Fogadj örökbe egy közterületet Józsefvárosban!

event_available Utolsó frissítés:

Közösségi programot indítunk Józsefvárosban élő lakosok és a kerületben működő szervezetek részére, melynek célja a közelükben lévő vagy működésükhöz köthető közterületek gondozása, zöldítése, ápolása, megtisztítása a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. közreműködésével és szakmai támogatásával.

Mit jelent az örökbefogadás?

A pályázatra jelentkezéskor a pályázó személy vagy szervezet meghatározza, hogy mely közterületen milyen feladatok elvégzését tudja és szeretné vállalni. Célszerű a lakóhelyhez, működési helyhez, telephelyhez közel eső közterületet választani.

A programba jelentkezőkkel – a JGK Zrt. munkatársai bevonásával – egyeztetjük a feladatok elvégzésének szakmai kritériumait.

A program keretében az alábbi feladatok ellátásában látunk együttműködési lehetőséget, de a pályázók ettől eltérő vállalásokat is tehetnek:

 • közterület zöldterületeinek gondozási feladataiban való részvétel,
 • ládákban/konténerekben lévő növények, virágágyások gondozása,
 • kutyafuttatók rendben tartása,
 • adott terület rendben tartása (rendszeres szemétszedés, növények gondozása, locsolás stb.),
 • zöld területek felújítása (pl. füvesítés, ültetés).

Ki jelentkezhet örökbefogadónak? 

 • 18. életévét betöltött magánszemély
 • józsefvárosi társasházak/lakásfenntartó szövetkezeti ház
 • józsefvárosi székhellyel és/vagy telephellyel rendelkező szervezet (jogi személy)
 • józsefvárosi intézmény

Mivel támogatja az Önkormányzat az örökbefogadót?

A támogatás formája: vissza nem térítendő pénzbeli támogatás. Pályázatonként igényelhető támogatás mértékének legmagasabb összege: 200.000,- Ft. Egy pályázó, jelen pályázati kiírásra, különböző közterületi helyszínekre több pályázatot is beadhat.

A pályázat tárgya az örökbefogadott közterület zöldítéséhez, ápolásához, megtisztításához valamint a terület folyamatos gondozásához szükséges eszközök és növények beszerzése (pl.: kerti szerszámok, fűmag, virágföld, locsolókanna, szemetes zacskó, seprű stb.)

A pénzbeli támogatáson túl a terület örökbefogadója által javasolt megvalósítási tervet a JGK Zrt. szakmailag véleményezi, illetve szükség szerint folyamatosan segítséget nyújt a megállapodásban rögzített feladatok megvalósításában (pl. elszállítják az összegyűjtött zöldhulladékot).

Az örökbefogadás időtartama a Támogatási Szerződés megkötésétől számított egy év.

Jelentkezés módja: 

Érvényesen pályázni a felhívásban megjelölt határidőben, a pályázati felhíváshoz csatolt pályázati adatlap és nyilatkozatok magyar nyelvű kitöltésével és az arra jogosult általi aláírásával lehet.

A pályázat benyújtható:

 • személyesen, a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal Kerületgazdálkodási Ügyosztályán (1082 Budapest, Baross u 63-67. III. em. 315.)
 • postai úton; Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal Kerületgazdálkodási Ügyosztályára (1082 Budapest, Baross u 63-67. III. em. 315. – a postára adás legkésőbbi időpontja:2022.09.14.)
 • e-mailen: zoldpalyazat@jozsefvaros.hu email címen
 • elektronikusan: cégkapun vagy ügyfélkapun keresztül

A pályázathoz feltöltött dokumentumokat „pdf” kiterjesztéssel kérjük elmenteni.

A borítékon, illetve a tárgyban kérjük megjelölni a pályázat a címét: Fogadj örökbe egy közterületet!

A pályázatok benyújtásának végső határideje 2022. szeptember 15. 

A pályázatok beérkezését követően megkezdődik a kapcsolatfelvétel a pályázókkal és folyamatosan zajlik a pályázatok szakmai egyeztetése.

A pályázati adatlapot, kiírást, mellékleteket itt találja.

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!