Újabb uniós pályázaton nyert a Józsefvárosi Önkormányzat fenntartható energiaprojektekre

event_available Utolsó frissítés:

24 millió forintot nyert a Józsefvárosi Önkormányzat az "EUCF - European City Facility - Városokkal a városokért – helyi fenntartható energetikai beruházások támogatása" címűpályázaton, melyen a KT szeptemberi döntése alapján indultunk. A pályázat 60 ezer eurós (körülbelül 24 millió forint) támogatást jelent fenntartható energiaprojektek beruházási koncepciójának kidolgozására, melyet főleg az önkormányzati épületállomány felmérésére tervezünk fordítani. A pályázat megvalósítása 2023-ban kezdődik.

A pályázat alapvető célja a kerületi ingatlanállomány tekintetében megvalósítható energetikai beruházások előkészítése, különös tekintettel két negyed - a Magdolna és az Orczy negyed - ingatlanállományára. A negyedek kiválasztását indokolja, hogy ezekben található a 100%-ban önkormányzati tulajdonú lakóépületek többsége. A két negyedben sok az alacsony jövedelmű háztartás, amelyeket súlyosan érint az energiaszegénység.

A 8. kerületi lakásállomány további sajátossága a kislakások magas aránya, további jellegzetes problémája a vizesedés. A két negyedben a nem bontandó épületek körülbelül 40%-a épületszerkezeti felújítást is igényel. A projekt lehetőséget ad  olyan potenciális beavatkozások kidolgozására, melyek ezeket a jellegzetességeket is figyelembe veszik.

A két negyedben az önkormányzati tulajdonú lakásállomány kisebb része, 679 lakás társasházban található, így az Önkormányzat 171 társasházban van jelen tulajdonosként. A projekt célja a társasházi lakóközösségekkel és közös képviselőkkel való együttműködés erősítése; az önkormányzat aktívabb szerepvállalása a magántulajdonú ingatlanállomány energetikai megújulásának elősegítésében, elsősorban tudásmegosztáson keresztül.

A két negyedben ezen túl 14 olyan önkormányzati telek is található, amely jelenleg nincs céges vagy intézményi használatban. Az olyan sűrű beépítésű belvárosi területeken, mint Józsefváros, ezek a telkek lehetőséget nyújtanak további zöldterületek kialakítására. A pályázat keretében azt fogjuk vizsgálni, hogy ezek a telkek hogyan tudnának hozzájárulni a kibocsátások csökkentéshez, illetve a klímaváltozás okozta  időjárás változások könnyebb elviselhetőségéhez.

We only use cookies (data stored in your browser) when necessary to make our sites smarter for you. Please click the Accept button after reading the Privacy Policy!