SozialMarie díjas a Befogadó óvodák program

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

SozialMarie díjas a Befogadó óvodák program

A SozialMarie 2000 eurós díjában részesült a józsefvárosi Befogadó óvodák program, amely a Józsefvárosi Önkormányzat, a Rosa Parks Alapítvány és a Partners Hungary Alapítvány együttműködésében valósul meg 2021 januárjától.

A SozialMarie egy társadalmi innovációs díj, amely minden évben 15 kiemelkedő projektet tüntet ki Közép-Európában. A nemzetközi zsűri 6 különböző országból érkezett 275 pályázatból választotta ki a 15 díjazottat; idén három magyar projekt részesült díjazásban.

A Befogadó óvodák program célja a helyi lakosság széles rétegei számára vonzó, a társadalmi hátrányok kiegyenlítésére és a gyerekeket az iskolára hatékonyan felkészítő intézményrendszer kialakítása, az inkluzív és minőségi kisgyermeknevelés megerősítése valamennyi intézményben.

A Befogadó Óvodák programhoz kapcsolódva különleges, országosan is egyedülálló szakmai programfejlesztéseket indítottunk el: ezek a fejlesztések egyszerre szolgálják azt, hogy a józsefvárosi óvodások mindegyike komoly készségfejlesztést kapjon, és azt, hogy a józsefvárosiakat, azokat is, akik ma még elhordják más kerületekbe az óvodáskorú gyermekeiket, meggyőzzük arról: itt helyben magas minőségű figyelmet és szeretetet kapnak a gyermekeik. Néhány program:

Idén szeptembertől a kerület minden óvodájában elérhetővé tesszük az angol tanulást a nagycsoportosok számára. (Ez eddig csak néhány óvodában volt elérhető, komoly térítési díj ellenében.) A fejlesztést a legmodernebb tanulási módszerekkel, élménypedagógiai keretben működtetjük; a szolgáltatással saját óvodáink munkatársait fejlesztjük: ők kapnak felkészítést, hogy angol nyelvű foglalkozásokat tudjanak tartani. A szolgáltatást egységesen minden józsefvárosi gyereknek biztosítjuk, és nem csak a tehetősebbek számára lesz — magánszolgáltatóktól –, elérhető. A programban az óvodapedagógusok meglévő nyelvtudására építünk, nyelvpótlékot adunk az angolos foglalkozásokat tartó pedagógusoknak, és ingyenes nyelvtanfolyamot biztosítunk azoknak, akiknek frissítésre, megerősítésre szorul az angoltudása.

Az országban először bűvészovi-programot indítottunk. Józsefváros ma egy nagyon színes kerület, ahonnan a világhírű magyar bűvész, Rodolfo is származik. Ha valami, a bűvészet együtt megélhető közös varázsa, a játék és az élmények egy olyan nemzetközi nyelv, amely megkönnyítheti az itt élő, eltérő háttérből érkező gyerekeknek a közösségé kovácsolását. A programot az egyik legnevesebb bűvész, Kelle Botond sokszoros magyar bajnok mentorálja: ő tanítja be a foglalkozásokat tartó óvónőket, olykor maga is tart foglalkozást.

A német kormány kulturális intézete, a Goethe Intézet szakmai segítségével német nyelvi program indult, ami a legmodernebb tanulás-módszertani tudásokat használja fel.  Egy másik óvodában egy új program a Minecraft és a felelős számítógéphasználat elemeit ötvözi. Több óvoda pályázik a zöld óvoda címre, így a kerület  óvodáiban egyre hangsúlyosabbá válik a környezettudatos nevelés.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!