Elindul a Práter-Tömő utcák felújításának közbeszerzési eljárása

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Elindul a Práter-Tömő utcák felújításának közbeszerzési eljárása

Józsefvárosban a Költségvetési és Pénzügyi Bizottság dönt a közbeszerzési eljárások indításáról, az eredmény megállapításáról.

A Bizottság 2022. december 5-i ülésén hat közbeszerzés indításáról döntött, köztük a Práter-Tömő utcák felújításáról is; a felújításról részletesen itt olvashat:

https://jozsefvaros.hu/otthon/varosfejlesztes/prater-es-tomo-utca/

A döntés értelmében a közbeszerzés típusa: hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzés.

A Józsefvárosi Önkormányzat az elmúlt 3 évben mindössze két alkalommal élt a közbeszerzési eljárásnak ezzel a típusával;

ezzel szemben az előző önkormányzati vezetés alatt 2017-ben 6 alkalommal, 2018-ban 7 alkalommal, 2019. őszéig 5 alkalommal. 

Arról, hogy a Práter-Tömő utcák felújítása kapcsán a közbeszerzési eljárásnak ezzel a típusával élünk, még korábban, 2021. decemberében, egyhangú szavazással döntött a Költségvetési és Pénzügyi Bizottság.

Ekkor a Déri Miksa felújítása kapcsán nyílt közbeszerzési eljárást indítottunk, amelyben szerepelt lehetőségként, hogy a majdani nyertessel az Önkormányzat hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást folytathat le a Práter-Tömő utcák felújítására. A nyílt eljárásra jelentkezők tehát tudtak erről a lehetőségről, az eljárásban nagy vonalakban szerepelt a Práter-Tömő utcák felújításának műszaki tartalma is. Mindezt a Bizottság valamennyi tagja, párthovatartozástól függetlenül, támogatta.

Fontos tudni, hogy a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás jogilag teljesen szabályos, létező közbeszerzési forma.

A Közbeszerzési Hatóság ilyen esetben nagyon alaposan megvizsgálja, hogy a felújítás hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban megvalósulhat-e.

Amikor 2021. végén a tárgyalásos közbeszerzés lehetőségéről egyhangúan döntött a Bizottság, még nem volt előre látható az az inflációs válság, amibe Magyarország kerül – ma már ez is indokolja a tárgyalásos eljárást.

Tekintve, hogy az infláció 22,5%-os, a gyors eljárás szolgálja azt, hogy a saját lehetőségeinkhez képest lépést tudjunk tartani az elszabaduló árakkal.

A többi közbeszerzés esetén nem alkalmaztuk ezt az eljárást, a Práter-Tömő utcák felújítása kapcsán a lehetőség korábbi beépítése indokolta, hogy éljen az Önkormányzat a közbeszerzésileg szabályos lehetőséggel.

A közbeszerzési eljárás tárgyalásos volta ugyanakkor azt is jelenti, hogy nem automatizmus a kivitelező kiválasztása: amennyiben a tárgyalás eredményeként kialakuló ár nem elfogadható az Önkormányzatnak, új közbeszerzési eljárás indul.

A közbeszerzési eljárásról születő bizottsági döntéseket követően rövid idővel (hirdetményellenőrzés és megjelenési díjfizetés után) valamennyi közbeszerzés megjelenik és nyomon követhető az úgynevezett Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben, ezt követően pedig a Józsefvárosi Önkormányzat Átláthatóság menüjében.

https://jozsefvaros.hu/atlathatosag/

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!