Új szabályozás a kerületi vendéglátóhelyek nyitvatartásáról

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Új szabályozás a kerületi vendéglátóhelyek nyitvatartásáról

Józsefváros képviselő-testülete 2022 június végén döntött arról, hogy az általános nyitvatartási rend keretében a vendéglátó üzletek az eddigi 22:00 óra helyett 24:00 óráig, a vendéglátó teraszok pedig egységesen 23:00 óráig lehetnek nyitva. Az ennél tovább történő nyitvatartáshoz továbbra is külön engedélyre van szükség.

Józsefvárosban 2017 előtt, a vendéglátó üzletek nyitvatartását helyi rendelet nem szabályozta. A 2017-ben megalkotott helyi szabályozást követően megnyitott üzletek (a vendéglátó üzletek és teraszaik is) este 22:00 óráig lehettek nyitva (kivéve a hatálybalépéskor már nyilvántartásba vett üzletek). Az a vendéglátó üzlet, amely ennél tovább akart nyitva tartani, külön engedélyt kellett, hogy kérjen az éjszakai nyitvatartáshoz. Az engedéllyel rendelkező vendéglátó üzletek az engedélyben meghatározottak szerint, azok teraszai pedig 23:00 óráig tarthattak nyitva.

2021-ben a képviselő-testület úgy döntött, hogy a járványügyi készültség ideje alatt miatt a vendéglátó üzletek általános nyitvatartásának lehetőségét 22:00 óráról 23:00 óráig hosszabbítja meg. Az intézkedés egyértelmű célja a COVID által nehéz helyzetbe hozott vendéglátó szektor megtámogatása volt. Fontos tapasztalat, hogy az elmúlt két évben a vendéglátó üzletek éjszakai működésével kapcsolatos zajpanasz mindössze hét alkalommal érkezett az önkormányzathoz.

2022. júniusában Józsefváros képviselő-testülete úgy döntött, hogy az általános nyitvatartási rend keretében a vendéglátó üzletek 24:00 óráig, a vendéglátó teraszok pedig egységesen 23:00 óráig lehetnek nyitva. Bízunk benne, hogy a nyitvatartás lehetőségének mostani kiterjesztése a panaszokat illetően sem fog kedvezőtlen változást eredményezni.

Természetesen a helyi rendelet a továbbiakban is lehetőséget biztosít arra, hogy az üzletek 24:00 és 06:00 óra között is nyitva tartsanak, de ezt az éjszakai nyitvatartási engedélyt a jegyzőtől külön kell kérelmezni. Ennek feltételeit és eljárási rendjét a módosított rendelet is változatlanul és részletesen szabályozza.

28/2017.
(VI.15.)
Önkormányzati rendelet
Az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről
Hatályos

Hatály kezdete: 2017. június 15.

Utolsó frissítés: 2022. június 27.

rendelet 263 KBPDF dokumentum

A korábbi szabályozás egyik hátrányaként mutatkozott, hogy a kerületben csak kevés olyan étterem és egyéb nívós hely nyitott meg, ahol pl. kulturáltan vacsorázni is lehetett, mert ebben az idősávban a konyhákat – amikor az emberek alkalmilag vacsorázni indulnának – a korai zárás miatt már nem lehetett gazdaságosan és színvonalasan üzemeltetni. Szeretnénk, ha a módosított szabályrendszer a helyi vendéglátást és a kerületben élők magas színvonalú kiszolgálását is szolgálná.

Kerületünknek sajnos jelentős problémája a közterületi alkoholfogyasztás, az italboltok/dohányboltok előtti italozás. Határozott célunk ezen irritáló jelenség visszaszorítása. Ennek egyik útja lehet, ha a szórakozni vágyók az utca helyett az erre szolgáló vendéglátóhelyeket választhatják.

Olyan várost építünk és olyan városban szeretnénk élni, amely sokféle életformát, élethelyzetet képes kiszolgálni: azokét is, akik szórakozni, és azokét is, akik pihenni vágynak. Ennek első lépése a kerületi szabályozás módosítása. Az ezzel kapcsolatos nyári tapasztalatok összegzése alapján őszre tervezzük egy olyan önszabályozó rendszer kialakítását, amely képes lesz a partnerek közti koordináció létrehozására.

Mi változik?

A rendelet-módosítás alapján lehetőség van arra, hogy valamennyi, eddig 22:00 óráig nyitvatartó józsefvárosi vendéglátó üzlet a működését 24:00 óráig, teraszai működését pedig 23:00 óráig kiterjessze, amennyiben ezt az üzemeltető bejelenti.

Ha egy vendéglátóhely ennél tovább szeretne nyitva tartani, akkor külön engedélyt kell kérnie a jegyzőtől, amelyről itt tájékozódhat.

Mit várunk a változástól?

A rendelet-módosítás célja az volt, hogy egységesebb szabályozást biztosítson a kerületi vendéglátó üzletek és teraszaik számára, lehetővé téve ezzel a vendéglátó üzletek sikeres és kulturált működését. A módosítás hozzájárul ahhoz, hogy Józsefváros élhető és mindannyiunkat kiszolgáló otthonunk legyen.

Kikre nem terjed ki a rendelet hatálya?

Ahogyan az eredeti rendelet, úgy a mostani módosítás sem terjed ki:

• a benzinkutakon üzemeltetett üzletekre;
• a bevásárlóközpontokban üzemeltetett üzletekre;
• a szálláshelyeken üzemeltetett, kizárólag a vendéket kiszolgáló üzletekre;
• a kulturális (mozi, színház, múzeum, galéria, közösségi ház) és sportlétesítményekben üzemeltetett üzletekre;
• a vasúti pályaudvarokon üzemeltetett üzletekre.

Hol tájékozódhat az új szabályozásról?

Az új szabályozással kapcsolatos kérdéseivel a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal Hatósági Ügyosztály Igazgatási Irodájához fordulhat. Telefon: 06-1/459-2164

Hol tehet panaszt?

A kereskedelmi üzletek, vendéglátó üzletek előtti közterületen okozott zajok, szemetelés, italozás esetében a panaszbejelentés a Józsefvárosi Közterület-felügyelet ingyenesen hívható, a nap 24 órájában elérhető 06-80/204-618-as zöld számán tehető meg, mely bejelentés azonnali intézkedést von maga után.

A vendéglátó üzletek működése által okozott zajok (pl.: vendéglátó egységben történő zeneszolgáltatás, vendégek által okozott zaj, klíma berendezés), a Józsefvárosi Önkormányzat jegyzőjének hatáskörébe tartozó zajpanaszok.

A felsorolt zajpanaszok bejelentésének módjai:

• személyesen (előzetes bejelentkezés, időpont egyeztetés szükséges, amelyet legegyszerűbben a +3614592164 telefonon tehet meg – Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal Hatósági Ügyosztály Igazgatási Iroda),
• írásban (postai úton),
• elektronikus úton (ügyfélkapun keresztül), melyet itt ér el: https://epapir.gov.hu/

Fontos tudni, hogy a vendéglátó üzletek működésével kapcsolatban telefonon, illetve elektronikus levélben (e-mailben) bejelentett panaszok kezelése nem lehetséges.

Mik a további terveink?

A vendéglátó üzletek a józsefvárosi éjszakai élet elengedhetetlen elemei, annak érdekében azonban, hogy a szórakozás kulturált keretek között, minimális konfliktussal történhessen, az Önkormányzat javasol egy háromoldalú párbeszédet elindítani.

A fenti célok megvalósítása érdekében életre hívunk egy olyan önszabályozó rendszert, a Józsefvárosi Éjszakák Szövetségét, amelyben Józsefváros lakosai, vendéglátó üzletei, képviselőiken keresztül és az Önkormányzat partnereként működnek együtt annak érdekében, hogy Józsefváros éjszakái a lakók nyugalmának megóvása mellett a kellemes és kulturált kikapcsolódás lehetőségét biztosítsák.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!