Elkészült az új kerületi építési szabályzat

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Elkészült az új kerületi építési szabályzat

2022. július elsejével hatályba lépett a 17/2022. (VII.01.) számú rendelet Józsefváros új Kerületi Építési Szabályzata a Csarnok, Magdolna, Corvin, Losonci és Orczy negyedekre (ÚJ KÉSZ) vonatkozóan.

Józsefváros Önkormányzata 2017-ben kezdte meg az új Józsefvárosi Kerületi Építési Szabályzat és Szabályozási Terv elkészítését. A Képviselő-testület már elfogadta a Palotanegyedre (PALOTAKÉSZ), a Népszínház negyedre, Kerepesdülőre és a Százados negyedre (NKSZKÉSZ), valamint a Ganz negyedre és a Tisztviselőtelepre (GTKÉSZ) vonatkozó építési szabályzatokat, amelyek 2019. szeptember 22-én léptek hatályba és itt találja őket: https://jozsefvaros.hu/ugyintezes/ugy/szabalyozasi-terv/.

Mivel a Csarnok, a Magdolna, a Corvin, a Losonci és az Orczy negyedek építési előírásainak elfogadására 2019-ben nem került sor és a jogszabályi környezet azóta többször módosult, a Józsefvárosi Önkormányzat 2021. áprilisában döntött az ezen területekre vonatkozó terv felülvizsgálatáról és a módosított dokumentumok államigazgatási és partnerségi egyeztetési eljárásának újbóli lefolytatásáról.

Az Önkormányzat a jogszabályokban előírt véleményezési eljárást 2022 év elején indította meg, melynek keretében a lakosság, a kerületi civil, egyházi és egyéb szervezetek, valamint a szükséges államigazgatási szervek és az állami főépítész is megismerhették és javaslatokat, észrevételeket tehettek a módosított rendelettervezettel kapcsolatban. A beérkezett vélemények alapján a tervezet átdolgozásra került, melyet 2022. május 27-én a Képviselő testület elfogadott. A 2022. július 1-jén hatályba lépett 17/2022. (VII.01.) számú rendelet a https://jozsefvaros.hu/otthon/onkormanyzat/rendeletek-es-hatarozatok/rendeletek/ linken elérhető.

Néhány fontos változás a korábbi rendelet előírásaihoz képest:

  • Az egységesebb utcakép és a meglévő épületekhez jobban igazodó homlokzati kialakítás érdekében a PALOTAKÉSZ-hez, az NKSZKÉSZ-hez és a GTKÉSZ-hez hasonlóan a párkánymagasság utcaszélességhez és szomszédokhoz való igazítását az ÚJ KÉSZ is alkalmazza. Az előírt párkánymagasságok az ÚJ KÉSZ 1. mellékletében, a Szabályozási Tervlapokon kerülnek feltüntetésre utcaszakaszonként (pl.: pm: 17,0 = a párkánymagasság megengedett legnagyobb értéke 17 méter).
  • A telken belül kialakítandó zöldfelületek előírásai is bővültek és szigorodtak. Például a földszint 100%-os beépítése sehol sem engedélyezett annak érdekében, hogy a telken belüli zöldfelületi előírások megvalósulhassanak.
  • Az ÚJ KÉSZ 1000 nm feletti telekméret esetén már nem ad lehetőséget a 100%-os terepszint alatti beépítésre annak érdekében, hogy a belső udvarokban teljes értékű zöldfelületek létesüljenek.
  • A fásítási kötelezettség is növekedett. Közterületen 4 parkolóhelyenként, telken belüli felszíni parkoló esetén pedig 6 férőhelyenként kell egy darab fát telepíteni.
  • Az ÚJ KÉSZ szerint nem létesíthető parkoló az épületek földszintjén utcafronton, melynek célja, hogy ösztönözzük a kereskedelmi-, szolgáltató- és vendéglátó helységek megjelenését.
  • Az ÚJ KÉSZ-ben a kötelezően biztosítandó kerékpártárolók számát drasztikusan megemeltük, hogy az épülő házak megfeleljenek a megnövekedett igényeknek.
  • Fentiek mellett a személygépjármű elhelyezési kötelezettség is optimalizálásra került, vagyis például a kereskedelmi-, szolgáltató-, vendéglátó- stb. helyiségekre történő funkcióváltás esetén a továbbiakban nem kell biztosítani parkolóhelyet. Az egy darab személygépjármű elhelyezési kötelezettség a lakások és a szálláshelyek esetén azonban funkcióváltás esetén is megmaradt.

A fenti előírások előreláthatólag a jövő év folyamán foganatosítani fogjuk a Palotanegyedre, a Népszínház negyedre, Kerepesdülőre és a Százados negyedre, valamint a Ganz negyedre és a Tisztviselőtelepre is. Ehhez azonban le kell folytatni az ezekre a területekre 2019-ben elfogadott építési szabályzatok felülvizsgálatát és a jogszabályoknak megfelelő egyeztetési és véleményezési eljárást.

A kerületi építési szabályzatot az összes negyedre vonatkozóan itt találja: https://jozsefvaros.hu/ugyintezes/ugy/szabalyozasi-terv/

Ezúton is szeretnénk tájékoztatni a lakosságot, hogy a helyi Tervtanácsra vonatkozó szabályozás is megváltozott 2022. március 1-jével, amely szerint a Tervtanács ülésére az új épületek terveinek megtárgyalásakor mindig meghívást kapnak a szomszédos házak közös képviseletei és az érintett negyedben érdekelt civil szervezetek. A Tervtanácsról itt olvashat részletesen: https://jozsefvaros.hu/otthon/onkormanyzat/testuletek/tervtanacs/

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!