Bölcsődéztetési támogatással segítjük a józsefvárosi családokat

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Bölcsődéztetési támogatással segítjük a józsefvárosi családokat

A Józsefvárosi Családtámogatási Intézkedések célja, hogy az országban kialakult drámai gazdasági helyzetben könnyítsünk a családok terhein. Józsefváros vezetésének felelőssége, hogy gondoskodjon a bajbajutottakról.

Felelős gazdálkodással elértük, hogy a megvalósuló fejlesztések mellett legyen elég pénz a költségvetésben a kerületi családokról való gondoskodásra.

Ennek része a 2023 szeptemberétől bevezetett bölcsődéztetési támogatás is.

Ez azokat a családokat érinti, amelyeknek bölcsődés korú kisgyermekük van.

Mekkora a támogatás összege?

Évente 60 ezer forint.

Ezt az összeget három egyenlő részletben (20 ezer forintonként) folyósítják a feltételek teljesülése esetén.

Kik jogosultak a támogatásra?

  •   A bölcsődéztetési támogatást szociális rászorultsági alapon állapítják meg.
  •   Azok a józsefvárosi családok részesülhetnek benne, ahol az 1 főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nettó 100 ezer forintot.
  •   Feltétel, hogy a gyermek a 18 hónapos életkort betöltse, továbbá, hogy a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék (JEB) igazolja a bölcsődei jogviszonyt a Hivatal felé.
  •   Amennyiben a kisgyermek még nem töltötte be a 18 hónapos életkort, de bölcsődébe íratnák, és igényelnék a támogatást, van rá lehetőség. Ehhez a JSzSzGyk vagy védőnő (Szent Kozma Egészségügyi Központ Védőnői Szolgálat) írásos javaslatára, ajánlására van szükség, miszerint a bölcsődei környezet a kisgyermek testi, lelki, értelmi és érzelmi fejlődését elősegítené.
  •   A támogatáshoz józsefvárosi lakó- vagy tartózkodási hely igazolása is szükséges. Ha azonban a törvényes képviselő nem tudja igazolni, hogy józsefvárosi címen lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek, de életvitelszerűen a nyolcadik kerületben élnek, ahhoz szintén a JSzSzGyK vagy védőnő (Szent Kozma Egészségügyi Központ Védőnői Szolgálat) írásos igazolása szükséges.

Mi a folyósítás feltétele?

  •   A támogatás első harmadának, 20 ezer forintnak a folyósítása egyből megtörténik, ha a jogosultságot megállapították.
  •   A második és harmadik részlet folyósítási feltétele, hogy a JEB igazolja bölcsődés kisgyermek rendszeres bölcsődei látogatását.
  •   Az igazolást a Polgármesteri Hivatal kéri meg a JEB-től a részletek folyósítását megelőzően, tehát a családoknak ezzel teendője nincs.
  •   A hiányzás megengedett mértéke legfeljebb a vizsgált időszak gondozási napjainak 50%-a lehet. Ebbe a téli és a nyári zárvatartás ideje természetesen nem számítódik bele.
  •   A második és a harmadik részletet a kérelem benyújtását követő 4. és 8. hónap 25. napjáig folyósítják a feltételek teljesülése esetén.

A kérelem benyújtása

A kérelemhez mellékelni kell a bölcsődei jogviszonnyal rendelkező személy családjában élők jövedelemigazolását.

A bölcsődei jogviszony fennállását a Polgármesteri Hivatal hivatalból vizsgálja.

A támogatás 2023 szeptemberétől folyamatosan igényelhető.

Emellett megújítható is, azaz újból lehet kérelmezni. Ennek feltétele, hogy két igénylés között 365 napnak el kell telnie.

Hol érhető el az igénylőlap?

A Józsefvárosi Önkormányzat oldalán 2023 augusztusától: https://jozsefvaros.hu/ugyintezes/ugy/bolcsodeztetesi-tamogatas/

A bölcsődéztetési támogatásról szóló önkormányzati rendelet szövegét ITT olvashatják el.

A bölcsődei beiratkozásról ITT találnak bővebb információt.

A Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék hivatalos oldalát ITT érik el.

Kapcsolódó dokumentumok
  1. Bölcsődéztetési támogatás kérelem Utolsó frissítés: 2023. augusztus 1.
    325 KB Word dokumentum

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!