Véleményezze a megújuló Szeszgyár utca terveit!

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Véleményezze a megújuló Szeszgyár utca terveit!

Az elkészült tervek alapján teljesen megújul a Szeszgyár utca a Baross utcától egészen a Kőris utcáig, ahol egy új gyalogos sétány is létrejön. A cikkben bemutatjuk a legfontosabb tervezett változásokat, és az Ön véleményét is várjuk a tervvel kapcsolatban az info@rev8.hu címre, 2023. január 10-ig!

A Józsefvárosi Önkormányzat 2022-ben megnyitotta a Szeszgyár utca folytatását: a Szeszgyár közt, a Kőris utca és a Visi Imre utca között. A fal lebontásával egy új köztér született. 2022 tavaszán megkérdeztük a helyieket, hogy hogyan szeretnék használni a jövőben a Szeszgyár közt. Tartottunk egy ötletbörzét a Csobánc utcai iskola diákjaival, egyet a Kálvária téri gyereknapon, illetve egy közösségi tervezési alkalmat a Szeszgyár kertben. Itt játékos feladatokon keresztül lehetett kísérletezni azzal, hogy ki milyennek látná szívesen az új közterületet, és hogy mi fér el egy ekkora területen. A beérkező javaslatokat egy külön dokumentumban gyűjtöttük össze, amiket itt lehet elolvasni.

Ezek alapján a környékbeliek egy olyan gyalogos sétányt szeretnének, amely természetközeli és ahol meg lehet pihenni egy padon. Ugyanakkor az is felmerült, hogy legyenek színes, játékos elemek is, és szívesen töltsenek itt időt az emberek, legyen szó nyugdíjasokról vagy kisgyerekekről.

A Szeszgyár utca

A Szeszgyár utca tervezése során az volt a fő szempont, hogy kényelmesebben lehessen sétálni az utcában, és árnyékosabb, zöldebb legyen. Ezért annyi fát ültetünk el, amennyit a föld alatt futó közművek megengednek. A párhuzamos parkolási rend megmarad, de az évelő növényekkel beültetett növényágyások kialakítása miatt a parkolóhelyek száma csökken.

A terv főbb jellemzői:

  • biztonságos gyalogos és kerékpáros közlekedés,
  • szélesebb járdák,
  • a Csobánc utcai csomópont kiemelése járdaszintre,
  • 16 szabadföldbe ültetett fa,
  • megújuló burkolatok: térkő a járdákon, aszfalt az úttesten,
  • új hulladékgyűjtők,
  • megújuló közvilágítás.

A Szeszgyár köz az új gyalogos sétány

Az Orczy negyedben kevés lehetőség van szabadtéren mozogni és kikapcsolódni, ezen szeretnénk változtatni a Szeszgyár köz megújításával. A terv elkészítése során erre a két funkcióra fókuszált a tervező, hogy legyen hol pihenni, de játékra is legyen hely. Akik pedig csak áthaladni szeretnének majd az új sétányon, ők is kényelmesen végig tudjanak sétálni a köz szélén. A tervezés során azzal is számolni kellett, hogy biztosítsuk a behajtást az itt működő vállalkozás számára. Ehhez a Kőris utca felőli oldalon egy rámpa készül, ami akár focipályaként is használható majd.

A terv főbb jellemzői:

  • játékos elemek: trambulin, mászófal, kosárhinta,
  • árnyékos ülőhelyek,
  • 20 darab szabadföldbe ültetett fa,
  • találkozóhely fiataloknak firkafallal és gerendából kialakított ülőhelyekkel,
  • természetes anyagokból készült játszótér,
  • átlátható, természetközeli kialakítás.

A tervvel kapcsolatos javaslataikat várjuk az info@rev8.hu címre 2023. január 10-ig!

Részletek a rev8.hu/szeszgyar oldalon.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!