Fogadj örökbe egy közterületet Józsefvárosban!

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Fogadj örökbe egy közterületet Józsefvárosban!

Közösségi programot indítunk Józsefvárosban élő lakosok és a kerületben működő szervezetek részére, melynek célja a közelükben lévő vagy működésükhöz köthető közterületek gondozása, zöldítése, ápolása, megtisztítása a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. közreműködésével és szakmai támogatásával.

Mit jelent az örökbefogadás?

A pályázatra jelentkezéskor a pályázó személy vagy szervezet meghatározza, hogy mely közterületen milyen feladatok elvégzését tudja és szeretné vállalni. Célszerű a lakóhelyhez, működési helyhez, telephelyhez közel eső közterületet választani.

A programba jelentkezőkkel – a JGK Zrt. munkatársai bevonásával – egyeztetjük a feladatok elvégzésének szakmai kritériumait.

A program keretében az alábbi feladatok ellátásában látunk együttműködési lehetőséget, de a pályázók ettől eltérő vállalásokat is tehetnek:

 • közterület zöldterületeinek gondozási feladataiban való részvétel,
 • ládákban/konténerekben lévő növények, virágágyások gondozása,
 • kutyafuttatók rendben tartása,
 • adott terület rendben tartása (rendszeres szemétszedés, növények gondozása, locsolás stb.),
 • zöld területek felújítása (pl. füvesítés, ültetés).

Ki jelentkezhet örökbefogadónak? 

 • 18. életévét betöltött magánszemély
 • józsefvárosi társasházak/lakásfenntartó szövetkezeti ház
 • józsefvárosi székhellyel és/vagy telephellyel rendelkező szervezet (jogi személy)
 • józsefvárosi intézmény

Mivel támogatja az Önkormányzat az örökbefogadót?

A támogatás formája: vissza nem térítendő pénzbeli támogatás. Pályázatonként igényelhető támogatás mértékének legmagasabb összege: 200.000,- Ft. Egy pályázó, jelen pályázati kiírásra, különböző közterületi helyszínekre több pályázatot is beadhat.

A pályázat tárgya az örökbefogadott közterület zöldítéséhez, ápolásához, megtisztításához valamint a terület folyamatos gondozásához szükséges eszközök és növények beszerzése (pl.: kerti szerszámok, fűmag, virágföld, locsolókanna, szemetes zacskó, seprű stb.)

A pénzbeli támogatáson túl a terület örökbefogadója által javasolt megvalósítási tervet a JGK Zrt. szakmailag véleményezi, illetve szükség szerint folyamatosan segítséget nyújt a megállapodásban rögzített feladatok megvalósításában (pl. elszállítják az összegyűjtött zöldhulladékot).

Az örökbefogadás időtartama a Támogatási Szerződés megkötésétől számított egy év.

Jelentkezés módja: 

Érvényesen pályázni a felhívásban megjelölt határidőben, a pályázati felhíváshoz csatolt pályázati adatlap és nyilatkozatok magyar nyelvű kitöltésével és az arra jogosult általi aláírásával lehet.

A pályázat benyújtható:

 • személyesen, a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal Kerületgazdálkodási Ügyosztályán (1082 Budapest, Baross u 63-67. III. em. 315.)
 • postai úton; Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal Kerületgazdálkodási Ügyosztályára (1082 Budapest, Baross u 63-67. III. em. 315. – a postára adás legkésőbbi időpontja:2022.09.14.)
 • e-mailen: zoldpalyazat@jozsefvaros.hu email címen
 • elektronikusan: cégkapun vagy ügyfélkapun keresztül

A pályázathoz feltöltött dokumentumokat „pdf” kiterjesztéssel kérjük elmenteni.

A borítékon, illetve a tárgyban kérjük megjelölni a pályázat a címét: Fogadj örökbe egy közterületet!

A pályázatok benyújtásának végső határideje 2022. szeptember 15. 

A pályázatok beérkezését követően megkezdődik a kapcsolatfelvétel a pályázókkal és folyamatosan zajlik a pályázatok szakmai egyeztetése.

A pályázati adatlapot, kiírást, mellékleteket itt találja.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!