Miénk itt a tér… – Beszámoló a Tavaszváró Piknikről

event_available Utolsó frissítés:

Április 30-án, szombaton került megrendezésre az I. Tavaszváró Piknik a Rotary Club Budapest-Margitsziget szervezésében a Molnár Ferenc parkban. A szervezők beszámolója!

Április 30-án, szombaton került megrendezésre az I. Tavaszváró Piknik a Rotary Club Budapest-Margitsziget szervezésében a Molnár Ferenc parkban. Nagy öröm volt számunkra, hogy a kerületi civil szervezetek megjelenésére és ismerkedésére irányuló kezdeményezésüket a Közösségi Részvételi Iroda által szervezett Civil Fórumon is bemutatták és több résztvevő ki is települt a programra. Reméljük a jövőben még sok ilyen alkalom valósul meg! Alább a szervezők által írt beszámoló olvasható. Az eseményről készült képek itt láthatóak.

A Rotary Club Budapest-Margitsziget kezdeményezése kapcsán, az általuk örökbe fogadott Molnár Ferenc Parkban hétvégén első ízben kerületi civil szervezetek összefogásával megrendezték a Tavaszváró Pikniket! Sokszínű programkavalkád jellemezte a szombati napot. A szervezők nem vásárosokkal szerették volna a parkot megtölteni, hanem a kerületben működő civil szervezeteknek szeretett volna teret adni arra, hogy a kerületi lakosokkal közelebb kerülhessenek egy-egy tartalmasabb hosszabb beszélgetés kapcsán. Kilépjenek a falakon túl és megmutassák magukat, mit csinálnak.

A megkeresett civil szervezetek első szóra igent mondtak és sok közös ötletelés mellett olyanok, akik korábban nem ismerték egymást e közös projekt végére, lassan-lassan barátokká léptek elő. Úgy, mint a mesében: ez elment vadászni, ez meglőtte…. vagyis mindenki hozott a programba eredeti ötletet, erőt, energiát, amiből a kívülállók nem is gondolták volna, hogy ezt a programot nem is profik szervezték. Az áramot a park egyik sarkán a kínai bolt adta, a másik oldalán pedig a Lehetőségek Tere szolgáltatta. Délelőtt a Losonci Téri Általános Iskola SUPERAR Gyermekkórusa indította a napot. Nagyon sok kisgyermekes család volt kíváncsi Kárász Eszter Eszterlánc Mesezenekarára, aki koncertjével varázsolta el a gyerekeket. Közben megjelent Mickey Mouse, Minnie egér is egy időre. A zene hallatán az ablakokból kíváncsi tekintetek kandikáltak elő.

Délután felpörögtek az események a Giusto Duo klasszikus koncertet adott, majd jött egy igazi talpalávaló, amit egy klezmer zenekar adott és a záróbulit a Nem Adom Fel együttes fergeteges koncertje szolgáltatta, úgy, hogy az egész park közönsége táncolt. A zenei programok mellett a kitelepült civil szervezetek saját magukat mutatták be. A Lehetőségek Tere ötlete alapján minden civil közösség szabadjára engedte a fantáziáját és ecsetet és festéket kapott, a festmények délután folyamán egy képpé formálódtak, mely a különbözőséget, de egyben az azonos szellemiséget is megmutatta. Bárki becsatlakozhatott egy közös varrásba a „béke terítőjét” varták a vendégek közösen. Az egyik rajzolt rá, a másik kivarrta. Rendezettség és közös koncepció nélkül, formálódott, többször ad hoc témák jelentek meg rajta. A terítő a hónap közepén már Hollandiában lesz kiállítva. Bemutatkozott az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány, kiknek sátra fotókiállítással lett díszítve. Egy-egy fotó pedig a cigányság problémájára hívta fel a figyelmet. Tartalmas beszélgetések tere lett a sátor, de bárki bárhova leülhetett beszélgetni, ismerkedni. A Lehetőségek Tere a filozófikus beszélgetésektől a zajkeltő hangszereken át mutatta be színes programjait a kíváncsiskodóknak.

A Városi Tanoda önkéntesei egész nap óriási figyelmet kaptak. Animátorai egész nap biztosítottak gyermekfoglalkozásokat, volt itt minden: feladatmegoldás, csillám- és arcfestés kicsiknek, gyöngyfűzés. Az ugrálóvár a tér leg felkapottabb részévé vált. „Akár állandóra is maradhatna a vár a téren” mondta az egyik szülő. Az Oltalom Kórház jóvoltából volt itt stroke szűrés. A Nem Adom Fel Kávézó gondoskodott arról, hogy a kilátogatók ne maradjanak éhesek. Bevonásuk tudatos volt, mellyel a szervezők szerették volna megismertetni őket a kerületi civilekkel. Délután állandó tolongás volt sátruk előtt. De kitelepült az önkormányzat Közösségi Részvételi Irodája is, akik a kíváncsiskodóknak megmutatták munkájukat.

A Rotary Club Budapest-Margitsziget sátra a nemzetközi cserediákprogramot hirdette és az odalátogatók hallhattak jótékonysági projektjeikről.Szép lassan-lassan ücsörgő kerületi lakosokkal telt meg a park, akik szemmel láthatóan élvezték ezt a sokszínűséget, kavalkádot. Az emberek sütkéreztek a napon, élvezték a zenét, beszélgettek vagy épp leheveredtek a fűbe. Élt a Molnár Ferenc Park, a legteljesebb értelemben. Két hölggyel beszélgettünk, akik épp Tatabányáról keveredtek ide és élvezték a rögtönzött koncertet. A nap folyamán több százan kilátogattak a parkba. Az időjárás velük volt. Virágoztak a cseresznyefák, tulipántok, élénk friss finom illat lengte be a parkot. Egy nagyszerű kezdeményezés indult, melyből a Rotary Club Budapest-Margitsziget szeretne hagyományt teremteni.

„És ha este lett és indultunk haza,

Visszafogadott minket ott a tér dala”

…..szóval Miénk volt itt a tér

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!