Új szabályozás a kerületi vendéglátóhelyek nyitvatartásáról

event_available Utolsó frissítés:

Józsefváros képviselő-testülete 2022 június végén döntött arról, hogy az általános nyitvatartási rend keretében a vendéglátó üzletek az eddigi 22:00 óra helyett 24:00 óráig, a vendéglátó teraszok pedig egységesen 23:00 óráig lehetnek nyitva. Az ennél tovább történő nyitvatartáshoz továbbra is külön engedélyre van szükség.

Józsefvárosban 2017 előtt, a vendéglátó üzletek nyitvatartását helyi rendelet nem szabályozta. A 2017-ben megalkotott helyi szabályozást követően megnyitott üzletek (a vendéglátó üzletek és teraszaik is) este 22:00 óráig lehettek nyitva (kivéve a hatálybalépéskor már nyilvántartásba vett üzletek). Az a vendéglátó üzlet, amely ennél tovább akart nyitva tartani, külön engedélyt kellett, hogy kérjen az éjszakai nyitvatartáshoz. Az engedéllyel rendelkező vendéglátó üzletek az engedélyben meghatározottak szerint, azok teraszai pedig 23:00 óráig tarthattak nyitva.

2021-ben a képviselő-testület úgy döntött, hogy a járványügyi készültség ideje alatt miatt a vendéglátó üzletek általános nyitvatartásának lehetőségét 22:00 óráról 23:00 óráig hosszabbítja meg. Az intézkedés egyértelmű célja a COVID által nehéz helyzetbe hozott vendéglátó szektor megtámogatása volt. Fontos tapasztalat, hogy az elmúlt két évben a vendéglátó üzletek éjszakai működésével kapcsolatos zajpanasz mindössze hét alkalommal érkezett az önkormányzathoz.

2022. júniusában Józsefváros képviselő-testülete úgy döntött, hogy az általános nyitvatartási rend keretében a vendéglátó üzletek 24:00 óráig, a vendéglátó teraszok pedig egységesen 23:00 óráig lehetnek nyitva. Bízunk benne, hogy a nyitvatartás lehetőségének mostani kiterjesztése a panaszokat illetően sem fog kedvezőtlen változást eredményezni.

Természetesen a helyi rendelet a továbbiakban is lehetőséget biztosít arra, hogy az üzletek 24:00 és 06:00 óra között is nyitva tartsanak, de ezt az éjszakai nyitvatartási engedélyt a jegyzőtől külön kell kérelmezni. Ennek feltételeit és eljárási rendjét a módosított rendelet is változatlanul és részletesen szabályozza.

28/2017.
(VI.06.)
Az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről
Önkormányzati rendelet
Hatályos

Hatály kezdete: 2017. június 6.

rendelet


event_available2022. június 27.
263 KB
PDF dokumentum

A korábbi szabályozás egyik hátrányaként mutatkozott, hogy a kerületben csak kevés olyan étterem és egyéb nívós hely nyitott meg, ahol pl. kulturáltan vacsorázni is lehetett, mert ebben az idősávban a konyhákat – amikor az emberek alkalmilag vacsorázni indulnának - a korai zárás miatt már nem lehetett gazdaságosan és színvonalasan üzemeltetni. Szeretnénk, ha a módosított szabályrendszer a helyi vendéglátást és a kerületben élők magas színvonalú kiszolgálását is szolgálná.

Kerületünknek sajnos jelentős problémája a közterületi alkoholfogyasztás, az italboltok/dohányboltok előtti italozás. Határozott célunk ezen irritáló jelenség visszaszorítása. Ennek egyik útja lehet, ha a szórakozni vágyók az utca helyett az erre szolgáló vendéglátóhelyeket választhatják.

Olyan várost építünk és olyan városban szeretnénk élni, amely sokféle életformát, élethelyzetet képes kiszolgálni: azokét is, akik szórakozni, és azokét is, akik pihenni vágynak. Ennek első lépése a kerületi szabályozás módosítása. Az ezzel kapcsolatos nyári tapasztalatok összegzése alapján őszre tervezzük egy olyan önszabályozó rendszer kialakítását, amely képes lesz a partnerek közti koordináció létrehozására.

Mi változik?

A rendelet-módosítás alapján lehetőség van arra, hogy valamennyi, eddig 22:00 óráig nyitvatartó józsefvárosi vendéglátó üzlet a működését 24:00 óráig, teraszai működését pedig 23:00 óráig kiterjessze, amennyiben ezt az üzemeltető bejelenti.

Ha egy vendéglátóhely ennél tovább szeretne nyitva tartani, akkor külön engedélyt kell kérnie a jegyzőtől, amelyről itt tájékozódhat.

Mit várunk a változástól?

A rendelet-módosítás célja az volt, hogy egységesebb szabályozást biztosítson a kerületi vendéglátó üzletek és teraszaik számára, lehetővé téve ezzel a vendéglátó üzletek sikeres és kulturált működését. A módosítás hozzájárul ahhoz, hogy Józsefváros élhető és mindannyiunkat kiszolgáló otthonunk legyen.

Kikre nem terjed ki a rendelet hatálya?

Ahogyan az eredeti rendelet, úgy a mostani módosítás sem terjed ki:

• a benzinkutakon üzemeltetett üzletekre;
• a bevásárlóközpontokban üzemeltetett üzletekre;
• a szálláshelyeken üzemeltetett, kizárólag a vendéket kiszolgáló üzletekre;
• a kulturális (mozi, színház, múzeum, galéria, közösségi ház) és sportlétesítményekben üzemeltetett üzletekre;
• a vasúti pályaudvarokon üzemeltetett üzletekre.

Hol tájékozódhat az új szabályozásról?

Az új szabályozással kapcsolatos kérdéseivel a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal Hatósági Ügyosztály Igazgatási Irodájához fordulhat. Telefon: 06-1/459-2164

Hol tehet panaszt?

A kereskedelmi üzletek, vendéglátó üzletek előtti közterületen okozott zajok, szemetelés, italozás esetében a panaszbejelentés a Józsefvárosi Közterület-felügyelet ingyenesen hívható, a nap 24 órájában elérhető 06-80/204-618-as zöld számán tehető meg, mely bejelentés azonnali intézkedést von maga után.

A vendéglátó üzletek működése által okozott zajok (pl.: vendéglátó egységben történő zeneszolgáltatás, vendégek által okozott zaj, klíma berendezés), a Józsefvárosi Önkormányzat jegyzőjének hatáskörébe tartozó zajpanaszok.

A felsorolt zajpanaszok bejelentésének módjai:

• személyesen (előzetes bejelentkezés, időpont egyeztetés szükséges, amelyet legegyszerűbben a +3614592164 telefonon tehet meg – Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal Hatósági Ügyosztály Igazgatási Iroda),
• írásban (postai úton),
• elektronikus úton (ügyfélkapun keresztül), melyet itt ér el: https://epapir.gov.hu/

Fontos tudni, hogy a vendéglátó üzletek működésével kapcsolatban telefonon, illetve elektronikus levélben (e-mailben) bejelentett panaszok kezelése nem lehetséges.

Mik a további terveink?

A vendéglátó üzletek a józsefvárosi éjszakai élet elengedhetetlen elemei, annak érdekében azonban, hogy a szórakozás kulturált keretek között, minimális konfliktussal történhessen, az Önkormányzat javasol egy háromoldalú párbeszédet elindítani.

A fenti célok megvalósítása érdekében életre hívunk egy olyan önszabályozó rendszert, a Józsefvárosi Éjszakák Szövetségét, amelyben Józsefváros lakosai, vendéglátó üzletei, képviselőiken keresztül és az Önkormányzat partnereként működnek együtt annak érdekében, hogy Józsefváros éjszakái a lakók nyugalmának megóvása mellett a kellemes és kulturált kikapcsolódás lehetőségét biztosítsák.

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!