Rendelet a műalkotások és emléktáblák állításáról: a társadalmi egyeztetés összefoglalója

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Rendelet a műalkotások és emléktáblák állításáról: a társadalmi egyeztetés összefoglalója

A Józsefvárosi Önkormányzat célja, hogy a kerületieknek és a Polgármesteri Hivatalnak is egyértelmű, könnyen átlátható, a lakosokat és kulturális szakma képviselőt bevonó folyamatot hozzon létre a kerületben állítandó műalkotások és emléktáblák állításával kapcsolatban. Az Önkormányzat célja, hogy a döntéshozatali folyamatban jelenjen meg a társadalmi párbeszéd és szakértői közreműködés, hiszen nemcsak a közpénzek átlátható felhasználására kíván törekedni, de szeretné, ha közterei is képviselnék a kerület sokszínű múltját, jelenét és jövőjét. Az Önkormányzat által kezdeményezett vagy támogatott emléktáblák ügyében eddig az Önkormányzat hivatalos honlapján található útmutató alapján járt el a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal Városépítészeti Irodája. Műalkotás állításával kapcsolatban az emléktáblákhoz hasonló eljárásrend nem állt eddig rendelkezésre.

A téma iránt az elmúlt években jelentősen megnövekedett társadalmi érdeklődést tapasztaltunk. Míg 2021-ben például emléktábla állítása ügyében 10, műemlék esetében egy helyi kezdeményezés érkezett, 2022-ben már 14 emléktábla, valamint szintén egy műalkotás ötletet küldtek be helyi lakosok. A kerület vezetése ezért úgy vélte, hogy szükséges a szakmai vélemények (pl. építész, szobrász, művészettörténész, grafikus) becsatornázása is egy-egy javaslat kapcsán. Ez a két igény szükségszerűen vonta maga után, hogy Józsefvárosban a műalkotás és emléktábla állításának eljárásrendjéről rendelkezzünk, ami biztosítja az ellenőrizhető és szabályozott keretek közötti kezdeményezést és döntéshozatalt is.

A kerület elkötelezett volt a rendeleteinek megalkotásakor is a lakosság és a helyi civil és szakmai szervezetek bevonása iránt, ezért 2022 márciusában a rendelet tervezetét (akkor még szoborrendelet munkanéven) az Önkormányzat társadalmi egyeztetésre bocsátotta. Az egyeztetés során a Városépítészeti Iroda és a Polgármesteri Kabinet meghívott civil szervezetekkel és szakértőkkel vitatta meg a rendelettel kapcsolatos véleményeket és javaslatokat. Ezen kívül a szélesebb nyilvánosságnak írásban volt lehetősége véleményt mondani a rendelet tervezetéről 2022. április 1-ig. Az online tartott szakmai fórumon kilencen vettek részt, beleértve több, az műalkotás és emléktábla állításának folyamatában is résztvevő szerv képviselőit, helyi kulturális civil szerzetek képviselőit, valamint a kerületben aktív művészeket, művészettörténészeket is. Írásban egy lakostól érkezett be vélemény.

A javaslatok egy része a rendelet nyelvezetére, a benne használt szavak meghatározásának tisztázására vonatkozott, amiről fontos koncepcionális párbeszédet folytattak a résztvevők, hogy minél tágabb értelemben vett alkotások kerülhessenek köztereinkre. Az egyeztetés után, magát a rendeletet is átneveztük az eredeti „szobrok és emléktáblák állításának rendjéről” címből „műalkotás és emléktábla állítás rendjéről” lett. A második kérdéskör a lakosság és a művészeti szakma véleményének beépítéséről és súlyozásáról szólt a döntéshozatali folyamatba. Többekben felmerült, hogy a lakosság is véleményezhesse a közterekre kerülő műalkotásokat. A műalkotások társadalmi egyeztetésére vonatkozó kötelezettség belekerült a rendeletbe, melynek részleteiről a polgármester dönt az egyes esetekben. A folyamat pontos leírása és az eredményének összegzése minden esetben olvasható lesz az Önkormányzat honlapján. Az Önkormányzat a szakmai szempontokat is szeretett volna bevonni a folyamatba, ezért javasolta egy tanácsadó szerv létrehozását, aminek a feladata a beérkezett műalkotási kérelmek véleményezése, valamint emléktábla kezdeményezések eseten javaslattétel azok elfogadásáról. Ennek a tanácsnak a tagjai a polgármester, a kulturális bizottság elnöke, a főépítész, a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. képviselője, valamint egy helytörténész, egy művészettörténész és egy grafikus. A szakmai fórumon többen kérték, hogy szobrász is legyen a tanácsadó szerv tagja, amit az Önkormányzat így bele is foglalt a rendeletbe. A beérkezett észrevételek és javaslatok listáját, és azokra a válaszokat itt olvashatják >>>

A rendeletet az Önkormányzat Képviselő Testülete 2022. december 15-én elfogadta, itt tekinthetik meg >>>

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!