Hogyan állt össze a szavazólapok tartalma a 2022-es részvételi költségvetésben?

event_available Utolsó frissítés:

A józsefvárosi részvételi költségvetés keretében idén rendelkezésre álló 120 millió forint elköltésére március elejétől április végéig 140 ötletet adtak be a józsefvárosi lakosok. A beérkező ötletek egy többlépcsős szűrési folyamatot követően juthattak el a szavazólapig.

A szűrési folyamat legfontosabb állomását az ún. körzet munkacsoportok képviselték, amelyek feladata a hivatal szakmai egységei által megvalósíthatónak ítélt és további feldolgozásra javasolt ötletek megvizsgálása volt A munkacsoportok 2022 májusában összesen 7 alkalommal ültek össze.

A körzetek munkacsoportjai önkéntesen jelentkező józsefvárosi lakókból álltak fel, kiegészülve a hivatal szűrési folyamatában résztvevő illetékes munkatársakkal és a jövőbeli megvalósításáért felelős gazdasági társaságok munkatársaival. A jelentkezők számától függően a munkacsoportok 10-15 fő részvételével valósultak meg.

A hivatal előszűrése során a munkatársak a beérkező ötletek megvalósíthatóságát vizsgálták, különös tekintettel a részvételi költségvetés szabályaira, az önkormányzat illetékességére és a párhuzamosan zajló fejlesztésekre, valamint a javasolt helyszín tulajdoni viszonyaira. A szakmai szűrést követően a munkacsoportok a körzetenként továbbjutó 30-40 ötletet dolgozták fel azzal a céllal, hogy a szavazólapra körzetenként körülbelül 10 ötletet javasoljanak.

A 3 körzet munkacsoportja első körben 1-1 alkalommal külön ülésezett. Ezeken az alkalmakon először az előre megkapott és átolvasott ötleteket egyesével foglalta össze a Közösségi Részvételi Iroda munkatársa, hogy minden résztvevő azonos információk birtokában tudjon részt venni az értékelésben. Ekkor volt lehetőség arra is, hogy a hivatali munkatársak válaszoljanak a lakók tisztázó kérdéseire és bővebben kifejtsék az ötlet tartalmával kapcsolatos önkormányzati álláspontot.

Ezt követően a munkacsoport tagok párokban dolgozták fel az ötleteket és tartalmuk alapján az alábbi 4 szempontra egy 1-től 5-ig terjedő skálán adtak pontot.

Megvalósítható a részvételi költségvetés keretei között? Elég konkrét az ötlet ahhoz, hogy gyorsan, átláthatóan, számonkérhetően, és az eredeti elképzelés lényegén nem változtatva megvalósuljon? Nincs komoly technikai akadály? Belefér a 40 milliós keretbe?

A lakosok valós igényeit, szükségleteit tükrözi? Valóban erre kell költeni a józsefvárosiak pénzét? A lakosok igényeivel összhangban van? Van olyan jól meghatározható csoport, amely valós és jogos szükségletét elégíti ki?

Hozzáférhető a lakosok széles köre számára? Segíti-e erősebb közösségé tenni a kerület lakóinak lehető legszélesebb körét a közös szükségletek mentén? Összehozza és nem elválasztja őket? Egyenlő hozzáférést biztosít a lakosoknak?

Van-e szemléletformáló hatása annak, hogy a részvételi költségvetés keretében valósul meg? Jó, ha kifejezetten a részvételi költségvetésből költünk erre, mert példát mutat, újszerű, kreatív megoldás kicsiben egy összetett problémára? Bevonja, elgondolkodtatja az embereket, formálja a lakosok és a döntéshozók szempontjait?

Az egyes ötletekre tehát a párok 4 különböző pontot osztottak ki, amelyeket összeadtuk a többi pár által adott pontokkal és így végül kialakult a körzetbe tartozó ötletek súlyozott listája. Ezt követően minden körzet munkacsoportja döntést hozott a legalacsonyabb pontszámot kapó ötletek elutasításáról. Az alacsony pontszámot kapott ötletek közül ekkor még volt lehetőség arra, hogy egyet-egyet kivételesen továbbjutásra javasolni, amiről rövid vitát követően szavazással döntöttek a tagok.

A bennmaradó körülbelül 20 ötletből ezt követően a kettéosztott munkacsoport két 10 + 5 tartalék ötletből álló javaslatot tett a szavazólapra. A két csoport által javasolt szavazólapokat összevetve a munkacsoport automatikusan elfogadta azokat az ötleteket, amelyek mindkét listán szerepeltek, a fennmaradó helyekről pedig vitát követően szavazással döntöttek a tagok. Így kialakult az adott körzet munkacsoportja által javasolt szavazólap.

A 3 körzet munkacsoportja által összeállított szavazólapokat ezt követően összesítettük és megvizsgáltuk, hogy témájuk alapján mely további önkormányzati egység, cég vagy intézmény szakértelmére van szükség az ötlet tartalmának pontosításához és a megvalósítási költség becsléséhez. Velük kiegészülve 3 további munkacsoport ülés valósult meg az illetékesek és a körzet munkacsoportok tagjainak részvételével: városüzemeltetés, városfejlesztés és szolgáltatásfejlesztés témákban.

Ezeken a munkacsoportokon az ötletek tartalma még módosulhatott annak érdekében, hogy azok a lehető legpontosabb, a megvalósító részéről is vállalható formában kerüljenek a szavazólapra. Az ötletek feldolgozása során végig arra törekedtek a munkacsoportok, hogy a végleges tartalom ne térjen el indokolatlanul az eredeti ötlettől.

A hat elsősorban szűréssel, fejlesztéssel foglalkozó munkacsoport ülést követően a 3 eredeti körzet munkacsoportja egy összevont találkozón tekintette át utoljára a szavazólapokat és döntött véglegesítésükről.

Ezúton is köszönjük az önkéntes lakóknak, valamint a Polgármesteri Hivatal és az önkormányzati cégek és intézményej munkatársainak aktív és lelkes részvételét ebben a folyamatban!

Ennek a folyamatnak az eredményeként Józsefváros 16 éven felüli lakosai 2022. június közepétől július 24-ig körzetenként 11 ötlet közül szavazhatnak kedvenceikre, és dönthetnek a kerület költségvetéséből 120 millió forint elköltéséről.

Szavazni regisztrációt követően ITT lehet.

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!