Tervtanács

Elérhetőségek
Bemutatkozás

A polgármesternek a jogszabályi környezet lehetőséget biztosít, hogy településképi véleményezési eljárást folytasson le. Bizonyos, jogszabályban előírt esetekben csatolni kell a kerületi önkormányzat polgármesterének településképi véleményét. A településképi vélemény alapja a helyi tervtanács vagy a főépítész véleménye. Továbbá egyes településképi bejelentési eljárásoknál is szükséges kikérni a helyi tervtanács véleményét.

Többek között a teljes homlokzat felújítást, tetőtér beépítést, emeletráépítést, új épület építési engedélyezési tervét, beépítési mesterterveket véleményezi a tervtanács. A teljes listát az 1/2022 (I.20) sz. önkormányzati rendelet (ld: letölthető dokumentumok) 3. §-a tartalmazza. Az üléseken szavazati joggal rendelkezik a tervtanács elnöke (általában a Főépítész) és a tervtanácsi tagok (minimum 3 tag). Emellett az ülésre meghívásra kerülnek többek között az érintett tervezők, beruházók, a tervvel érintett terület civil szervezeteinek képviselői, az érintett ingatlan közvetlen szomszédos házainak közös képviselői, Budapest Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal Kerületfejlesztési, Környezet- és Klímavédelmi Bizottság illetékes munkatársai, az érintett önkormányzati képviselő, a jegyző és az alpolgármester is.

A tervtanácsi ülésen (a hivatalos úton benyújtott) tervek kerülnek bemutatásra, így minden résztvevő betekintést nyerhet az építészeti-műszaki tervdokumentáció tartalmába. Előzetesen csak a tervtanácson szavazati joggal rendelkező tagok kapják meg a tárgyalandó terveket, mivel a 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról 1. § (2) pontja alapján a szerzői jog védelme miatt a benyújtott tervek nyilvánossá tételére nincs lehetőség.

Az üléseken tervtanácsi vélemények születnek, melyet az ülések meghívójával együtt a „Tervtanácsi ülések” fül alatt találnak.

Tervtanácsi ülést az Önkormányzat Városépítészeti Irodája kéthetente, szerdánként tart, amelyhez az anyagokat legkésőbb előtte lévő hét csütörtök 16:00-ig kell benyújtani.

Lagler Eszter Laura

III. em. 306. laglere@jozsefvaros.hu +36 1/459-2131

A tervhez csatolandó a letölthető dokumentumok között megtalálható kérelem formanyomtatvány. Emellett a szükséges, benyújtandó építészeti-műszaki dokumentáció minimális tartalmáról is tájékozódhat a letölthető dokumentumok között. A beküldés engedélyes tervek esetében csak az ÉTDR rendszeren keresztül történhet, egyéb esetben pedig e-papíron keresztül. Kérjük, hogy beküldés előtt a tervtanács időpontjáról telefonon érdeklődjenek a fenti elérhetőségen!

Kapcsolódó dokumentumok

Tervtanácsi rendelet (hatályos 2022. marcius 1-től)

Településképi véleményezési eljárás kérelme

A településképi véleményezési eljárás megindításához beadandó építészeti-műszaki dokumentáció minimális tartalma


Ülések

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!