Mire költjük a parkolási bevételeket?

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Mire költjük a parkolási bevételeket?

A Józsefvárosi Önkormányzat 2022-ben csökkentette a kerületi lakossági parkolás korábban 100%-os kedvezményét.

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a kerületi autótulajdonosok a kerület három zónájában eltérő mértékben fizetnek a parkolási engedély kiváltásáért.

A parkolás szabályozásáról részletesen itt olvashat. Ahogyan ígértük, a kerületi lakossági parkolási bevételek 100%-át közlekedésfejlesztésre fordítjuk.

Így Józsefváros nem csak élhetőbb lesz, de szolgáltatásai is javulni fognak.

Az első két fejlesztés – kizárólag parkolás és puszi & pá parkolók – ügyében a képviselő-testület már elvi döntést hozott.

A második két kezdeményezést a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé idén tavasszal.

  1. Kizárólagos parkolást vezetünk be! A kerületi parkolóhelyek nagyjából 30%-a kizárólagos kerületi parkolóhely lesz, más kerületekhez hasonlóan este 18 órától reggel 7 óráig. A 30%-os arányt tömbönként határozzuk meg, azaz a kizárólagos parkolóhelyek egységesen oszlanak el a kerületben. A kizárólagos parkolóhelyek kijelölése 2023 tavaszán kezdődik.
  2. Puszi & pá parkolókat hozunk létre! A gyerekeiket iskolába hordó szülők közlekedésének megkönnyítése érdekében az iskolák környékén úgynevezett puszi & pá parkolókat hozunk létre, ahol lehetőség van időszakos megállásra. Az első ilyen új parkolóhelyek kialakítása is megkezdődik 2023 tavaszán.
  3. Kifizetjük a diákbérletet! A 14 és 18 év közötti rászoruló diákok teljes havi BKK diákbérletének árát átvállalja az önkormányzat. Azok számára, akik 14 és 18 év közöttiek, de nem vesznek részt közoktatásban, ugyanebben az összegben (3450 Ft) a felnőtt bérlet kiadásait csökkentjük. A rászorultságot a kerületi szociális rendelet szabályozza.
  4. Kopóréteg felújításokat valósítunk meg! A kerületben jelenleg is zajlanak érdemi útfelújítások. Ezeken felül azokon az utakon, ahol átfogó felújításra nincs lehetőség, de az autóval közlekedők biztonságát is szolgálja a kopóréteg-felújítás, ezt elvégezzük. Jelenleg a felújítandó utak műszaki felmérése zajlik.

Természetesen Józsefvárosban a fentiek mellett számos közlekedésfejlesztési projekt zajlik, többek között a több negyedet érintő forgalomcsillapítás, a kerületi mikromobilitási pontok kihelyezése, út- és utcafelújítások.

Ezekről részletesen honlapunk városfejlesztési menüpontjában olvashatnak.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!