SozialMarie díjas a Befogadó óvodák program

event_available Utolsó frissítés:

A SozialMarie 2000 eurós díjában részesült a józsefvárosi Befogadó óvodák program, amely a Józsefvárosi Önkormányzat, a Rosa Parks Alapítvány és a Partners Hungary Alapítvány együttműködésében valósul meg 2021 januárjától.

A SozialMarie egy társadalmi innovációs díj, amely minden évben 15 kiemelkedő projektet tüntet ki Közép-Európában. A nemzetközi zsűri 6 különböző országból érkezett 275 pályázatból választotta ki a 15 díjazottat; idén három magyar projekt részesült díjazásban.

A Befogadó óvodák program célja a helyi lakosság széles rétegei számára vonzó, a társadalmi hátrányok kiegyenlítésére és a gyerekeket az iskolára hatékonyan felkészítő intézményrendszer kialakítása, az inkluzív és minőségi kisgyermeknevelés megerősítése valamennyi intézményben.

A Befogadó Óvodák programhoz kapcsolódva különleges, országosan is egyedülálló szakmai programfejlesztéseket indítottunk el: ezek a fejlesztések egyszerre szolgálják azt, hogy a józsefvárosi óvodások mindegyike komoly készségfejlesztést kapjon, és azt, hogy a józsefvárosiakat, azokat is, akik ma még elhordják más kerületekbe az óvodáskorú gyermekeiket, meggyőzzük arról: itt helyben magas minőségű figyelmet és szeretetet kapnak a gyermekeik. Néhány program:

Idén szeptembertől a kerület minden óvodájában elérhetővé tesszük az angol tanulást a nagycsoportosok számára. (Ez eddig csak néhány óvodában volt elérhető, komoly térítési díj ellenében.) A fejlesztést a legmodernebb tanulási módszerekkel, élménypedagógiai keretben működtetjük; a szolgáltatással saját óvodáink munkatársait fejlesztjük: ők kapnak felkészítést, hogy angol nyelvű foglalkozásokat tudjanak tartani. A szolgáltatást egységesen minden józsefvárosi gyereknek biztosítjuk, és nem csak a tehetősebbek számára lesz — magánszolgáltatóktól –, elérhető. A programban az óvodapedagógusok meglévő nyelvtudására építünk, nyelvpótlékot adunk az angolos foglalkozásokat tartó pedagógusoknak, és ingyenes nyelvtanfolyamot biztosítunk azoknak, akiknek frissítésre, megerősítésre szorul az angoltudása.

Az országban először bűvészovi-programot indítottunk. Józsefváros ma egy nagyon színes kerület, ahonnan a világhírű magyar bűvész, Rodolfo is származik. Ha valami, a bűvészet együtt megélhető közös varázsa, a játék és az élmények egy olyan nemzetközi nyelv, amely megkönnyítheti az itt élő, eltérő háttérből érkező gyerekeknek a közösségé kovácsolását. A programot az egyik legnevesebb bűvész, Kelle Botond sokszoros magyar bajnok mentorálja: ő tanítja be a foglalkozásokat tartó óvónőket, olykor maga is tart foglalkozást.

A német kormány kulturális intézete, a Goethe Intézet szakmai segítségével német nyelvi program indult, ami a legmodernebb tanulás-módszertani tudásokat használja fel.  Egy másik óvodában egy új program a Minecraft és a felelős számítógéphasználat elemeit ötvözi. Több óvoda pályázik a zöld óvoda címre, így a kerület  óvodáiban egyre hangsúlyosabbá válik a környezettudatos nevelés.

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!