Újabb lépés a Józsefvárosi Esélyegyenlőségi Program elfogadásához

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Újabb lépés a Józsefvárosi Esélyegyenlőségi Program elfogadásához

A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete 2023. március 23-i ülésén tárgyalja a Helyi Esélyegyenlőségi Programot (HEP). Korábban vitára bocsátottuk a Józsefvárosi Esélyegyenlőségi Programot (JEP), amelyhez rengeteg hasznos vélemény érkezett. Helyi vagy Józsefvárosi – ez nem játék a szavakkal, a HEP és a JEP nem ugyanaz.

Miben különböznek? Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi 125. törvény rendelkezik a Helyi Esélyegyenlőségi Programok elkészítésének kötelezettségéről és annak módjáról, aminek részleteit további kormányrendeletek és belügyminisztériumi előírások szabályozzák. A HEP szabályai a legutóbbi években egyre korlátozóbbá váltak, előre megadott sablont kell kitölteni, aminek keretében kizárólag 5 társadalmi csoport esélyegyenlősége tárgyalható: a mélyszegénységben élők, köztük a romák, a gyermekek, a nők, az idősek és a fogyatékossággal élők. Nem teszi lehetővé, hogy foglalkozzunk olyan fontos csoportok esélyegyenlőségével, mint a menekültek és bevándorlók, a szexuális és nemi kisebbségek, és a roma közösség helyzete is kizárólag a mélyszegénység alfejezeteként tárgyalható, így olyan fontos kérdések, mint a kulturális reprezentáció és a pozitívan megélhető identitás teljességgel hiányoznak. A HEP létrehozási folyamatát kötelezően ellenőrzi egy belügyminisztériumi mentor is.

A Józsefvárosi Önkormányzat úgy döntött, hogy készítünk a HEP-hez képest bővebb és összetettebb esélyegyenlőségi programot, amelynek megkülönböztetésként a Józsefvárosi nevet adtuk. Ezt bocsátottuk vitára korábban és még jelenleg is folyik a JEP végleges változatának az elkészítése.

Mindez azonban nem befolyásolja a HEP elkészítésének kötelezettségét, mivel az előző ebben az évben lejár, ezért kötelező megújítani. A HEP megalkotásához különböző állami pályázati lehetőségek is kötődnek, ezért fontos, hogy olyan intézkedéseket tervezzünk benne, amelyek ennek az önkormányzati ciklusnak a végéig megvalósíthatóak. A most a képviselő-testület elé kerülő HEP fontos, rövid távon megvalósítható intézkedéseket tartalmaz, de a Józsefvárosi Esélyegyenlőségi Program (a JEP) ennél sokkal bővebb és átfogóbb jellegű lesz.

Miért nem szavaz már most a JEP-ről is a képviselő-testület? A JEP 5 évre előre tartalmazza az esélyegyenlőséggel kapcsolatos elképzeléseinket, ezért a tervezett intézkedések esetében szükség van a költségvetési hatások előzetes, középtávú felmérésére is. A JEP szövege készen van, de a költségvetési hatások elemzése jelenleg még folyik és ennek eredménye befolyásolhatja még a tervezett intézkedéseket. A JEP elfogadásáról várhatóan a 2023. májusi képviselő-testületi ülésen szavaznak a képviselők. Ez előtt fogjuk tételesen bemutatni azt is, hogy a társadalmi vita eredményeként milyen változtatások történtek az eredeti anyaghoz képest.

A Helyi Esélyegyenlőségi Programról szóló előterjesztés itt érhető el >>>

Itt pedig a HEP intézkedési tervét tudja elolvasni >>>

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!