Miénk itt a tér… – Beszámoló a Tavaszváró Piknikről

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Miénk itt a tér… – Beszámoló a Tavaszváró Piknikről

Április 30-án, szombaton került megrendezésre az I. Tavaszváró Piknik a Rotary Club Budapest-Margitsziget szervezésében a Molnár Ferenc parkban. A szervezők beszámolója!

Április 30-án, szombaton került megrendezésre az I. Tavaszváró Piknik a Rotary Club Budapest-Margitsziget szervezésében a Molnár Ferenc parkban. Nagy öröm volt számunkra, hogy a kerületi civil szervezetek megjelenésére és ismerkedésére irányuló kezdeményezésüket a Közösségi Részvételi Iroda által szervezett Civil Fórumon is bemutatták és több résztvevő ki is települt a programra. Reméljük a jövőben még sok ilyen alkalom valósul meg! Alább a szervezők által írt beszámoló olvasható. Az eseményről készült képek itt láthatóak.

A Rotary Club Budapest-Margitsziget kezdeményezése kapcsán, az általuk örökbe fogadott Molnár Ferenc Parkban hétvégén első ízben kerületi civil szervezetek összefogásával megrendezték a Tavaszváró Pikniket! Sokszínű programkavalkád jellemezte a szombati napot. A szervezők nem vásárosokkal szerették volna a parkot megtölteni, hanem a kerületben működő civil szervezeteknek szeretett volna teret adni arra, hogy a kerületi lakosokkal közelebb kerülhessenek egy-egy tartalmasabb hosszabb beszélgetés kapcsán. Kilépjenek a falakon túl és megmutassák magukat, mit csinálnak.

A megkeresett civil szervezetek első szóra igent mondtak és sok közös ötletelés mellett olyanok, akik korábban nem ismerték egymást e közös projekt végére, lassan-lassan barátokká léptek elő. Úgy, mint a mesében: ez elment vadászni, ez meglőtte…. vagyis mindenki hozott a programba eredeti ötletet, erőt, energiát, amiből a kívülállók nem is gondolták volna, hogy ezt a programot nem is profik szervezték. Az áramot a park egyik sarkán a kínai bolt adta, a másik oldalán pedig a Lehetőségek Tere szolgáltatta. Délelőtt a Losonci Téri Általános Iskola SUPERAR Gyermekkórusa indította a napot. Nagyon sok kisgyermekes család volt kíváncsi Kárász Eszter Eszterlánc Mesezenekarára, aki koncertjével varázsolta el a gyerekeket. Közben megjelent Mickey Mouse, Minnie egér is egy időre. A zene hallatán az ablakokból kíváncsi tekintetek kandikáltak elő.

Délután felpörögtek az események a Giusto Duo klasszikus koncertet adott, majd jött egy igazi talpalávaló, amit egy klezmer zenekar adott és a záróbulit a Nem Adom Fel együttes fergeteges koncertje szolgáltatta, úgy, hogy az egész park közönsége táncolt. A zenei programok mellett a kitelepült civil szervezetek saját magukat mutatták be. A Lehetőségek Tere ötlete alapján minden civil közösség szabadjára engedte a fantáziáját és ecsetet és festéket kapott, a festmények délután folyamán egy képpé formálódtak, mely a különbözőséget, de egyben az azonos szellemiséget is megmutatta. Bárki becsatlakozhatott egy közös varrásba a „béke terítőjét” varták a vendégek közösen. Az egyik rajzolt rá, a másik kivarrta. Rendezettség és közös koncepció nélkül, formálódott, többször ad hoc témák jelentek meg rajta. A terítő a hónap közepén már Hollandiában lesz kiállítva. Bemutatkozott az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány, kiknek sátra fotókiállítással lett díszítve. Egy-egy fotó pedig a cigányság problémájára hívta fel a figyelmet. Tartalmas beszélgetések tere lett a sátor, de bárki bárhova leülhetett beszélgetni, ismerkedni. A Lehetőségek Tere a filozófikus beszélgetésektől a zajkeltő hangszereken át mutatta be színes programjait a kíváncsiskodóknak.

A Városi Tanoda önkéntesei egész nap óriási figyelmet kaptak. Animátorai egész nap biztosítottak gyermekfoglalkozásokat, volt itt minden: feladatmegoldás, csillám- és arcfestés kicsiknek, gyöngyfűzés. Az ugrálóvár a tér leg felkapottabb részévé vált. „Akár állandóra is maradhatna a vár a téren” mondta az egyik szülő. Az Oltalom Kórház jóvoltából volt itt stroke szűrés. A Nem Adom Fel Kávézó gondoskodott arról, hogy a kilátogatók ne maradjanak éhesek. Bevonásuk tudatos volt, mellyel a szervezők szerették volna megismertetni őket a kerületi civilekkel. Délután állandó tolongás volt sátruk előtt. De kitelepült az önkormányzat Közösségi Részvételi Irodája is, akik a kíváncsiskodóknak megmutatták munkájukat.

A Rotary Club Budapest-Margitsziget sátra a nemzetközi cserediákprogramot hirdette és az odalátogatók hallhattak jótékonysági projektjeikről.Szép lassan-lassan ücsörgő kerületi lakosokkal telt meg a park, akik szemmel láthatóan élvezték ezt a sokszínűséget, kavalkádot. Az emberek sütkéreztek a napon, élvezték a zenét, beszélgettek vagy épp leheveredtek a fűbe. Élt a Molnár Ferenc Park, a legteljesebb értelemben. Két hölggyel beszélgettünk, akik épp Tatabányáról keveredtek ide és élvezték a rögtönzött koncertet. A nap folyamán több százan kilátogattak a parkba. Az időjárás velük volt. Virágoztak a cseresznyefák, tulipántok, élénk friss finom illat lengte be a parkot. Egy nagyszerű kezdeményezés indult, melyből a Rotary Club Budapest-Margitsziget szeretne hagyományt teremteni.

„És ha este lett és indultunk haza,

Visszafogadott minket ott a tér dala”

…..szóval Miénk volt itt a tér

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!