Újabb uniós pályázaton nyert a Józsefvárosi Önkormányzat fenntartható energiaprojektekre

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Újabb uniós pályázaton nyert a Józsefvárosi Önkormányzat fenntartható energiaprojektekre

24 millió forintot nyert a Józsefvárosi Önkormányzat az “EUCF – European City Facility – Városokkal a városokért – helyi fenntartható energetikai beruházások támogatása” címűpályázaton, melyen a KT szeptemberi döntése alapján indultunk. A pályázat 60 ezer eurós (körülbelül 24 millió forint) támogatást jelent fenntartható energiaprojektek beruházási koncepciójának kidolgozására, melyet főleg az önkormányzati épületállomány felmérésére tervezünk fordítani. A pályázat megvalósítása 2023-ban kezdődik.

A pályázat alapvető célja a kerületi ingatlanállomány tekintetében megvalósítható energetikai beruházások előkészítése, különös tekintettel két negyed – a Magdolna és az Orczy negyed – ingatlanállományára. A negyedek kiválasztását indokolja, hogy ezekben található a 100%-ban önkormányzati tulajdonú lakóépületek többsége. A két negyedben sok az alacsony jövedelmű háztartás, amelyeket súlyosan érint az energiaszegénység.

A 8. kerületi lakásállomány további sajátossága a kislakások magas aránya, további jellegzetes problémája a vizesedés. A két negyedben a nem bontandó épületek körülbelül 40%-a épületszerkezeti felújítást is igényel. A projekt lehetőséget ad  olyan potenciális beavatkozások kidolgozására, melyek ezeket a jellegzetességeket is figyelembe veszik.

A két negyedben az önkormányzati tulajdonú lakásállomány kisebb része, 679 lakás társasházban található, így az Önkormányzat 171 társasházban van jelen tulajdonosként. A projekt célja a társasházi lakóközösségekkel és közös képviselőkkel való együttműködés erősítése; az önkormányzat aktívabb szerepvállalása a magántulajdonú ingatlanállomány energetikai megújulásának elősegítésében, elsősorban tudásmegosztáson keresztül.

A két negyedben ezen túl 14 olyan önkormányzati telek is található, amely jelenleg nincs céges vagy intézményi használatban. Az olyan sűrű beépítésű belvárosi területeken, mint Józsefváros, ezek a telkek lehetőséget nyújtanak további zöldterületek kialakítására. A pályázat keretében azt fogjuk vizsgálni, hogy ezek a telkek hogyan tudnának hozzájárulni a kibocsátások csökkentéshez, illetve a klímaváltozás okozta  időjárás változások könnyebb elviselhetőségéhez.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!