitöltők között az új tér kialakításával kapcsolatban, ami ugyanakkor nem elsősorban fejlesztési, hanem üzemeltetési kérdés. A lakhatási válságból következő közterületi hajléktalanság problémáját a kerület a saját eszközeivel folyamatosan kezeli abban az összetett megközelítésben, amely mind a szociális, mind a közterületi szempontokra figyelmet fordít, ideértve a megújuló lakásrendeletet, a rendszeresen meghirdetett lakáspályázatokat, a hajléktalan-ellátás problémáira történő fővárosi szintű figyelemfelhívást, valamint az utcai szociális munka támogatását.

Köszönjük a sok építő javaslatot minden válaszadónak!

Noha a tér adottságai erősen megkötik a tervezési lehetőségeket, kidolgozásakor a beérkező javaslatokból a lehető legtöbbet fel fogjuk használni a végleges tervek elkészítésekor.

Az észrevételek részletes listáját és a róluk szóló döntéseket a tervezést illetően (befogadtuk, vagy éppen nem tudtuk befogadni) 1047_horvath_mihaly_ter_lakossagi

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!